Close menu Login

Pantebrevslån henvender sig primært til boligkøbere, som ikke kan få et boliglån hos banken eller realkreditinstituttet. Navnet “pantebrevslån” er dog lidt misvisende, da alle lån til fast ejendom er baseret på et pantebrev. Hos Fair.kredit kalder vi dem derfor ejendomskreditlån.

Pantebrevslån kan både være relevant for dig, hvis du ønsker at købe en ny bolig, eller hvis du ønsker at låne op i friværdien i en eksisterende bolig. I dette indlæg vil vi uddybe begge mulighed, så du kan vurdere om et pantebrevslån kunne være noget for dig.

Et pantebrev er et dokument, der juridisk beviser, at du som lånetager har stillet pant i din bolig som sikkerhed for en gældsforpligtelse over for en lånegiver. Din lånegiver vil ofte kontrollere, at du ikke allerede har pantsat boligen til anden side. Hvis det er tilfældet, så bortfalder lånegivers sikkerhed. Derfor skal der foretages en tinglysning på tinglysning.dk, der sikrer, at lånegiveren har særkrav i din ejendom over for andre mulige kreditorer. Et pantebrev er altså et almindeligt boliglån med sikkerhed i din ejendom.

Fordelen ved et pantebrevslån er, at risikoen for lånegiveren er mindre, da der er stillet sikkerhed for lånet. Det betyder, at du ofte kan opnå en lavere rente på dit lån, og derfor er et pantebrevslån ofte billigere end et banklån. Vi hjælper dig gerne med at indhente de mest fordelagtige tilbud, så renten bliver så lav som muligt.

Udover renten skal du også være opmærksom på stiftelsesomkostninger og indfrielseskursen når du udregner de samlede låneudgifter. Den laveste rente er nødvendigvis ikke lig med den laveste omkostning, hvis indfrielseskursen er høj. Et pantebrevslån giver dig mulighed for at optage et lån, hvor du stiller sikkerhed for lånet ved at give långiverpant i din ejendom.

Pantebrevslån til huskøb – Hvad er mulighederne?

Hvis du ønsker at lån penge til huskøb med pantebrevslån, kan du forvente at få et samlet lån på op til 95% af boligens købspris. Dette skyldes, at finanstilsynet stiller krav om at boligkøberen selv skal kunne ligge en udbetaling på 5% af boligens købspris.

Eksempel på pantebrevslån:

Ønsker du f.eks. et boliglån på 700.000 kr. til huskøb, kan du ofte nøjes med en udbetaling på kr. 35.000 (tilsvarende 5% af købesummen), og derved låne resten pengene som et samlet pantebrevslån på kr. 665.000.

Dette lån vil typisk blive udstedt til den maksimale løbetid på 25 år, hvilket vil give en månedlig betaling for boligkøberen på ca. 4.700 før skattefradrag og ca. 3.700 efter skattefradrag.

Hvis du vil vide hvor meget et pantebrevslån vil koste dig, så prøv vores låneberegnere lige her:

Prøv vores låneberegner til boligkøb: Beregn lån til køb af bolig

Prøv vores låneberegner til friværdi: Beregn din friværdi, og hvor meget du kan låne i den

Hvad er et pantebrev?

Et pantebrev er et dokument, som juridisk beviser, at du som lånetager har stillet pant i din bolig som sikkerhed for en gældsforpligtelse over for en lånegiver. Din lånegiver vil ofte kontrollere, at du ikke allerede har pantsat boligen til anden side. Hvis det er tilfældet, så bortfalder lånegivers sikkerhed.

Derfor skal der foretages en digital tinglysning på tinglysning.dk, der sikrer, at lånegiveren har et særkrav i din ejendom over for andre mulige kreditorer. Et pantebrev er dermed et almindeligt boliglån med sikkerhed i din ejendom.

Du betaler 1.750 kr. I fast gebyr samt 0.6 % af det pantsatte beløb i gebyr til staten for at få tinglyst pantebrevet. Tinglysningen er således en af de væsentlige stiftelsesomkostninger ved indgåelse af et pantebrevslån.

Pantebrevslån beregner

Er du blevet nysgerrig på dine mulighed for lån til boligkøb? Eller er du interesseret i at låne i din friværdi? Så bør du prøve vores online låneberegner for pantebrevslån. Det er helt gratis og uforpligtende. Bemærk dog, at vores online låneberegner ikke kan oplyse de endelige lånevilkår, da vi har brug for at du udfylder hele vores ansøgningsformular før vi kan sige noget konkret om din aktuelle situation.

Der er naturligvis ikke to låneansøgninger der er ens, og det er heller ikke alle sager der er lige simple at forstå. Er du i tvivl om vi forstår din sag korrekt, så ring til os på tlf. 70272726 og få en snak med en af vores dygtige medarbejdere. Vi sidder klar ved telefonen alle hverdage mellem kl. 9 og 17.

Fast eller variabel rente – Hvad skal jeg vælge?

Et pantebrevslån kan have enten en fast eller en variabel rente. Du skal som lånetager selv afgøre, hvad du ønsker afhængig af din økonomiske situation. Som udgangspunkt skal du vælge et lån med fast rente, hvis du tror, at renten på et tidspunkt vil stige. Med en fast rente sikrer du dig således mod, at ydelsen på lånet stiger.

Tror du derimod, at renten falder eller forbliver på sit nuværende niveau, så skal du vælge et lån med en variabel rente. Her kan du drage fordel af et rentefald, men samtidig skal du sikre dig, at du økonomisk kan klare en rentestigning, da lånets ydelse i så fald stiger.

Hvis du ikke ved om renten vil stige eller falde, men ønsker at sove trygt om natten, tager du den mindste risiko med en fast rente. Her ændrer din rentebetaling sig ikke, uanset om samfundets konjunkturer går den ene eller den anden vej.

Læs mere i vores artikel: Hvor meget kan jeg købe bolig for?

 

Hvilke vilkår gælder for et pantebrevslån?

Normalt fastsættes alle vilkår i pantebrevet; vilkår for afdraget, lånets løbetid og afregningskursen. Ved indgåelsen af aftalen med lånegiver, bestemmer I om lånet har en fast eller variabel rente. Samtidig vil du oftest skulle vælge en løbetid på mellem 5 og 25 år.

Du skal huske at justere det månedlige afdrag, så det modsvarer dit økonomiske råderum. Ofte kan lånegiveren til alle tider indfri pantebrevet til kurs 100 afhængig af pantebrevets præcise udformning. Kursen kan dog være højere, hvilket du skal være opmærksom på. Modsat betingelserne ved et banklån kan lånegiveren ikke opsige pantebrevet, så længe du som lånetager overholder de aftalte vilkår.

 

Pantebrevslån og selvstændigt erhverv

Er du selvstændig erhvervsdrivende og ønsker du et boliglån? Så er du kommet til det rette sted. Ofte bliver selvstændige afvist i banken eller hos realkreditinstituttet, da deres økonomi kan fremstå mere usikker.

Hos Fair.kredit ønsker vi, at give alle en fair adgang til boligfinansiering baseret på rådgivning, der sætter mennesket og muligheden forrest. Derfor interesserer vi os ikke for jobtitler, alder eller hvilket postnummer du ønsker at bo i. Faktisk bor rigtig mange af vores nuværende kunder i ’udkantsdanmark’ eller er selvstændig erhvervsdrivende.

Du kan læse mere om dine muligheder for at få et boliglån som selvstændig  her. Ønsker du et boliglån, så du kan købe en erhvervsejendom, vil vi naturligvis også gerne hjælpe. Da ansøgning om lån til erhvervsejendomme og andre lån til ejendomsinvesteringer ikke helt passer ind i vores online formular anbefaler vi, at du i stedet ringer til os på tlf. 70272726. Du er også velkommen til at sende en mail til info@fairkredit.dk.

 

Pantebrevslån i friværdi

De fleste forbinder pantebrevslån med et boligkøb. Altså et alternativ til bank- og realkreditlån. Men faktisk kan et pantebrevslån også bruge til at op låne i friværdien, hvis man allerede har bolig og har tilstrækkelig friværdi. Her kan du læse mere om begrebet friværdi,  og dine muligheder for at låne i friværdien

Som hovedregel kan du låne op til 80% af din boligs værdi. Det betyder, at har du f.eks. en eksisterende belåning på 60% af boligens værdi, er det realistisk at du kan få et lån i friværdi på op til 20% af boligens værdi, således at den samlede belåning lyder på maksimalt 80%.

 

Hvorfor vælge pantebrevslån?

Ofte er det ikke et spørgsmål om pantebrevslån versus realkreditlån eller banklån.

Isoleret set har et pantebrevslån højere renter end realkreditlån og nogle banklån. De mest attraktive bankkunder kan som regel få et lån direkte i banken i form af et realkreditlån eller banklån.

Men desværre kan ikke alle blive godkendt til et realkreditlån eller et banklån. Ligeledes kan det være svært at opnå realkreditfinansiering ved køb af fast ejendom landområder eller det mange kender som Udkantsdanmark.

Her spiller pantebrevslånet en vigtig rolle og giver mulighed for finansiering alligevel. Pantebrevslån er derfor ofte dyre sammenlignet med realkreditlån – men hvis alternativet er ingenting og en lejebolig, vil pantebrevslånet stadig være en god og billig finansieringsmulighed til køb af fast ejendom. Pantebreve i sig selv er blot et finansielt instrument, der også bruges i realkreditlån og banklån, da det sikrer långiver pant i den ejendom, der gives lån til.

En af fordelene ved pantebrevslånet er at informationer om løbetid og renter m.v. tinglyses med selve lånebeløbet. Med et banklån indgås de i et separat dokument. Med pantebrevet er det ikke muligt at ændre vilkårene, og så længe du betaler dine afdrag til tiden, er du således også sikker på din finansiering.

Du kan også bruge pantebreve i form af et sælgerpantebrev. Her køber du boligen af sælger, og sælger udsteder et pantebrev med løbende afbetaling som finansiering. Huset skifter således ejer med det samme, mens pengene betales af over en rum tid.

 

Nej fra banken? Så køb din nye bolig med pantebrev

Du skal ikke opgive dine boligdrømme selvom du får nej fra banken. Med et pantebrevslån er det muligt at forvandle et nej til et ja. I Fair.kredit kan vi hjælpe dig med at sondere markedet for det bedste tilbud. Dit konkrete tilbud afhænger af flere faktorer i din økonomi.