Close menu Min låneansøgning
Portræt af Kenneth.

Kenneth Grønbech

Cand.merc. Finansiering & Strategisk Ledelse

CEO & Ejer
kg@fairkredit.dk

Highlight stroke

Det er rigtig rart med en opsparing. Og endnu mere rart med en stor én af slagsen. Her er 4 konkrete tips til at få en stor opsparing.

Som ung kan det være rigtig svært at begynde på en opsparing. Det er her, du har aller færrest penge, du er ung, og har måske et lidt højt forbrug og måske har du også travlt med at stifte familie. Derfor bliver en opsparing som regel nedprioriteret i disse år. For langt de fleste går der op mod 10 år fra du er færdiguddannet til du har en lille formue.

Det er ingen hemmelighed, at jo før du kommer i gang, desto større bliver din opsparing, og jo tidligere kan du komme ind på boligmarkedet. Dette skyldes at det kræver at du har opsparet minimum 5% af købsprisen, før du kan blive godkendt til at låne til boligkøb.

Derfor er der nogle ting, der er vigtige at huske – selvom du er ung og ikke føler, du har råd til at spare op. Vi guider dig til at få den størst mulige opsparing.

1. Start opsparing tidligt – det må det godt gå langsomt

Når du først går i gang med at spare op, går det rigtig langsomt. Det gør det, fordi du skal klare det hele selv, og ikke får særlig mange renter. Men en opsparing stiger eksponentielt, og renters rente-effekten er stor når først den får fat – og man har lidt flere penge stående.

2. Vær opmærksom på renters rente

Og netop renters rente er noget, mange overser, når de skal til at spare op. Man opdager det ikke i starten, men langsomt og sikkert, som opsparingen stiger, vil effekten begynde at kunne ses. For langt de fleste, der har sparet op i fx 25 år, vil kun cirka en tredjedel være reel opsparing – resten vil være renter.

Samtidig er du i begyndelsen meget følsom over for udsving, og du har svært ved at sprede risikoen, og dermed mister du nemt store dele af din opsparing. Men det er altså helt normalt – og det er slet ikke jordens undergang. Tværtimod.

Det er helt fint, at du i begyndelsen, og mens du er ung, har en høj risiko. Det vigtigste er, at du kommer i gang med en opsparing, og vænner dig til tankegangen om at lægge til side. Så gør det ikke så meget, at det går langsomt i starten, eller at du mister noget af din opsparing.

3. Invester i fast ejendom tidligt 

Det er vigtigt at investere i fast ejendom inden for dine første 10 år på arbejdsmarkedet. Opsparing i fast ejendom er en god måde at få startet på, fordi det giver mening og værdi for mange at eje det, de bor i. Ejendomsmarkedet kræver is i maven, fordi det falder og stiger meget, men det er også her, nogle af de største gevinster er at hente.

Du kan også overveje at investere i pantebreve, da dette giver et sikkert afkast, samtidig med at du får eksponering til boligmarkedet, men det kræver at du har mindst 250.000 kr. af investere, og at du sætter dig godt ind i tingene.

4. Fokusér på lave omkostninger 

Noget af det mest afgørende for din opsparing er, at du får minimeret dine finansielle omkostninger. Disse omkostningerne fungerer nemlig ligesom renters rente – og vil stige eksponentielt over tid. Det betyder, at hvis du bare betaler ½ til 1% for meget i omkostninger om året, vil det skære næsten 1 million af din samlede opsparing i sidste ende.

Den størst mulige opsparing får du altså ved at begynde tidligt, investere hurtigst muligt i fast ejendom og minimere dine investeringsomkostninger.