Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Spørgsmålet er: “Hvor meget kan jeg købe hus for?” Vi giver dig to simple metoder til at regne ud, hvor mange penge, du kan købe bolig for. De to metoder vi vil introducere dig for, giver dig to forskellige måder du selv kan beregne cirka hvor meget kan jeg købe hus for.

Både i bankerne og realkreditinstitutterne benytter også metoderne, når du skal regne ud på hvor meget du må låne i forbindelse med boligkøb. Vi anbefaler, at du tager testen hjemmefra inden du skal søge lån til boligkøb, så du kan møde ekstra velforberedt op til mødet i banken.

Der findes to metoder, som kan give dig et praj om, hvor meget du kan købe bolig for: Boligudgiftsmetoden og indkomstmetoden. Husk dog, at det kun er et praj, og at der kan være mange andre faktorer, som spiller ind. 

Prøv vores låneberegner: Hvad koster et boliglån hos Fairkredit?

Boligudgiftsmetoden

Hvor meget kan jeg købe hus for kan jeg regne mig frem til med boligudgiftmetoden. Denne metode kræver, at du har godt styr på dit budget og din privatøkonomi generelt. Metoden går ud på, at du finder det eksakte beløb, du kan bruge på boligudgifter hver måned – det indebærer også forbrugsudgifter (el, vand, varme osv.). Det beløb ganger du så med faktor 165. 

Regneeksempel:
Vi antager at du ønsker at købe bolig alene, og du har kr. 8.000 på bolig hver måned.

Så meget kan du købe bolig for jf. boligudgiftsmetoden:
(8.000 * 165 = 1.320.000 kr

Når du bruger denne metode er det altså meget vigtigt, at du ved hvilke udgifter du har. Det er ligeledes væsentligt at være opmærksom på at det danske Finanstilsyn stiller krav om at man som boligkøber har min. 5% i udbetaling, som man selv har opsparet.

En nemmere metode er indkomstmetoden, som vi nu vil gennemgå. Denne metode er også mere udbredt, så den kender du måske allerede?

Indkomstmetoden

Indkomstmetoden er en anerkendt metode til at finde ud af hvor meget kan jeg købe hus for. Ved denne metode tager du udgangspunkt i din årligt husstandsindkomst før skat og ganger den med en gældsfaktor på 3,5-4.

Du tager så den samlede årlige indkomst før skat og ganger det med 3,5 og lægger herefter husstandens nettoformue (som er din samlede formue minus din gæld) til. 

Regneeksempel:
I regneeksemplet tager vi udgangspunkt at du ønsker at købe hus alene, og du tjener 31.000 om måneden før skat (tilsvarende en årsløn på 372.000) og har en opsparing på 80.000 kr

Så meget kan du købe bolig for jf. indkomstmetoden:
(372.000 kr * 3,5) + 80.000 = 1.382.000 kr. 

Forstår du heller ikke din bankrådgiver?

Rigtige mange oplever at de løber panden mod muren, når de taler med deres kontakt i banken. Der kan være mange årsager til dette, men vigtigst er det, at du er opmærksom på følgende:

  • Din bankrådgiver er ikke din ven
  • Bankrådgivere sælger kun deres egne produkter
  • Der kan være billigere og bedre produkter i andre banker
  • En bankrådgiver er som en bilforhandler. De sælger deres eget produkt og IKKE konkurrentens. 

Hos Fairkredit ønsker du ændre på måde du låner til din bolig, således at du ikke behøver at skulle i banken for at låne. Hos Fairkredit klarer vi det meste online, og sætter dit lån i udbud hos professionelle investorer, og undgå derved fordyrende mellemled.

Du kan også læse mere om hvad det koster at låne til boligkøb vha. vores online låneberegner bolig.

Ring idag på tlf. 70272726 og lad os tage en gratis og uforpligtende snak om dine muligheder for at låne, eller start din ansøgning online ved at klikke på “Start låneansøgning” her på siden.

Læs relateret artikel: Kend dit værd i banken – og få mere ud af det som kunde

Prøv vores beregner, og finde ud af hvor meget du kan låne