Cookie mærket

Udgivet 30. jul. 2019  /  Opdateret 26. sep. 2019

Renterne på realkreditlån er det laveste siden før 2. verdenskrig. Med 2,5 % i rente over 30 år, er det nu billigere at købe end at leje. Men hvilket realkreditlån skal man vælge? Det ser vi nærmere på her.

Realkreditlån med fast eller variabel rente

Når du sætter dig ned og skal beslutte hvilken type realkreditlån, du skal tage, skal du først og fremmest kigge på hvilken rente du vil have.

Vil du gerne have et almindeligt lån med en fast rente og afdrag og dermed have sikkerhed for fremtidige ydelser? Eller vil du hellere tage fx et 5-årigt rentetilpasningslån?

Denne beslutning handler både om hvor stor risiko der er på fx din formue, din jobsituation osv., men også helt subjektiv, hvad du har det bedst med.

Det er vigtigt at huske, at man aldrig kan forudsige en rentestigning, og at den vil komme så pludseligt, at du ikke kan nå at lægge dit lån om. Samtidig viser historien, at jo lavere renten er, desto tættere er vi på en rentestigning.

Hvor meget skal du afdrage?

Jo lavere renten er, desto mere bør du afdrage på lånet. Fx er et 30 års fastrentelån langt billigere, end det var for 10 år siden. Dermed er den månedlige ydelse meget lav. Det betyder, at du bør afdrage mere, så mindsker du nemlig risikoen, fordi du tilbagebetaler lånet hurtigere.

Du kan også justere i løbetiden på lånet. Kig på hvor mange indtægter du får ind, og se hvor meget du maksimalt kan afdrage. Du skal ikke sætte dig selv for stramt, men du skal samtidig tilbagebetale lånet hurtigst muligt.