Cookie mærket

Udgivet 30. jul. 2019  /  Opdateret 1. nov. 2019

Mange taler om friværdi, og endnu flere om at man kan låne i sin friværdi. Men hvad betyder det egentlig og hvordan regner man det ud?

Når du låner penge til at købe en bolig, begynder du også at afdrage på det lån, du har optaget. Det er her, begrebet om friværdi opstår. Men det er ikke kun afgørende, hvad du har afdraget, det handler også om den nuværende pris på din bolig.

Det hele kan virke lidt svært at gennemskue, og derfor giver vi dig en guide her.

Hvad er en friværdi?

Friværdien er værdien af de penge, du ville stå til overs med, hvis du solgte din bolig nu og her. Det er altså den del af din nuværende boligværdi, der ikke længere er gæld i. Markedsværdien af din bolig er altså afgørende, og du kan have opnået en lukrativ situation i takt med boligmarkedets udvikling. En friværdi kan nemlig eventuelt bruges til at forhøje ens realkreditlån op til grænsen på 80% af boligens værdi.. Derudover bruger mange boligejere friværdien til indfrielses af dyrere gæld eller oplevelser såsom biler eller rejser. Mange bruger den således til det, de drømmer om.

Hvordan udregner man friværdi?

Når du ejer en bolig, og afdrager på den, fungerer det som en slags sparegris. Hver gang du afdrager lidt, vil der være flere penge i din sparegris, hvis altså din bolig er det samme værd, eller er steget, i forhold til, hvad du købte den for.

Friværdien beregnes ved at finde ud af hvad boligen er værd, hvis den skulle sælges i dag, og så trække den gæld, der er i boligen, fra.

Regnestykket ser således ud:

Din boligs nuværende værdi – den gæld, der er i boligen = friværdien

Så hvis din bolig f.eks. er 3 mio. kr. værd og du skylder 2 mio. kr. i den, har du en friværdi på 1 mio. Kr.

Hvis du så solgte den til de 3 mio. kr., kunne du afbetale lånet med de 2, og stå tilbage med 1 mio. kr. Derfor er det summen af din friværdi.

Lån i friværdien til goder

Når du har friværdi, giver det dig en økonomisk frihed og fleksibilitet. Dermed får du potentielt mulighed at få nogle af dine drømme opfyldt.

Din friværdi kan bruges på den rejse, du altid har drømt om, til at lave de investeringer, du har gået og luret på, eller til en lejlighed til dit barn.

Men du kan også bruge din friværdi på at få styr på andre dele af din gæld. Det kan du læse om herunder.

Lån i friværdien til omlægning af anden gæld

Hvis du i årenes løb har opbygget en dyr gæld, som primært er forbrugslån, eller klatgæld, kan det være en ide at låne i friværdien til at betale den ud.

Det kan både være kassekreditlån, kvik-lån eller andre former for lån, hvor renten er rigtig høj. Disse lån kan du indfri ved at optage et pantebrevslån. Men for at få lov til at optage sådan et, kræver det, at du har en friværdi i din faste ejendom, som du kan stille i sikkerhed for lånet.

Hvis du indfrier de dyre lån med høje renter og går over til et pantebrevslån, stillet i sikkerhed af din friværdi, så kan du få et højere rådighedsbeløb hver måned, fordi alle dine penge ikke går til renter.

Lån i friværdien til ombygning

Hvis du går og har et brændende ønske om at renovere eller bygge til din bolig, kan du også låne penge i din friværdi til det. Og hvis ombygningen har udsigter til at få boligens nuværende værdi til at stige, kan det faktisk blive en rigtig god forretning for dig.

Det gælder især, hvis du bygger din bolig større, får implementeret et helt nyt havedesign eller udskifter eller renoverer taget. Alle scenarier er oftest med til at få boligen til at stige i værdi.

Som regel kræver det, at din nuværende friværdi skal kunne dække igangsætningen af byggeriet. Og så vil du have mulighed for, at betale byggeriet i rater hen ad vejen, som frigives i takt med, at byggeriet skrider frem. På den måde kan långiver sikre sig, at pengene rent faktisk går til byggeriet, og at din bolig dermed bliver mere værd.

Hvis du vil høre mere om din friværdi, eller hvordan vi kan hjælpe dig med at låne i den, skal du være velkommen til at kontakte os.