Close menu Login

Pantebrevslån er bedste kendt som et lånetype, som henvender sig til boligkøbere som IKKE passer ned i bankerne kasser, og derfor ikke kan få et billigt realkreditlån. Navnet “pantebrevslån” er dog ikke ret sigende for lånetypen, eftersom alle lån til fast ejendom, realkreditlån og bolig- eller prioritetslån i banken er funderet på et pantebreve.

Pantebrevslån kan både være relevant for dig, hvis du 1) ønsker at købe en ny bolig, eller 2) hvis du ønsker at låne op i friværdien i en eksisterende bolig. I dette indlæg vil vi forklare yderligere om begge finansieringsmodeller, så du kan blive klogere op om et pantebrevslån kunne være noget for dig.

Fordelen ved et pantebrevslån er, at risikoen for lånegiveren er mindre, da der er stillet sikkerhed for lånet. Det betyder, at du ofte kan opnå en lavere rente på dit lån.

Derfor er et pantebrevslån ofte billigere end et banklån. Vi tilbyder at hjælpe dig med at indhente de mest fordelagtige tilbud, så renten bliver så lav som muligt.

Udover renten skal du også være opmærksom på stiftelsesomkostninger og indfrielseskursen i din udregning af den samlede omkostning ved pantebrevslånet. Den laveste rente er ikke nødvendigvis den laveste omkostning, hvis indfrielseskursen er høj. . Et pantebrevslån giver dig muligheden for at optage et lån, hvor du stiller sikkerhed for lånet med din ejendom. Herved får långiveren pant i ejendommen, hvilket fungerer som sikkerhed for lånet.

Pantebrevslån til huskøb – Hvad er mulighederne?

Hvis du ønsker at lån penge til huskøb med pantebrevslån, kan du forventer at få et samlet lån på op til 95% af boligens købspris. Dette skyldes, at finanstilsynet stiller krav om at alle danske boligkøbere skal kunne ligge en udbetaling på 5% af boligens købspris.

Eksempel på pantebrevslån:

Ønsker du f.eks. at låne til et huskøb på kr. 700.000, kan du ofte nøjes med en udbetaling på kr. 35.000 (tilsvarende 5% af købesummen), og derved låne resten pengene som et samlet pantebrevslån på kr. 665.000.

Dette lån vil typisk blive udstedt til den maksimale løbetid på 25 år, hvilket vil give en månedlig betaling for boligkøberen på ca. 4.700 før skattefradrag og ca. 3.700 efter skattefradrag.

Er du interesseret i at vide hvad et pantebrevslån vil koste dig, kan du helt uforpligtende prøve vores låneberegnere nedenfor:

Prøv vores låneberegner til boligkøb: Beregn lån til køb af bolig

Prøv vores låneberegner til friværdi: Beregn din friværdi, og hvor meget du kan låne i den

Hvad er et pantebrev?

Et pantebrev er et dokument, som juridisk beviser, at du som lånetager har stillet pant i din bolig som sikkerhed for en gældsforpligtelse over for en lånegiver. Din lånegiver vil ofte kontrollere, at du ikke allerede har pantsat boligen til anden side. Hvis det er tilfældet, så bortfalder lånegivers sikkerhed.

Derfor skal der foretages en digital tinglysning på tinglysning.dk, der sikrer, at lånegiveren har et særkrav i din ejendom over for andre mulige kreditorer. Et pantebrev er dermed et almindeligt boliglån med sikkerhed i din ejendom.

Du betaler 1.750 kr. I fast gebyr samt 0.6 % af det pantsatte beløb i gebyr til staten for at få tinglyst pantebrevet. Tinglysningen er således en af de væsentlige stiftelsesomkostninger ved indgåelse af et pantebrevslån.

Pantebrevslån beregner

Er du blevet nysgerrig på dine mulighed for lån til boligkøb eller evt. at lån i din friværdi, hvis du allerede er boligejer, bør du prøve vores online låneberegner for pantebrevslån. Det er ganske gratis og uforpligtende og formentlig væsentlig billigere end du tror.

Bemærk dog at vores online låneberegner ikke kan oplyse de endelige lånevilkår, da vi har brug for at du udfylder hele vores ansøgningsformular før vi kan sige noget konkret om din aktuelle situation.

Der er naturligvis ikke to låneansøgninger der er ens, og det er heller ikke alle sager der er lige simple at forstå. Er du i tvivl om vi forstår din sag korrekt, anbefaler vi at du giver os et kald på tlf. 70272726 og få en mere nuanceret snak med en af vores dygtige medarbejdere.

Fast eller variabel rente – Hvad skal jeg vælge?

Et pantebrevslån kan have enten en fast eller en variabel rente. Du skal som lånetager selv afgøre, hvad du ønsker afhængig af din økonomiske situation. Som udgangspunkt skal du vælge et lån med fast rente, hvis du tror, at renten på et tidspunkt vil stige.

Med en fast rente sikrer du dig således mod, at ydelsen på lånet stiger. Tror du, at renten enten falder eller forbliver på sit nuværende niveau, så skal du vælge et lån med en variabel rente.

Her kan du drage fordel af et rentefald, men samtidig skal du sikre dig, at du økonomisk kan klare en rentestigning, idet lånets ydelse her stiger.

Hvis du ikke ved om renten vil stige eller falde, men ønsker at sove trygt om natten, tager du den mindste risiko med den faste rente. Her ændrer din rentebetaling sig ikke uanset om samfundets konjunkturer går den ene eller den anden vej.

I opgangsperioder kan det være en fordel at vælge den variable og ofte lave rente; men tiderne kan skifte hurtigt, og din rentebetaling kan blive mangedoblet inden du har mulighed for at skifte til de faste renter.

Læs relateret artikel: Hvor meget kan jeg købe bolig for?

Hvilke vilkår gælder for et pantebrevslån?

Normalt fastsættes det i pantebrevet, hvilket vilkår der gælder for afdraget, lånets løbetid og afregningskursen. Du aftaler ved indgåelsen af aftalen med lånegiver, om lånet har en fast eller variabel rente. Samtidig vil du oftest skulle vælge en løbetid – det antal måneder lånet skal løbe over – på mellem 5 og 25 år.

Her skal du sørge for at justere det månedlige afdrag, så det modsvarer dit økonomiske råderum. Ofte kan lånegiveren til alle tider indfri pantebrevet til kurs 100 afhængig af pantebrevets præcise udformning.

Kursen kan dog være højere, hvilket du skal være opmærksom på. Modsat betingelserne ved et banklån kan lånegiveren ikke opsige pantebrevet, så længe du som lånetager overholder de aftalte vilkår.

Pantebrevslån erhverv

Er du selvstændig erhvervdrivende og ønsker et boliglån, fordi du ikke passer ned i bankernes kassetænkning, så er du kommet til det rette sted. Selvstændiges økonomi er typisk væsentlige vanskeligere at overskue for en bankrådgiver, hvilket desværre ofte resultere i afvisninger.

Hos Fairkredit ønsker at vi at give alle danskere som ikke passer ned i bankernes kassetænkning er ekstra chance. Vores fokuskunder er 1) danskere som ønsker at købe en “billig” bolig i “Udkantsdanmark” og 2) selvstændige erhvervsdrivende som bliver afvist fordi de er for “besværlige” for bankerne.

Læs mere om dine muligheder for at få et boliglån som selvstændig hos Fairkredit her.

Ønsker du at låne til en erhvervsejendom, er vi naturligvis også gerne behjælpelige. Vi anbefaler at du ringer ind på tlf. 70272726 eller skriver en mail på info@fairkredit.dk, da ansøgning om lån til erhvervsejendomme og andre lån til ejendomsinvesteringer ikke passer ind i vores online ansøgningsformular.

Pantebrevslån i friværdi

Du fleste forbinder pantebrevslån med et boligkøb, altså at det er et alternativ til bank- og realkreditfinansiering, som man optager ifm. med et boligkøb.

Men faktisk kan et pantebrevslån også bruge til at op låne i friværdien, hvis man er boligejer i forvejen og har tilstrækkelige friværdi.

Læs mere om begrebet friværdi her, eller dine muligheder for at låne i friværdien her.

Som hovedregel kan du låne op til 80-90% af din værdien. Det betyder, at har du f.eks. en eksisterende belåning på 60% af boligens værdi, er det realistisk at du kan få et lån i friværdi på 20-30% af boligens værdi, således at den samlede belåning lyder på maksimalt 80-90%.

Hvorfor vælge pantebrevslån?

Ofte er det ikke et spørgsmål om pantebrevslån versus realkreditlån eller banklån.

Isoleret set har pantebrevslån højere renter end realkreditlån og nogle banklån. De mest attraktive bankkunder kan som regel få et lån direkte i banken i form af et realkreditlån eller banklån.

Knap så stærke økonomier får dog et nej – og ligeledes kan det være svært at opnå realkreditfinansiering ved køb af fast ejendom i det, mange kender som Udkantsdanmark.

Her spiller pantebrevslånet en vigtig rolle og giver mulighed for finansiering alligevel. Pantebrevslån er derfor ofte dyre sammenlignet med realkreditlån – men hvis alternativet er ingenting og en lejebolig, vil pantebrevslånet stadig være en god og billig finansieringsmulighed til køb af fast ejendom.

Pantebreve i sig selv er blot et finansielt instrument, der også bruges i realkreditlån og banklån, da det sikrer långiver pant i den ejendom, der gives lån til.

En af fordelene ved pantebrevslånet er at informationer om løbetid og renter m.v. tinglyses med selve lånebeløbet. Med et banklån indgåes de i et separat dokument. Med pantebrevet er det ikke muligt at ændre vilkårerne, og så længe du betaler dine afdrag til tiden, er du således også sikker på din finansiering.

Du kan også bruge pantebreve i form af et sælgerpantebrev. Her køber du boligen af sælger, og sælger udsteder et pantebrev med løbende afbetaling som finansiering. Huset skifter således ejer med det samme, mens pengene betales af over en rum tid.

Nej fra banken? Så køb dit hus med pantebrev

Mange oplever at få nej fra banken til lån til køb af fast ejendom. Med pantebrevslånet er det muligt at forvandle det til et ja.

Vi kan i Fairkredit hjælpe dig med at sondere markedet for det bedste tilbud. Dit tilbud afhænger af præcis dine tal. Derfor er det vigtigt, at du lader alle de store pantebrevsudlånere give et bud på rente og vilkår. Det er det manuelle arbejde, vi har gjort nemt for dig.