Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Er du i 20’erne eller 30’erne, lige kommet ud fra universitetet, har startet en ny familie, og overvejer at købe din første bolig? Stå du nogensinde og tænker: Hvad koster det at låne en million for unge familier? Det er en spændende tid, men det kan også være en udfordring at forstå, hvad det koster at låne en million kroner. Hvis du har et stramt rådighedsbeløb og ingen gæld, er det vigtigt at vide, hvad du går ind til. I dette blogindlæg gennemgår vi de forskellige omkostninger og overvejelser, når du låner en million.

Hvad påvirker omkostningerne ved at låne en million?

Når du overvejer at låne en million kroner, er der flere faktorer, der påvirker de samlede omkostninger:

 1. Renten: Renten er den pris, du betaler for at låne pengene. Jo lavere rente, desto mindre betaler du samlet set. Renteniveauet kan variere afhængigt af långiver og din økonomiske situation.
 2. Løbetiden: Løbetiden er den periode, du har til at betale lånet tilbage. En længere løbetid betyder lavere månedlige ydelser, men du vil betale mere i rente over tid.
 3. Gebyrer: Der kan være forskellige gebyrer forbundet med at optage lånet, såsom oprettelsesgebyr, administrationsgebyr og eventuelle vurderingsgebyrer.
 4. Forsikring: Nogle långivere kræver, at du tegner en forsikring for at sikre, at lånet bliver betalt tilbage, hvis noget skulle ske med din evne til at betale.

Eksempel på beregning af omkostninger

Lad os tage et konkret eksempel for at illustrere omkostningerne ved at låne en million kroner. Vi antager en rente på 4,7%, en løbetid på 30 år og at der er ingen gebyrer involveret.

Renteeksempel:

 • Lånebeløb: 1.000.000 kr.
 • Årlig rente: 4,7%
 • Løbetid: 30 år

Månedlig ydelse: Ydelse=𝑟×𝐿1−(1+𝑟)−𝑛Ydelse=1−(1+r)−nr×L
Hvor:

 • 𝑟 = månedlig rente (4,7% årligt / 12 måneder = 0,003917)
 • L = lånebeløb (1.000.000 kr.)
 • 𝑛 = antal betalinger (30 år x 12 måneder = 360)


Ydelse≈5.192𝑘𝑟.

Så du skal betale cirka 5.192 kr. om måneden. Over 30 år vil du betale i alt cirka 1.869.120 kr., hvoraf 869.120 kr. er renter.

Hvordan kan du få den bedste rente?

For at få den bedste rente, er der flere ting, du kan gøre:

 1. Forbedre din kreditværdighed: Sørg for at have en god kreditværdighed. Dette betyder at betale dine regninger til tiden og undgå gæld.
 2. Sammenlign lånetilbud: Indhent tilbud fra flere långivere for at sikre, at du får den bedste rente og de bedste vilkår.
 3. Forhandle: Vær ikke bange for at forhandle med långivere om bedre vilkår. Selv en lille reduktion i renten kan spare dig mange penge over tid.
 4. Overvej forskellige lånetyper: Undersøg både fastforrentede og variabelt forrentede lån for at se, hvad der passer bedst til din situation.

Hvorfor det er vigtigt at have en buffer

Når du overvejer at låne en million, er det vigtigt at have en økonomisk buffer. Uforudsete udgifter kan opstå, og det er vigtigt at have lidt ekstra penge til at dække disse uden at skulle gå på kompromis med dine lånebetalinger.

En god tommelfingerregel er at have en buffer svarende til tre til seks måneders leveomkostninger. Dette giver dig ro i sindet og sikrer, at du kan klare uforudsete økonomiske udfordringer.

Konklusion

Det er altså svært at svare på spørgsmålet: “Hvad koster det at låne en million for unge familier?”, det kan det afvige fra familie til familie. At låne en million kroner er en stor beslutning, men med den rette planlægning og forståelse af omkostningerne kan det være en smart investering i din fremtid. Husk at tage højde for renter, gebyrer og løbetid, og sørg for at have en økonomisk buffer. Ved at sammenligne lånetilbud og forhandle med långivere kan du sikre dig de bedste vilkår.

Har du brug for mere information eller hjælp til at finde det rette lån? Besøg Fairkredit for at lære mere om dine muligheder og få rådgivning, der er skræddersyet til din situation.