Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

At reducere bidragssatsen på dit realkreditlån kan føre til betydelige besparelser på dine månedlige udgifter. En måde at opnå dette på er ved at få en ny ejendomsvurdering, især hvis din bolig er steget væsentligt i værdi siden lånets oprettelse. Men hvornår er det tid til at få en ny vurdering? Hvordan foregår processen, og hvordan påvirker en højere ejendomsværdi din bidragssats? Lad os dykke ned i disse spørgsmål og give dig nogle praktiske tips til at øge din ejendomsværdi.

Hvornår er det tid til en ny ejendomsvurdering?

Det er tid til at overveje en ny ejendomsvurdering, hvis du har mistanke om, at din bolig er steget betydeligt i værdi. Dette kan skyldes en generel stigning i boligpriserne i dit område, renoveringer og forbedringer af din ejendom eller andre positive ændringer i lokalområdet, såsom nye skoler, indkøbscentre eller forbedret infrastruktur. Hvis dit realkreditlån blev oprettet for flere år siden, er chancen for, at din bolig er steget i værdi, også højere.

Processen for at få en ny vurdering

At få en ny ejendomsvurdering er en relativt enkel proces, men den kræver nogle trin. Først skal du kontakte dit realkreditinstitut og anmode om en ny vurdering. Instituttet vil derefter sende en vurderingsmand ud til din ejendom for at foretage en grundig vurdering af boligens nuværende markedsværdi. Vurderingsmanden vil tage højde for en række faktorer, herunder ejendommens stand, beliggenhed og eventuelle forbedringer, du har foretaget.

Når vurderingen er færdig, vil realkreditinstituttet informere dig om den nye ejendomsværdi. Hvis denne værdi er højere end den oprindelige vurdering, kan du anmode om en justering af din belåningsgrad, hvilket kan føre til en lavere bidragssats.

Sådan påvirker en højere ejendomsværdi din bidragssats

Når din ejendom stiger i værdi, reduceres belåningsgraden – det vil sige forholdet mellem dit lån og din ejendoms værdi. En lavere belåningsgrad betyder mindre risiko for realkreditinstituttet, hvilket ofte fører til at man reducere bidragssatsen. For eksempel, hvis du oprindeligt lånte 80% af din ejendoms værdi, og denne værdi er steget, så dit lån nu kun udgør 60% af ejendomsværdien, vil din bidragssats sandsynligvis falde.

Eksempler på besparelser ved at reducere bidragssatsen

Lad os tage et konkret eksempel: Forestil dig, at du har et realkreditlån på 2 millioner kroner med en bidragssats på 1%. Dette betyder, at du betaler 20.000 kroner om året i bidrag. Hvis din ejendomsværdi stiger, og din bidragssats falder til 0,8%, vil du kun betale 16.000 kroner om året. Det er en besparelse på 4.000 kroner om året, som kan gøre en stor forskel i dit budget.

Tips til at øge ejendomsværdien

Hvis du ønsker at øge din ejendomsværdi, er der flere strategier, du kan overveje:

  1. Renovering: Opgrader køkken, badeværelse eller andre nøgleområder i hjemmet.
  2. Vedligeholdelse: Sørg for, at din ejendom er i god stand, og at eventuelle reparationer er udført.
  3. Energiforbedringer: Installer energieffektive vinduer, isolering eller solpaneler.
  4. Udendørs forbedringer: Forbedr haven, terrassen eller indkørslen for at øge ejendommens appel.
  5. Modernisering: Opdater hjemmets design og funktioner for at gøre det mere attraktivt for købere.

Hvad gør du, hvis du bliver afvist af banken?

Selv med en højere ejendomsvurdering kan nogle boligejere stadig blive afvist af banken eller realkreditinstituttet. Hvis dette sker, skal du ikke fortvivle. Fairkredit tilbyder alternativer gennem pantebrevslån, som kan være en løsning for dem, der ikke kan få lån andre steder. Pantebrevslån har typisk højere renter, men kræver ikke du tager stilling til at reducere bidragssatsen, da den slet ikke er der! Dette kan gøre dem mere overskuelige og enkle at forstå.

Fairkredit arbejder for at skabe et mere gennemsigtigt marked og give flere mennesker mulighed for at blive boligejere. De tilbyder konkurrencedygtige låneprodukter, der kan tilpasses forskellige økonomiske situationer, så du kan realisere dine boligdrømme, selv hvis de traditionelle finansieringsmuligheder ikke er tilgængelige for dig.