Huskøb for begyndere: Få 7 sikre trin til et vellykket huskøb
Udgivet 30. Jul. 2019
/ Opdateret 5. Sep. 2024
Huskøb for begyndere: Vi vejleder dig trin for trin til et vellykket huskøb, og hvordan du håndterer boligkøb på bedste vis.
Trin 1: Fastlæg dine behov
Allerførst er det vigtigt at få fastlagt dine boligbehov. Det væsentligste er at finde dine minimumskrav til antallet værelser, boligens størrelse i kvadratmeter, grundstørrelse, antal badeværelser og lign. Faktorer som afstand til skole, idrætsfaciliteter og indkøbsmuligheder, kan med fordel også overvejes forinden boligsøgningen går i gang. Sidst men ikke mindst bør man også overveje, om man ønsker en istandsat bolig eller er klar på at gøre noget selv.
Trin 2: Kontakt dit pengeinstitut
Tag kontakt til din bankrådgiver og aftal et møde, hvor I kan drøfte, hvor meget du kan købe bolig for. Hvis din bank er villig til at finansiere jeres boligkøb, skal du sørge for at få et købsbevis som angiver hvor meget du må købe for.
Er banken afvisende overfor at tilbyde dig et realkreditlån, bør du overveje at optage et huslån til boligkøbet uden om banken hos f.eks. Fairkredit.dk.
Læs mere om dine muligheder for at låne, hvis banken siger nej: Boliglån uden om banken
Trin 3: Boligsøgning
Huskøb for begyndere: Internettet er den mest effektive måde at danne sig et overblik over udbuddet på. Vi anbefaler www.boligsiden.dk som boligsøgemaskine, da siden er overskuelig og nem af navigere på. Når du har fundet en eller flere interessante boliger inden for budgettet, bør du kontakte ejendomsmægler og booke en fremvisning, eller møde op til næste åbent hus-arrangement.
Vi anbefaler at se på flere boliger, for at danne et bedre indtryk af, hvad du kan få for en given pris.
Trin 4: Tilbud og forhandling
Når du har fundet den rette bolig, er det tid til forhandling. Det er forskelligt hvor meget der er at forhandle om, da det afhænger af faktorer som liggetid, område og sælgers forhandlingsvillighed. Tilstandsrapporten kan ligeledes være et godt udgangspunkt for forhandling, hvis der er forhold på boligen som bør udbedres.
Har boligen en kort liggetid og ligger den fx centralt i en stor by, er det oftest svært at få afslag i pris, hvorfor det kan være nødvendigt at betale fuld pris. I udkantsområder er liggetiderne ofte lange, og derfor er sælgerne ofte mere forhandlingsvillige.
Trin 5: Købsaftale
Når det er lykkedes at nå til enighed med sælger, skal der udarbejdes en købsaftale som underskrives af begge parter. Vi anbefaler, at du får tilføjet et såkaldt ”advokatforbehold”. Advokatforbeholdet giver din advokat en tidsfrist til at gennemlæse handlen, og evt. ændre og tilføje forhold i købsaftale.
I værste fald kan advokaten annullere handlen, hvis der er væsentlige mangler, uden det koster dig noget. Advokatforbeholdet er altså din sikkerhed for at du ikke køber ”katten i sækken”. Godkender din advokat købsaftalen, er boligen din.
Prøv vores låneberegner: Hvad koster et boliglån hos Fairkredit?
Trin 6: Papirarbejdet
Når handlen er endelig, skal der bl.a. udarbejdes skøde, som skal tinglyses, og en refusionsopgørelse. Refusionsopgørelsen sikrer korrekt fordeling af udgifter mellem køber og sælger, så du kun hæfter for udgifter fra overtagelsesdagen. Både ejendomsmægler og advokat kan som udgangspunkt lave begge dele for dig.
Hvis du alligevel har haft advokat eller køberrådgiver involveret i sagen anbefaler vi, at du lader din rådgiver stå for udarbejdelsen af såvel skøde som refusionsopgørelse.
Trin 7: Overtagelsen
På overtagelsesdagen skal diverse forbrugsmålere aflæses, hårde hvidevarer kontrolleres og elinstallationer gennemgås. Ejendomsmægler vil typisk deltage i den formelle overtagelse, og sørge for at der sker korrekt overlevering og at forbrugsmålere ligeledes bliver aflæst og indsendt til forsyningsselskaberne. Er alt som det skal være, er du nu klar til at flytte ind og starte dit nye liv.
Interesseret i at komme videre?
Hvis du vil høre mere om dine muligheder for at få et lån til køb af andelsbolig eller at låne op i friværdien på din eksisterende andelsbolig, har du følgende 3 muligheder:
- Start din låneansøgning øverst på denne side
- Kontakt os på tlf. 70 27 27 26 for en uforpligtende samtale om dine muligheder
- Skriv en mail til info@fairkredit.dk