Skip to main content
Tak for din henvendelse
Din ansøgning er modtaget!

Hvad nu?
Nu går vi igang med at behandle din henvendelse. Du har modtaget bekræftelse på mail/SMS.

Vi glæder os til at tale med dig!

Tilbage
Kenneth Pedersen
Kenneth Pedersen
Partnerchef
Tags:
Boligkøb
Læsetid: 1-2 min.
Brug for hjælp?
I takt med at boligpriserne fortsat stiger, er flere begyndt at frygte en boligboble. Især i storbyerne. Og derfor har regeringen barslet nye låneregler.

Boligpriserne stiger fortsat med raketfart, og det får advarselslamperne til at blinke hos mange. Derfor er der også bred enighed om, at der skal sættres ind for at undgå en ny boligboble.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen skulle for nylig have indført en række nye regler for boliglån i landets største vækstområder, København og Aarhus. Netop for at undgå alt for usikre lån og dermed en unødig gearing af boligmarkedet.

Dog vakte de nye regler massiv kritik, og derfor er reglerne blevet slebet lidt i kanterne, samtidig med, at de nu skal indføres gradvist. Hvordan det helt nøjagtigt kommer til at fungere, er stadig uvist.

Det går reglerne ud på

De nye boliglånsregler havde til formål at forhindre en ny boligboble. Derfor går de også ud på, at realkreditinstitutter og banker skal indskrænke oprettelsen af de  boliglån, der har fleksibel og er afdragsfrie.

Det betyder i praksis, at langt de fleste boliglånere ikke får lov til at love (eller få nye afdragsfrie lån), hvis lånet i boligen er mere end fire gange hustandens årlige indkomst.

Selvom det på mange måder kan forhindre at boligmarkedet holdes kunstigt oppe, betyder det også, at det går hårdest udover førstegangskøbere, singler og ældre.

Og netop derfor, har de nye stramninger mødt massiv kritik. Både fra andre partier, befolkningen og Ældresagen.

Sådan ser reglerne ud nu

Hvor der i første udkast til lånereglerne især var fokus på vækstområder som Aarhus og hovedstaden, rettes de tilpassede regler sig mod de områder, der har de dyreste kvadratmeterpriser. 

Det vil sige, at reglerne indbefatter de ejerboliger, huse og lejligheder, der er dyrest, eller er steget mest i værdi, uanset hvor i landet, de har adresse.

Dog holder Brian Mikkelsen stadig fast i en strammere kreditvurdering af de boligejere, der har stor gæld og farlige flexlån uden renter og afdrag.

Det afgørende for at forhindre en boligboble

At der skal ske noget i det nuværende boligmarked for at undgå en ny boligboble, er mange enige om. Det er blot måden, det gribes an på, som har ført til kritik af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Det er uheldigt, at det er de unge, de enlige og de ældre som primært rammes af de nye regler, det er netop ikke med til at forhindre en boligboble, men blot ændre hvem, der er med til at skabe den.

"Det er vigtigt at forhindre en ny boligboble, men vi skal ikke reagere overilet eller bruge de forkerte midler", udtaler Curt Liljegren, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter til TV 2.

Han peger i stedet på ét centralt punkt, der skal slås ned på, for at forhindre udviklingen af en ny boligboble.

"Der skal gribes hårdt ind over for ethvert spekulativt køb. Specielt projektlejligheder, som man ikke selv har til sinde at flytte ind i, men blot leje ud", forklarer han.

Men Lone Bøegh Henriksen afviser, at boligmarkedet i København lider under den gældende forvirring om lånereglerne.

- Vi har et stærkt boligmarked i København, men i fremtiden vil vi med de nye lånemuligheder formentlig opleve, at boligpriserne stiger knapt så hurtigt som tidligere.

Hun har derfor én bøn til erhvervsminister Brian Mikkelsens kommende lovgivningsarbejde:

- Se at få tingene gennemarbejdet, og få lavet en gennemskuelig aftale, som vi ved, hvornår bliver implementeret.

 

Værd at vide
De nye låneregler påvirker forældrekøb. Se hvordan her.
Forældrekøb er fortsat populært, og derfor er det relevant at se på, hvordan de kommende låneregler og -stramninger påvirker lige netop denne type bolighandel.
Værd at vide
Sådan vurderer banken, om du er en god kunde
Hvis du står og skal låne penge i banken, vurderer de dig som kunde. Og de har det sidste ord. Men hvad måler de egentlig på? Hvilke faktorer er afgørende? Det guider vi dig igennem her.
Værd at vide
Sådan så 2017 ud på boligmarkedet
Vi troede 2016 var vild på boligfronten - men '17 slog alligevel nye rekorder.
Værd at vide
Denne gruppe er hårdest ramt af de stigende boligpriser
Denne gruppe er hårdest ramt af de stigende boligpriser

Vi får 5 stjerner

Anmeldelser fra vores kunder


Nyhedsbrev Økonomiskolen

Vi deler ud af alt vores viden omkring boligfinansiering, tips og tricks samt gode råd og tilbud til din økonomi.

Fairkredit er reguleret af Finanstilsynet ID nummer 43029

En del af ForbrugerFinans ApS - All rights reserved 2018® - Dirch Passers Allé 4, 1. Sal, 2000 Frederiksberg