Cookie mærket

Udgivet 30. jul. 2019  /  Opdateret 18. feb. 2020

Renterne på realkreditlån i 2020 er de laveste siden før 2. verdenskrig. Med faste renter under 2% på 30-årige lån, er det nu for rigtigt mange danskere billigere at købe end at leje. Men hvilket realkreditlån skal man vælge? Det ser vi nærmere på her.

Realkreditlån med fast eller variabel rente

Når du sætter dig ned og skal beslutte hvilken type realkreditlån, du skal tage, skal du først og fremmest kigge på hvilken rente du vil have.

Vil du gerne have et almindeligt lån med en fast rente og afdrag og dermed have sikkerhed for fremtidige ydelser? Eller vil du hellere tage f.eks. 1-, 3- eller 5-årigt rentetilpasningslån?

Denne beslutning handler både om hvor stor risiko du ønsker at påtage dig i din privatøkonomi. Er du f.eks. i en meget stabil jobsituation og generelt stabil økonomi, kan det være fornuftigt at satse på de korte- og billige rente på et rentetilpasningslån. Dee vil dog altid være argumenter for begge lånetyper, hvorfor det i sidste ende er vigtigt at vælge det lån som giver dig den bedste mavefornemmelse, og som du har det bedst med.

Det er vigtigt at huske, at man aldrig kan forudsige en rentestigning, og at den vil komme så pludseligt, at du ikke kan nå at lægge dit lån om. Samtidig viser historien, at jo lavere renten er, desto tættere er vi på en rentestigning.

Valg af løbetid – 10, 20 eller 30 år?

Jo lavere renten er, desto mere bør du afdrage på lånet. F.eks. er et 30-årigt fastforrentet obligationslån langt billigere, end det var for 10 år siden. Dermed er den månedlige ydelse meget lav. Det betyder, at du bør afdrage mere, da dette giver ekstra råderum til afdrag. Ved at afdrage ekstra reduceres din restgæld, og derved mindsker dine afdrag også risikoen for fremtidige ydelsesstigninger som konsekvens af stigende renter. 

Konkret lyder vores anbefaling på at du i kigger på din privatøkonomi, og overvejer hvilket beløb der ville give mening for dig at bruge på boliglån hver måned. Derefter kan du gå ind på dit foretrukne realkreditinstituts hjemmeside for at se hvad de 30 årige lån koster. Er det beløb du kan sat dig for vil give mening i din/jeres privatøkonomi højere end den månedlig ydelse på din foretrukne lånetype med en 30-årig løbetid, så bør du overveje er reducere løbetiden, indtil de rammer det beløb som giver mening for din økonomi. 

Basalt set er det ikke mere kompliceret end at kigge på hvor mange indtægter du får ind, hvor stort rådighedsbeløb du her, og ud fra dette beregne hvor meget du maksimalt kan afdrage.

Selvom at det for mange kan friste at vælge en meget kort løbetid, for at blive gældfri hurtigst muligt, bør du naturligvis ikke sætte dig selv for stramt.

Valg af realkreditinstitut

For privatpersoner i Danmark kan vælge mellem følgende realkreditinstitutter: 

Realkredit Danmark

Realkredit Danmark er ejet af Danske Bank og det er således KUN muligt at få et realkreditlån fra Realkredit Danmark ved at søge hos Danske Bank. 

Link til Realkredit Danmark

Nykredit

Nykredit er ejet af en række pensionskasser Forenet Kredit. Nykredit er både en bank og realkreditinstitut. Det betyder, at der ofte vil være krav om helkundeforhold, dvs. at du også flytter dine bankaktiviteter til Nykredit,  hvis du ønsker et realkreditlån hos Nykredit.

Link til Nykredit

Nordea Kredit

Nordea Kredit er ejet af storbanken Nordea med hovedsæde i Finland. Det er således kun muligt som privatperson at få et realkreditlån hos Nordea Kredit ved at søge gennem Nordea Bank. 

Link til Nordea Kredit

Totalkredit

Totalkredit er ejet af Nykredit, men formidles af samtlige banker som ikke driver deres eget realkreditinstitut. Det er således primært mindre banker, lokale banker og sparekasser, som tilbyde Totalkreditlån. Prissætningen på Totalkreditlån er identisk med Nykredit, så den eneste forskel er at du kun kan søge Totalkreditlån gennem mindre banker og sparekasser landet over. 

Link til Totalkredit

Jyske Realkredit (Tidl. BRF Kredit)

Jyske Realkredit hed indtil for et par år siden BRF Kredit, og var et selvstændigt realkreditinstitut, men er siden blevet overtaget at Jyske Bank. Det betyder, at det eneste måde du kan få en realkreditlån fra Jyske Kredit, er ved at ansøge hos Jyske Bank. 

Link til Jyske Realkredit

Fælles for alle 5 realkreditselskaber er, at du har stort set samme udvalg af lånetyper, som dog kan have forskellige navne. For at få det billigste realkreditlån kan du således med fordel spille de forskellige realkreditinstituttet op imod hinanden, ved at indhente lånetilbud fra flere aktører. 

Afvist til realkreditlån?

Danske realkreditlån er en fantastisk billig låneform, og blandt de billigste boliglån i verden. Dette har dog den uheldige konsekvens, at mange danskere ikke længere kan blive kreditgodkendt til at få et realkreditlån.

Er du afvist til realkreditlån, bør du overveje dine alternativer. Her kan pantebrevslån være et godt valg, om end lånetypen er væsentligt dyrere end realkreditlån. 

Kunne du tænke dig at høre mere om dine muligheder for er pantebrevslån, anbefaler vi at du ringer til os på 70272726 og får en uforpligtende snak med en af vores eksperter.