Close menu Login

En af de første spørgsmål du skal stille dig selv ved boligkøb er “Hvor meget kan jeg købe bolig for?”. Og svaret er desværre ikke helt lige til, da der er mange forhold som spiller ind. I dette indlæg vil vi forsøge at hjælpe dig videre i boligkøbsprocessen, og giver dig svaret på hvilke forhold som spiller ind på spørgsmålet “Hvor meget kan jeg købe bolig for?”

Har du et overblik over hvor meget din nye bolig maksimalt må koste, er det nemlig nemmere at starte med boligsøgningen. Samtidig er det også økonomisk fordelagtigt at kende sit rådighedsbeløb efter evt. boligkøb, så du undgår en situation, hvor du ikke kan opfylde dine betalingsforpligtelser.

Beregn selv hvor meget du kan låne til hus

Hvordan gør jeg?

Til at starte med, kan du lave en vejledende beregning. Dette vil give dig de overordnede rammer for hvor meget du kan købe for, og dermed spendere på dit boligkøb.

Du kan selv lave denne vejledende beregning ved at se på din husstands samlede indkomst før skat per måned, den samlede formue, samt den samlede gæld, og dermed få en afgørelse over, hvor meget din bolig må koste.

Ved boligkøb skal du selv minimum have 5 procent af boligen pris til udbetaling, da dette er et krav fra finanstilsynet. Ved at beregne hvor meget du kan købe bolig for ud fra ovennævnte tre faktorer, vil du få en idé om hvor meget din bolig samlet må koste.

Du kan nemlig ved hver bolig, du kigger på, beregne 5 procent af det samlede beløb, og se om det er en bolig, som du kan give et bud på.

Herudover opererer de danske banker med en såkaldt ”gældsfaktor”. Det er den årlige bruttoindtjening gange et nummer. Du må ikke være forgældet ud over dette. Den højest tilladte gældsfaktor for mange danske pengeinstitutter ligger på 4. Hvis du tjener 40.000 kroner om måneden, 480.000 kroner om året, må du således låne 1.920.000 med en gældsfaktor på 4.

Husk dine månedlige udgifter

Samtidig med ovennævnte beregning, er det også vigtigt, at du har dine månedlige udgifter med i dine beregninger.

Disse er nemlig en af forudsætningerne for hvor stort et lån du kan tage ved boligkøb.

Ved at trække dine månedlige udgifter fra din månedlige indtægt, kan du se hvor meget du har tilbage, og hvor meget du dermed kan låne og afdrage uden at du bliver stillet dårligere økonomisk.

Det er også en fordel at lave disse beregninger, før du henvender dig til et låneinstitut, idet det viser, at du er fornuftig omkring din økonomi, og har en sund økonomisk adfærd. På denne måde giver du instituttet et indtryk af, at du kan betale af på lånet uden problemer.

Kunne du tænke dig at blive klogere på hvordan du beregner dig rådighedsbeløb, og hvordan det påvirker hvor meget du kan købe bolig her, så kan vi anbefale vores bydegående indlæg “Rådighedsbeløb – det skal du vide!

Hvad koster et boliglån?

Ved boliglån, køb af bolig og flytning er tilknyttet nogle specifikke udgifter, som du også skal tage i betragtning ved din vurdering af hvor meget du kan købe bolig for.

Herunder tilhører tinglysningsafgift, som er en afgift til staten der skal betales i forbindelse med tinglysning af skøde (offentlig registrering af dit ejerskab over boligen), tinglysningsafgift ved etablering af boliglån med pant i boligen (offentlig registrering af dit huslån i tingbogen. Derudover skal du naturligvis også være opmærksom på omkostninger til ejerskifteforsikring, diverse flytteomkostninger samt eventuelle advokatomkostninger.

Tager du disse udgifter i betragtning allerede fra starten undgår du overraskelser under boligkøbsprocessen.