Cookie mærket

Udgivet 29. dec. 2019  /  Opdateret 3. mar. 2020

Spørgsmålet lyder: “Hvad koster det at låne en million?”. Det korte svar er: “Det kommer an på din tilstanden af din økonomi og lånetypen”. Dette simple svar vil jeg forsøge at nuancere i denne artikel, hvor vi blandt andet vil kigge nærmere på hvilke lånetype, de generelt er billigst og hvordan du som privatperson kan påvirke prisen på dine lån.

Prisen på et lån i Danmark afhænger af flere forskellige faktorer. Først om fremmest, afhænger prisen af hvilken lånetype der er tale om. Et realkredit- eller ejendomskreditlån med pantsikkerhed i din bolig vil f.eks. være væsentligt billigere end et forbrugslån, uden pantsikkerhed bag. Dette skyldes at långiveren har sikkerhed i boligen, i tilfælde af at låntager ikke skulle betale sine ydelser på lånet rettidigt. Derudover har din økonomi som låntagere også stor indvirkning, hvor billigt du kan låne, hvilket betyder at der faktisk at meget du selv kan gøre for at påvirke prisen på dine lån.

Vi vil i denne artikel gennemgå hvad koster det at låne en million med følgende forskellige lånetyper:

  1. Realkreditlån
  2. Ejendomskreditlån
  3. Andelsboliglån
  4. Banklån
  5. Billån
  6. Forbrugslån

1. Realkreditlån: Hvad koster det at låne en million?

Realkreditlån tilbydes både som fast- og variabelt forrentede lån, og med løbetider fra 10 til 30 år. Det er muligt at belåne op til 80% af traditionelle ejerboligers handelspris og 75% for fritidsboliger. Realkreditlån kan ikke bruges til finansiering af andelsboliger.

Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.

Fast rente:
Rente (inkl. bidrag): 1,50%
Typisk løbetid: 30 år

Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 3.470 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 3.095 kr.

Variabel rente:
Rente (inkl. bidrag): 0,50%
Typisk løbetid: 30 år

Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 2.998 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 2.873 kr.

2. Ejendomskreditlån: Hvad koster det at låne 1 mio?

Ejendomskreditlån tilbydes både som fast- og variabelt forrentede lån, og med løbetider fra 1 til 25 år. Renterne ligger typisk i niveauet 5-9%, hvoraf de faste rente typisk ligger i intervallet 7-9% og variable rente 5-7%. Det er muligt at belåne alle ejendomstyper med ejendomskreditlån, med en belåninggrad på op til 95%.

Ejendomskreditlån henvender sig typisk til danskere som enten ikke vil eller kan blive godkendt til et realkreditlån, da ejendomskreditlån kan være mere fleksibelt, uafhængig af banker og lettere er blive kreditgodkendt til.

Ejendomskreditlån blev tidligere (og i nogen grad stadigvæk) omtalt som pantebrevslån. Lån både bruges i forbindelse med lån til boligkøb og lån i friværdien i eksisterende bolig.

Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.

Fast rente:
Rente: 7,75%
Typisk løbetid: 25 år

Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 7.641 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 5.703 kr.

Variabel rente:
Rente: 6,50%
Typisk løbetid: 25 år

Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 6.832 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 5.207 kr.

3. Andelsboliglån: Hvad koster det at låne 1 mio?

Traditionelle andelsboliglån er med variabel rente. Lånetypen er i praksis blot et traditionelt banklån, hvor banken har tinglyst pant i andelsboligens værdi, som sikkerhed for lånet, hvilket gør at andelsboliglån typisk er væsentlig billigere end banklån. Renten på andelsboliglån variere typisk fra 3-8%, og løbetider op til 25 år.

Ejendomskreditlån kan også bruges finansiering af andelsboliger, og kan derved betragtes som et alternativ til traditionelle andelsboliglån gennem banken.

Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.

Rente: 5%
Typisk løbetid: 25 år

Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 5.913 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 4.663 kr.

4. Banklån: Hvad koster det at låne 1 mio?

Traditionel banklån uden pantsikkerhed. Renten kan variere helt fra 2-15%, afhængig af låntagers økonomiske situation og formålet med lånet. Banklånet kan både struktureres som en kassekredit, uden en fast afviklingsplan, og så en tradionelt lån med en forudbestemt afviklingsperiode som kan variere fra få måneder til 20 år.

Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.

Rente: 8%
Typisk løbetid: 10 år

Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 12.419 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 10.419 kr.

5. Billån: Hvad koster det at låne 1 mio?

Billån bliver som navnet antyder, kun brugt til finansiering af biler. Der er tale om en relativt billig lånetype, hvilket skyldes at långivere tager pantsikkerhed i bilen. Det er typisk billigst at finansiere fabriksnye biler. Lånetypen tilbydes både hos banker, bilforhandlere og diverse online låneformidlere.

Renten på billån kan variere meget, men typisk blot indenfor intervallet 1-10%, og løbetiden overstiger sjældent 10 år.

Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.

Rente: 4%
Typisk løbetid: 7 år

Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 13.884 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 12,884 kr.

6. Forbrugslån: Hvad koster det at låne 1 mio?

Forbrugslån er blandt en af de dyreste låneformer, hvilket også tydelig afspejler sig at nedenstående beregninger. Forbrugslån kan både optages hos traditioneller banker og hos diverse online forbrugslånsfirmaer.

Renten på forbrugslån ligger typisk i intervallet 4-25%, men kan også i sjældne tilfælde være højere. Renten fastsættes typisk ud fra en automatisk kreditscoring af låneansøgere. Løbetiden kan variere helt fra få måneder og op til 12-15 år.

Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.

Rente: 12%
Typisk løbetid: 6 år

Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 20.269 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 17.269 kr.

Vi tager forbehold rigtigheden af samtlige estimater i dette blogindlæg, som ligger til grund for beregningerne. Derfor anbefaler vi naturligvis at man søger yderligere information på egen hånd inden optagelse af lån.