Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Realkreditlån kan faktisk give dig en del fordele – både skatte- og rentemæssige. Fastforrentede obligationslån i særdeleshed. Men hvordan det lige hænger sammen, forklarer vi dig i denne artikel.

Med et realkreditlån kan du sænke risikoen i din formue, få en fortjeneste og endda en skattefordel. Men det er ikke altid lige let at gennemskue hvordan. Det guider vi dig igennem her.

Den lave rente øger risikoen

Renten er historisk lav – og har været det i mange år nu. Selvom USA’s nationalbank har hævet den af flere omgange, er den i både Europa og USA stadigvæk lavere, end vi længe har set.

Den lave rente gør det meget svært for professionelle investorer at skabe et afkast og tjene på at investere i obligationer – der findes altså reelt ikke nogle alternativer til at investere i aktier. Og det samme gør sig gældende for privatinvestorer.

Grunden til at det er så svært at tjene på obligationer er, at der er en rentefølsomhed, og dermed falder kurserne på obligationer med fast rente, når renten stiger. Dermed har du en større risiko, når du investerer obligationer med fast rente, end du havde for fx 10 år siden.

Sådan sænker du risikoen

At der er en øget risiko, er noget vi efterhånden har vænnet os til, fordi det har stået på i så mange år. Mange investorer lukker derfor øjnene for den. Men det er ikke nødvendigt bare at vende det blinde øje til – du kan faktisk selv gøre noget ved at sænke din risiko.

Hvis du optager et realkreditlån i din faste ejendom, kan du vælge at få det med fast rente. Den faste rente kan omlægges hvis renten stiger eller falder, og jo længere løbetid der er på lånet, desto mere kursfølsomt er det.

Hvis renten stiger, falder kursen på de bagvedliggende obligationer og dermed din restgæld på lånet – dermed kan du faktisk udnytte kursfølsomheden på dit realkreditlån. Det kan du ved at indfri lånet før tid og hente en fortjeneste på det.

Fortjenesten du kan få ved at indfri dine kursfølsomme lån når renten stiger, vil som regel være skattefri. Det er det, fordi du kan trække eventuelle tab og udgifter fra, mens fortjenesten er skattefri.

En endnu vigtigere pointe er dog, at din faste ejendom er med til at sænke risikoen i din formue. Det er muligvis ikke ret mange andre dele af dine formue som stiger, hvis renten stiger.

Det skal du være opmærksom på

Hvis du går efter at sænke risikoen, og måske endda tjene penge på dit realkreditlån, er det dog vigtigt at du er opmærksom på udgifterne. Samtidig er det vigtigt, at du placerer provenuet, altså udbyttet af dine lån, i noget andet end lange obligationer.

Hvis du har et variabelt forrentet lån i dag, bør du altså overveje at skifte til et fastforrentet lån for at sikre din formue.

Afvist til realkreditlån?

Er du blevet afvist til at låne hos bank eller realkreditinstitut, er du desværre ikke den eneste.

Det er desværre i de senere år blevet sværere og sværere at blive kreditgodkendt til et realkreditlån, da det bliver stillet højere grad til ansøgernes kreditværdighed.

Som modreaktion til dette, er mange begyndt at søge over mod pantebrevslån og ejendomskreditlån, som er to en smule dyrere alternativer til realkreditlån.

Fairkredit er blandt de førende aktører i markedet for pantebrevslån og ejendomskreditlån, so både kan anvendes hvis du ønsker at låne til huskøb eller låne op i friværdien.