Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Vi giver dig fire simple trin, så du kommer trygt og sikkert igennem dit boligkøb.

Når man først beslutter sig for at ville købe en ny bolig, kan det være en jungle at finde rundt i økonomien, banklån, rente og boligregler. Men det er vigtigt, at du alligevel får dig et overblik, så der ikke er noget, der går forbi din næse og så du får et så gnidningsfrit boligkøb som muligt.

Her giver vi dig fire simple trin, der sikrer dig det perfekte boligkøb.

1: Læg et budget

Et af de mest grundlæggende parametre i et boligkøb, er et budget. Det er ikke bare godt for dig selv at få et overblik over dine indtægter og udgifter – det er simpelthen også et krav fra bankens side. Så du kan ligeså godt komme i gang med det samme.

Se på din kontooversigt over de sidste 12 måneder. Hvad bruger du dine penge på? Det kan virke skræmmende for mange – og noget man gerne udskyder så længe som muligt. Men det gør ikke ondt, og det kan faktisk være en rigtig fin øjenåbner.

Måske bruger du alle dine penge på caffe latte og tøj. Så må du bare gøre op med dig selv, om du vil fortsætte med det, eller om du vil bruge dine penge på noget andet. Måske betaler du til noget, du ikke vidste, eller aldrig får brugt alligevel? Det er i hvert fad vigtigt at få klarlagt.

At lægge et budget betyder ikke nødvendigvis, at du skal ændre måden, du bruger dine penge på. Du skal bare være bevidst omkring det. Og så skal du selvfølgelig kunne vise banken, at du fx kan afdrage på et lån, betale rente og boligydelse.

2: Få styr på boliglån

At gå ned i din egen bank og høre om dine muligheder for boliglån, er et rigtig fint sted at starte. Tag dit budget i hånden og tag pænt tøj på, så du virker præsentabel, og forhør dig så om hvor meget du må låne. Så kan du også få et overblik over, hvilke dokumenter de har brug for fra dig, og hvad dine muligheder er.

Men derfor behøver du ikke nødvendigvis tage det tilbud de giver dig. Forhør dig i andre banker, og se, hvad de kan tilbyde dig, ud fra din situation og økonomi.

Rigtig mange mennesker skifter aldrig bank. Det virker for uoverskueligt, og man kan godt lide at blive i sin velkendte, trygge bank. Men det er lidt en forkert tankegang. Bankmarkedet er konkurrencepræget, ligesom alle andre markeder, og der kan derfor være rigtig mange penge at sparer ved at skifte bank fra tid til anden.

Særligt i forbindelse med boligkøb, kan det være en rigtig god idé at indhente tilbud fra flere banker, da netop lån til boligkøb og huslån, er det som bankerne tjener flest penge på. Af denne grund går bankerne ekstra langt for at vinde boligkøbere som nye bankkunder, hvilke uden tvivl vil give dig bedre lånevilkår.

Få procenter på din rente, eller udgifter til stiftelsesomkostningerne, kan have stor betydning i din økonomi fremadrettet, og derfor kan det være det hele værd at skifte bank – selvom det virker uoverskueligt. Det kan ende med at blive meget rentabelt for dig.

Overvejer du at låne uden om banken, kan vi hos Fairkredit være behjælpelige med et ejendomskreditlån, som dog er en smule dyrere end f.eks. realkreditlån.

3: Underskriv købsaftalen – men husk forbehold

Når du har fundet det hus eller den lejlighed, du kan og vil købe, skal du alliere dig med en håndværkskyndig. Det er så ærgerligt med overraskelser eller forskrækkelser, hvis der pludselig bliver vandskade eller kommer skimmelsvamp.

Mange ting kan man forudse eller vurdere risikoen for, hvis man har en håndværkerbaggrund. Og hvis der skulle findes mangler, kan det også være nemmere at forhandle pris.

Når du så skriver under på købskontrakten, er det vigtigt at du får både et advokat- og et bankforbehold med. Det vil sige, at du skriver under, men med det forbehold, at banken vil finansiere det, og at advokaten ikke finder nogle huller eller faldgruber i kontrakten.

På den måde får du ekstra dage (det er som regel otte), til at få undersøgt det hele til bunds – og du kan stadig trække dig ud af aftalen, hvis der skulle opstå noget, som ændrer situationen.

4: Vælg lånetype

Lånetyperne er nok den største jungle for boligkøbere. Boligkøb er ikke en investering man gør sig i så ofte, og derfor er det ikke alle, der er helt inde i hvad der findes – og hvad der kan lade sig gøre. Og vigtigst af alt skal du finde ud af, hvad der passer din økonomi og dit temperament bedst.

Der findes desværre ikke et facit for, hvilket boliglån, der er det smarteste. Det afhænger meget af situationen. Men du skal gøre op med dig selv, om du er til fastforrentet eller variabel rente.

Man siger, at man gennemsnitligt bor 7 år i en bolig. Folk mister deres job, bliver skilt eller ønsker at bo et nyt sted. På den baggrund kan et 5 årigt flekslån være en god løsning fremfor det fastforrentede. Men hvis du ikke kan se dig selv blive boende i mindst fem år, er det måske ikke den bedste løsning.

Ofte kan det være nødvendigt at optage flere forskellige lånetyper. Eller måske har du fx en kassekredit eller et SU-lån i forvejen. Her er det vigtigst at afdrage de dyreste lån først. Fx er renten på en kassekredit langt højere end et SU-lån, så hvis det er muligt, så få den ud af verden først.

Interesseret i hjælp?

Kunne du tænke dig at høre mere om mulighederne for at låne hos Fairkredit, anbefaler vi at du ringer ind på tlf. 70 27 27 26 og får en uforpligtende snak om dine konkrete muligheder for at låne.