Cookie mærket

Udgivet 30. jul. 2019  /  Opdateret 15. nov. 2019

Spørgsmålet er: “Hvor meget kan jeg købe hus for?” Vi giver dig to simple metoder til at regne ud, hvor mange penge, du kan købe bolig for.

Både i bankerne og realkreditinstitutterne, har de en bestemt måde at regne ud på hvor meget du må låne. Men du kan faktisk tage testen derhjemme, så du er forberedt, når du kommer ned i banken. 

Der findes to metoder, som kan give dig et praj om, hvor meget du kan købe bolig for: Boligudgiftsmetoden og indkomstmetoden. Husk dog, at det kun er et praj, og at der kan være mange andre faktorer, som spiller ind. 

Prøv vores låneberegner: Hvad koster et boliglån hos Fairkredit?

Boligudgiftsmetoden

Hvor meget kan jeg købe hus for kan jeg regne mig frem til med boligudgiftmetoden. Denne metode kræver, at du har godt styr på din privatøkonomi. Metoden går ud på, at du finder det eksakte beløb, du kan bruge på boligudgifter hver måned – det indebærer også forbrugsudgifter (el, vand, varme osv.). Det beløb ganger du så med 165. 

Så hvis du fx kan bruge 8.000 på bolig hver måned, vil regnestykket se således ud: 8.000 x 165 = 1.320.000. 

Når du bruger denne metode er det altså meget vigtigt, at du ved hvilke udgifter du har. En nemmere metode er Indkomstmetoden.

Indkomstmetoden

Indkomstmetoden er en anerkendt metode til at finde ud af hvor meget kan jeg købe hus for. Ved denne metode tager du udgangspunkt i din husstands årlige indkomst. Du tager så den samlede årlige indkomst før skat og ganger det med 3,5 og lægger herefter husstandens nettoformue (som er din samlede formue minus din gæld) til. 

Så hvis du fx tjener 31.000 om måneden og har en opsparing på 80.000 kr., ser regnestykket således ud: (31.000 kr x 12 måneder x 3,5) + 80.000 = 1.382.000 kr. 

Forstår du heller ikke din bankrådgiver?

Rigtige mange oplever at de løber panden mod muren, når de taler med deres kontakt i banken. Der kan være mange årsager til dette, men vigtigst er det, at du er opmærksom på følgende:
 

  • Din bankrådgiver er ikke din ven
  • Bankrådgivere sælger kun deres egne produkter
  • Der kan være billigere og bedre produkter i andre banker
  • En bankrådgiver er som en bilforhandler. De sælger deres eget produkt og IKKE konkurrentens. 

Vi anbefaler derfor altid at du benytter en uvildig rådgiver. Har du brug for råd om dette så kontakt os her.

Læs relateret artikel: Kend dit værd i banken – og få mere ud af det som kunde