Hvad koster det at låne en million?
Udgivet 29. Dec. 2019
/ Opdateret 8. Dec. 2023
Spørgsmålet lyder: “Hvad koster det i 2023 at låne en million?”, og det korte svar er: “Det kommer an på din tilstanden af din økonomi og lånetypen”. Dette simple svar vil jeg forsøge at nuancere i denne artikel, hvor vi blandt andet vil kigge nærmere på hvilke lånetype, de generelt er billigst og hvordan du som privatperson kan påvirke prisen på dine lån.
Prisen på et lån i Danmark afhænger af flere forskellige faktorer. Først og fremmest, afhænger prisen af hvilken lånetype der er tale om. F.eks. vil rente på et realkredit- eller ejendomskreditlån med pantsikkerhed i din bolig typisk være væsentligt billigere end et forbrugslån. Dette skyldes at långiveren har sikkerhed i boligen, i tilfælde af at låntager ikke skulle betale sine ydelser på lånet rettidigt.
Udover valget af lånetype, så har din økonomiske situation og adfærd (herunder indtægt, opsparing, gældsfaktor, låneadfærd, mm.) som låntagere også stor indvirkning, hvor billigt og hvor meget du kan låne, hvilket betyder at der faktisk er meget du selv kan gøre for at påvirke prisen på dine lån.
Vi vil i denne artikel gennemgå hvad koster det at låne en million med følgende forskellige lånetyper:
- Realkreditlån
- Ejendomskreditlån
- Andelsboliglån
- Banklån
- Billån
- Forbrugslån
1. Realkreditlån: Hvad koster det at låne en million?
Realkreditlån tilbydes både som fast- og variabelt forrentede lån, og med løbetider fra 10 til 30 år. Derudover kan de flest låntagere også tilvælge 10 års afdragsfrihed på realkreditlånet, og derved opnå en imponeret lav månedlig ydelse. I nyere tid er det faktisk også blevet muligt at få afdragsfrie realkredit over 30 år, men dette kræver at du ikke skylder mere end 60% af boligens værdi.
Det er muligt at belåne op til 80% af traditionelle ejerboligers handelspris, 75% for fritidsboliger og 60% i erhvervsejendomme. Realkreditlån kan ikke bruges til finansiering af andelsboligskøb. Realkreditlån er uden tvivl den bedste og billigste låneform i Danmark, hvorfor man så vidt muligt altid bør starte med at undersøge om dette er en mulighed, hvis man har brug for et lån.
På markedet for realkredit er de væsentligste aktører: Nykredit, Totalkredit, Realkredit Danmark, Jyske Realkredit, Nordea Kredit og DLR, fælles for dem alle er, at du som udgangspunkt ikke kan ansøge direkte, men skal gøre det gennem én af deres samarbejdsbanker.
Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.
Fast rente:
Rente (inkl. bidrag): 1,50%
Typisk løbetid: 30 år
Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 3.470 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 3.095 kr.
Variabel rente:
Rente (inkl. bidrag): 0,50%
Typisk løbetid: 30 år
Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 2.998 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 2.873 kr.
2. Ejendomskreditlån: Hvad koster det at låne 1 mio?
Ejendomskreditlån tilbydes både som fast- og variabelt forrentede lån, og med løbetider fra 1 til 25 år. Renterne ligger typisk i niveauet 5-9%, hvoraf de faste rente typisk ligger i intervallet 7-9% og variable rente 5-7%. Det er muligt at belåne alle ejendomstyper med ejendomskreditlån, med en belåninggrad på op til 95%.
Ejendomskreditlån henvender sig typisk til danskere som enten ikke vil eller kan blive godkendt til et realkredit- eller banklån, da ejendomskreditlån kan være mere fleksibelt, uafhængig af banker og derved lettere er blive kreditgodkendt til.
Ejendomskreditlån blev tidligere (og i nogen grad stadigvæk) omtalt som pantebrevslån. Lån både bruges i forbindelse med lån til boligkøb og lån i friværdien i eksisterende bolig.
Her hos Fairkredit har vi specialiseret os i ejendomskreditlån, så vi er RIGTIG gode til ejendomskreditlån (hvis vi skal skal sige det), så ring (tlf. 70272726) eller skriv endelig hvis du skulle være interesseret i at høre mere om mulighederne for at låne med ejendomskreditlån.
Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.
Fast rente:
Rente: 7,75%
Typisk løbetid: 25 år
Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 7.641 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 5.703 kr.
Variabel rente:
Rente: 6,50%
Typisk løbetid: 25 år
Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 6.832 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 5.207 kr.
3. Andelsboliglån: Hvad koster det at låne 1 mio?
Traditionelle andelsboliglån er med variabel rente. Lånetypen er i praksis blot et traditionelt banklån, hvor banken har tinglyst pant i andelsboligens værdi, som sikkerhed for lånet, hvilket gør at andelsboliglån typisk er væsentlig billigere end banklån. Renten på andelsboliglån variere typisk fra 3-8%, og løbetider op til 25 år.
Ejendomskreditlån er det nye alternativ som også kan bruges finansiering af andelsboliger, og kan derved betragtes som et alternativ til traditionelle andelsboliglån gennem banken. En væsentlig fordel ved at bruge ejendomskreditlån som lån til andelsbolig, er at dette giver dig muligheden for at få et fastforrentet andelsboliglån, hvilket sjældent er muligt hos bankerne.
Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.
Rente: 5%
Typisk løbetid: 25 år
Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 5.913 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 4.663 kr.
4. Banklån: Hvad koster det at låne 1 mio?
Traditionel banklån uden pantsikkerhed, men har du friværdi i boligen kan du ofte få væsentlig bedre lånevilkår ved at tilbyde banken at få pantsikkerhed i din bolig. Renten på banklån kan variere helt fra 2-15%, afhængig af låntagers økonomiske situation og formålet med lånet. Banklånet kan både struktureres som en kassekredit, uden en fast afviklingsplan, og så en tradionelt lån med en forudbestemt afviklingsperiode som kan variere fra få måneder til 20 år.
Nogle banker tilbyder en form for banklån de kalder “Prioritetslån”, som typisk har væsentlig lavere renter end traditionelle banklån, men stadig en smule dyrere en realkreditlån. Læs mere om fordelene ved prioritetslån her
Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.
Rente: 8%
Typisk løbetid: 10 år
Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 12.419 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 10.419 kr.
5. Billån: Hvad koster det at låne 1 mio?
Billån bliver som navnet antyder, kun brugt til finansiering af biler. Der er tale om en relativt billig lånetype, hvilket skyldes at långivere tager pantsikkerhed i bilen. Det er typisk billigst at finansiere fabriksnye biler. Lånetypen tilbydes både hos banker, bilforhandlere og diverse online låneformidlere.
Renten på billån kan variere meget, men typisk blot indenfor intervallet 1-10%, og løbetiden overstiger sjældent 10 år.
Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.
Rente: 4%
Typisk løbetid: 7 år
Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 13.884 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 12,884 kr.
6. Forbrugslån: Hvad koster det at låne 1 mio?
Forbrugslån er blandt en af de dyreste låneformer, hvilket også tydelig afspejler sig at nedenstående beregninger. Forbrugslån kan både optages hos traditioneller banker og hos diverse online forbrugslånsfirmaer.
Renten på forbrugslån ligger typisk i intervallet 4-25%, men kan også i sjældne tilfælde være højere. Renten fastsættes typisk ud fra en automatisk kreditscoring af låneansøgere. Løbetiden kan variere helt fra få måneder og op til 12-15 år.
I praksis er det sjældent muligt at låne mere end 300.000 i forbrugslån, hvorfor dette formenligt ikke er et realistisk scenarie.
Regneeksempel baseret på Fairkredits eget estimat.
Rente: 12%
Typisk løbetid: 6 år
Månedlig ydelse (uden rentefradrag): 20.269 kr.
Månedlig ydelse (med rentefradrag 30%): 17.269 kr.
Vi tager forbehold rigtigheden af samtlige estimater i dette blogindlæg, som ligger til grund for beregningerne. Derfor anbefaler vi naturligvis at man søger yderligere information på egen hånd inden optagelse af lån.