Førstegangskøber: 10 gode råd til dit første boligkøb
Udgivet 30. Jul. 2019
/ Opdateret 11. Dec. 2023
Er du førstegangskøber kan det var en stor mundfuld at overskue alt fra valg af bolig, boliglån og prisforhandling. For at hjælpe dig godt på vej til at kom trygt igennem processen, giver vi dig her 10 gode råd til når du køber din første bolig.
Det er en stor investering at købe bolig, og derfor er det vigtigt, at man tænker sig grundigt om inden købet.
Vi har samlet de 10 vigtigste råd til førstegangskøbere, for at mindske de mange faldgruber ved boligkøb.
1. Spar op i tide
En god opsparing øger boligkøberes kreditværdighed, som er med til at øge sandsynligheden for at blive godkendt i henholdsvis bank og realkreditinstitut. Efter 1. november 2015 er der sket stramninger på udbetalingskrav ved køb af bolig, og det betyder, at en køber skal have min. 5 % i udbetaling ved et boligkøb. Det giver endnu et incitament til en god opsparing.
2. Undersøg markedet grundigt – det kan være en god investering
Man er bedre rustet til at aflægge det rigtige bud, når man ved hvor mange sammenlignelige boliger der er til salg i området, hvilken situation sælgeren sidder i, hvor mange dage boligen har været til salg, og om prisen tidligere har været sat ned. Disse overvejelser kan resultere i at man som køber kan opnå en prisreduktion på 10-20 % på udbudspris.
3. Brug en byggesagkyndig
Hvis man ikke besidder den evne at kunne se fejl og mangler i boligen. er det en god ide at betale for en, som kan foretage et huseftersyn og tjekke fejl og mangler som tilstandsrapporten ikke fanger eller har fejlbelyst. Denne rådgivning kan i sidste ende være en god investering, da man kan tage højde for stor bygge- eller udbedringsudgifter. Læs mere om hvorfor du bør anvende en byggesagkyndig her.
4. Tegn en ejerskifteforsikring
Vælg en udvidet ejerskifteforsikring, så du ikke skal ligge søvnløs om natten. Sikkerheden i at have tegnet sådan en, er det hele værd. Og så kan en ejerskifteforsikring også hurtigt være tjent ind igen, hvis man efter overtagelsen finder ud af noget er ulovligt udført.
5. Søg råd ved en økonomisk rådgiver
Lånemarkedet er lidt en jungle, og det kan være svært af finde den eller de lånetyper, som giver bedst mening for lige præcis dig. En økonomisk rådgiver kender lånemarkedet og kan ud fra dine behov finde den lånekonstellation, der er mest optimal. Den rigtige sammensætning af lån kan i sidste ende spare dig for et sekscifret beløb over lånehorisont.
6. Vær varsom med afdragsfrie lån
Brug kun afdragsfrie lån hvis du har selvdisciplin til IKKE at bruge besparelsen til øget privatforbrug. Det er vigtigt, at hele besparelsen fra afdragsfriheden anvendes til ekstra afdrag på den dyre bankgæld. Hvis du har stor udbetaling til boligkøbet, og derved ikke behøver bankfinansiering, vil vi anbefale at du undgår afdragsfrie realkreditlån.
7. Vælg det lån, der giver dig bedst nattesøvn
Der findes efterhånden uendeligt mange forskellige lånetyper i markedet. Lånetyperne kan opdeles i tre grupper 1) fastforrentede lån, 2) variabelt forrentede lån og 3) variabelt forrentede lån med renteloft.
Læs også: Realkreditlån: Sådan vælger du det bedste
Fastforrentede boliglån passer bedst til folk som har brug for stor sikkerhed i deres økonomi. Variabelt forrentede lån passer til folk som har det fint med renterisiko, mod at få en ydelsesbesparelse på kort sigt. Variabelt forrentede lån med renteloft er en mellemting mellem fastforrentede og variabelt forrentede boliglån. Denne giver både relativt lave ydelser på kort sigt, og sikkerhed for at renten ikke stiger over et fastsat renteloft.
8. Indhent flere tilbud på finansiering
Ved at indhente finansieringstilbud fra flere banker, sikrer du dig det bedste lån til de bedste vilkår. Der er meget konkurrence banker og realkreditinstitutter imellem, hvorfor der er mulighed for at opnå væsentlige besparelser ved at spille flere långivere op imod hinanden.
Bliver du afvist til bank- eller realkreditlån pga. bankernes firkantede kassetænkning, bør du overveje om et ejendomskreditlån fra Fairkredit kunne være noget for dig.
9. Tænk langsigtet
Vær bevidst omkring dine boligbehov min. 5 år frem. Det er dyrt at handle bolig, og der er risiko for, at boligpriserne kan falde på kort sigt. Det er de væsentligste argumenter for at det er vigtigt at tænke langsigtet når der skal købes bolig. Overvej fx om der er plads til børn og om det er et område du ønsker at bo i længe.
10. Hold hovedet koldt under forhandling
Du kan ende med at betale op til 20 % mindre, når du køber hus, hvis du forhandler rigtigt om prisen. I attraktive områder, som fx København og Aarhus, kan man dog sjældent forvente mere end 1-5 % i afslag. Vær ikke for stædig omkring en fast pris, men forsøg at være løsningsorienteret.