Cookie mærket

Udgivet 30. jul. 2019  /  Opdateret 26. sep. 2019

Selvom du har penge nok hver måned, kan du spare rigtig mange penge ved at give dig selv et rådighedsbeløb. På den måde kan du gøre en god økonomi bedre.

Lav et rådighedsbeløb

Mange danskere får penge ind på kontoen hver måned, og bruger dem, de har brug for. For mange giver det mening at have en budgetkonto og afdrage lån, men når det kommer til mad, tant og fjas, så bliver det mere løst. Og så først når pengene ikke rækker, lægger man et budget.

Men der er mange penge at spare ved at give sig selv et rådighedsbeløb og følge op på om det bliver overholdt. Et rådighedsbeløb er de penge du sætter af til husholdning, tøj, ferie, fornøjelse osv.

Mange sætter måske et ønsket rådighedsbeløb, men får så aldrig fulgt op på det. Og så ryger ideen lidt.

Ved at sætte et rådighedsbeløb, betyder det ikke at du nødvendigvis skal bruge færre penge, men du skal have styr over hvad du bruger, og planlægge dig ud af unødige og uforudsete udgifter.

Få overblik over din husholdning

Husholdningen er klart det sted, der er flest penge at spare. Det er oftest her, man tager de hurtigste og mindst gennemtænkte beslutninger – selvom det samtidig er her, man oftest bruger flest penge. En almindelig dansk familie bruger 40-50 % af deres rådighedsbeløb på husholdningen.

Derfor er det især vigtigt at det er din husholdning, du får et overblik over. Handl ind én gang om ugen, så du undgår madspild og sjat-handleture hvor du får noget med, du ikke har brug for. Gå også efter tilbud og skriv en indkøbseddel hjemmefra og hold dig til den.