Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

For langt de fleste, er boligen det absolut vigtigste for at have en god økonomi gennem hele livet. Boligkøb vil typisk være den største investering i hele livet, og derved er det vigtigt at sørge for at der er styr på din boligøkonomi.

Boligøkonomi behøver ikke være så svært. Med nogle få grundregler der er rigtig mange penge at spare hvert år, lige meget om du overvejer at købe bolig eller allerede ejer en. Se alle dine muligheder her.

Læs med her, og blive klogere på hvad du kan gøre for at få den bedste boligøkonomi.

Boligen er dit livs investering

For langt størstedelen af os danskere er køb af bolig den største investering vi laver. Det er med meget stor sandsynlighed det dyreste vi køber i løbet af vores liv, og dermed også der hvor vi skal være mest opmærksomme. Derfor er det vigtigt at man gør sig de rigtige overvejelser, får den rette rådgivning og det rette huslån.

Boligprisens udsving

Når man investerer i fast ejendom, påtager man sig samtidig en risiko for at huset falder i værdi, og man derved taber penge. Samtidig får man dog også en chance for at priserne stiger, hvilket dermed kan gøre købet til en rigtig god investering. 

Du skal derfor være opmærksom på hvordan et fald i husets værdi, og dermed friværdi, vil påvirke din privat- og boligøkonomi. Historisk set risikerer du at hvis huset falder drastisk, så vil renterne eller bidragssatsen stige. Dette gør den, fordi at du nu har en lavere formue og dermed er en større risiko for banken.

Udsvingenes påvirkning på din økonomi

Har du sat dig stramt kan du risikere at dit budget pludselig ikke holder, fordi du skal betale en højere ydelse til banken fordi renten er steget. Yderligere risikerer du at du så er nødt til at sælge og måske gå ud med et tab. 

Historisk er der desværre mange eksempler hvorved privatpersoner er kommet på tvang, og derefter sidder med en stor gæld. Så husk at overvej dette og brug din rådgiver aktivt når du laver et budget.

Den største post – men stadig lidt opsparing

Boligposten er oftest den største i et budget, hvorfor du skal gøre op med dig selv, hvor stor du ønsker den skal være. Vil du prioritere det store hus, eller vil du hellere prioritere rejser, biler osv.? 

Husk dog på, at når du ejer fast ejendom, så afdrager du oftest på den og du vil derfor opbygge dig en god opsparing i dine mursten, når du er husejer. 

Det handler om økonomi – men mest om dig!

Når du står over for et boligkøb for første gang er der flere ting, du skal gøre op med dig selv. Boligøkonomi og valg af det rette boliglån handler primært om følgende:

1) Risiko: Hvor meget risiko du accepterer?
2) Livsstadie: Hvilke livestadier du befinder dig på?

Ønsker du at have en god sikkerhed for din økonomi eller tør du tage lidt ekstra risiko, og dermed måske spare en masse penge? Ligeledes handler det om hvor du er i dit liv – har du fast job, kommer der børn i fremtiden osv. 

Vi hjælper dig gerne med at finde den helt rigtige løsning til netop din personlighed og situation.

De forskellige lånetyper

Når du har fundet ud af hvilken type person du er, skal du så ud og finde de produkter der er et match. De kan findes i Realkreditinstitutter men også i bankerne. Produkterne består primært af fast eller fleksibel rente, men alle med forskellige renter, løbetider og risici.

Typisk vil lånet deles i 2, hvoraf 80% af lånet er til en lav rente. Dette lån laves primært som realkreditlån eller prioritetslån. Læs mere om de to lånetyper her

De sidste 20% lægges oftest i en bank i form af et banklån. De forskellige muligheder er uendelige, og det er derfor vigtigt at du ikke blot taler med din bankrådgiver omkring forskellige løsninger, men taler med en uvildig.

At låne op i huset

Har du i dag et hus og har betalt af i flere år, er der god mulighed for at du kan spare penge ved at omlægge. Prisen for at omlægge varierer, men du kan stort set altid presse din bank lidt på prisen – de er jo sælgere som ønsker at sælge deres produkt.

Hvis banken er helt urokkelig og afviser at tilbyde et realkreditlån, så om et pantebrevs- eller ejendomskreditlån kunne være noget for dig.

Beregn her hvad et ejendomskreditlån vil koste dig.

Alt for mange er for loyale over for deres bank, men der er ingen skam i at skifte til bedre tilbud eller priser.