Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Hvis du registreret i RKI, kan det virke uoverskueligt at få et boliglån, men det kan faktisk i nogle tilfælde godt lade sig gøre med et boliglån trods RKI, men det kræver en rigtig god forklaring, og at nogle særlige forhold (som vi kommer ind på senere i indlægget) er opfyldt.

Hvis du er registreret i RKI skyldes det, at du tidligere ikke har haft mulighed for at betale din gæld til én eller flere af dine kreditorer. RKI registreret skal ses som en beskyttelse for både långivere og låntagere. RKI beskytter dig fra at optage mere gæld end din økonomi kan bære, og den beskytter ligeledes långivere, altså danske virksomheder som låner penge ud, eller sælger deres produkter på kredit, mod dårlige betalere.

 

Sådan ender du i RKI

Der skal mere til end en eller to ubetalte regninger, for at blive registreret i RKI. Det kræver at du som minimum har overskredet den sidste betalingsfrist på den 3. rykker med 10 dage.

 

Undgå at gøre dig selv en bjørnetjeneste

Det er sjældent en god løsning at optage ny gæld, hvis du i forvejen har gæld og har svært ved at betale dine regninger til tiden. I nogle tilfælde kan der være en fordel ved at samle sin gæld et sted, hvor man kan få en fair rente, men oftest vil besparelsen bliver spist af store etableringsomkostninger mm. og derfor bør dette som hovedregel frarådes.

At du ønsker at købe bolig, selvom du står i RKI, er forståeligt, da man i store dele af landet faktisk kan bo billigere i ejerbolig end man kan i en lejebolig, og derved siger logikken os at det vil være smart, da det giver mere råderum til at betale eksisterende kreditorer tilbage. Problemstilling er dog den, at så længe du ikke kan bevise over for dine kreditorer, at du kan betale dine regninger til tiden, så tør ingen tage risikoen ved at låne dig penge (heller ikke vores investorer).

 

Sådan kommer du ud af RKI

Den eneste vej ud af RKI-registret er ved at afdrage på din eksisterende gæld og ikke optage ny gæld. For at det kan lade sig gøre, må du lægge et realistisk budget, samtidig med at du skærer alle unødvendige udgifter ned til et minimum. Derved frigør du hver måned et større beløb til at afdrage på gælden til dine kreditorer, som kan sikre at du hurtigst muligt kan komme af med din gæld og din registrering i RKI.

Har du mistet overblikket over din økonomi, anbefaler vi, at du søger hjælp hos en gældsrådgiver, som kan hjælpe dig til at få udarbejdet budget, indgået aftaler med kreditorer og få overblikket tilbage.

Boliglån trods RKI

Vi kan som udgangspunkt IKKE anbefale, at du forsøger at optage yderligere gæld, hvis du allerede står i RKI, da dette sjældent får dig tættere på en løsning af det reelle problem.

Ønsker du alligevel at få et boliglån trods RKI registrering, eller låne op i din friværdi, er det faktisk ikke umuligt med et ejendomskreditlån, tidligere kaldt et pantebrevslån. Men det vil kræve en rigtig god forklaring, som kan overbevise vores investorer. Ud over en god forklaring, vil det også være nødvendigt med en stor udbetaling på min. 40% i forbindelse med boligkøb eller at du har en friværdi på over 40%.

Er du enlig, og ønsker at blive kreditgodkendt til et boliglån på egen hånd, samtidig med at du står i RKI, bliver det rigtig svært, hvis ikke umuligt. Det kan således være lettere at opnå kreditgodkendelse til boliglån trods rki, hvis i ønsker at låne som par, og minimum én af jer har en pæn gældshistorik uden RKI-, inkasso og restancegæld.

Selvom det ikke er umuligt, at få en boliglån, selvom du står i RKI er det virkelig svært! Det betyder også at vi derfor formentlig må afvise 95% af de ansøgere, som ansøger trods rki.

Interesseret i hjælp?

Hvis du vil høre mere om dine muligheder så gi’ os et kald på tlf. 70272726. Vi sidder klar ved telefonerne alle hverdage mellem kl. 9 og 17.