Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Hvordan bliver man egentlig rig? Det kan der være uendelige mange svar på. Vi guider dig igennem de 5 mest almindelige (sikre) veje til rigdom. Dette er ingen “get rich quick” guide, men nogle principper som du kan anvende, som over lang tid kan føre til en stor personlig formue. Sådan bliver du rig – læs med nedenfor:

Hvad vil det sige at være rig? Mange steder i verden vil det sige et liv i luksus og at man aldrig skal bekymre sig om penge. I Danmark har mange en lidt mere ydmyg tilgang til rigdom, og hvordan man bliver rig. De fleste tænker nemlig rigdom som at man ikke har de store økonomiske bekymringer og kan gøre nogle af de ting man drømmer om. Og når vi guider til rigdom, er grundtanken da også, at det er af den slags, hvor man kan få sine penge til at vokse og opbygge en lille formue, der kan forsøde ens tilværelse eller sikre ens børn.

Den slags rigdom giver vi dig fem tips til her.

1. Invester i fast ejendom og bliv boligejer

Mange danskere har opnået en formue ved at investere i fast ejendom, bo i den i en årrække, og så sælge til en højere pris. Boligpriserne har generelt været stigende over lang tid, og forklaringen kan især findes i de stigende lønninger og inflation som vi også har set i Danmark. Derfor har mange danskere bygget en formue blot på at investere i fast ejendom, hvis de har ejet den i mange år. 

Selvfølgelig er der også en risiko for, at priserne (og dermed ens formue) kan falde, men set over et helt liv, vil investering i en bolig (eller anden fast ejendom) næsten altid være en af de mest afgørende investering for dit liv.

Udover at man som boligejer kan drage fordel at stigende boligpriser over tid, har boligejere også oftest de største opsparinger. Denne opsparing kommer af at boligejere i stedet for at betale husleje til en udlejer, bruger mange penge hver måned på at afdrage på deres boliglån. Ved at afdrage på boliglån falder restgælden, og det medvirker på den måde til at give en større friværdi og formue. 

Ønsker du at investere i fast ejendom, vil det oftest være nødvendigt med et lån.

Klik her og læse mere om lån til ejendominvestering og lån til boligkøb.

2. Invester din opsparing og få et godt afkast

Selv en lille formue kan vokse sig stor, hvis du sikrer dig at få glæde af renters rente-effekten. Det gør du bedst ved at sprede dine investeringer på flere forskellige typer for aktiver, og kontinuerligt reinvestere dit løbende afkast.

For at få et godt afkast på din opsparing, kan du f.eks. investere dine penge i aktier, obligationer, ejendomme, investeringsfonde osv. En let måde til at udnytte renter rente effekten, er at investere dine penge i en akkumulerende investeringsfond, da denne type investeringsfonde automatisk reinvesterer det løbende overskud.

Overvejer du at investere dine penge i aktier, bør du så vidt muligt, undgå at handle for meget, da mange handler øger dine omkostninger. Mange undersøgelser påpeger, at man bør købe aktier med et langsigtet fokus, og det udgangspunk at man vil beholde dem hele livet. 

En anden sikker metode til at hæve afkastet, er så vidt muligt at holde omkostningerne (f.eks. kurtage og depotomkostninger) ved dine investeringer nede.

3. Brug mindre end du tjener

Det er det ældste trick i bogen, men det er ikke desto mindre en holdbar løsning. På den måde er du sikker på at du har penge til at betale uforudsete udgifter og nødvendige investeringer. På den måde undgår du at blive nødsaget til at tage dyre forbrugslån eller lave dyre afdragsordninger.

Samtidig kan du også her få glæde af have en del kapital som du kan investere, og derved få et positivt afkast af din opsparing. Dette har vi skrevet nærmere om under punkt 2. Over tid vil kombinationen af at opspare en væsentligt del af din indkomst og efterfølgende investere penge i f.eks. aktier, obligation, ejendomme eller øvrige værdipapirer, føre til en kæmpe formue. Den væsentligste udfordring er at man ikke lader sig friste til at bruge sin penge her og nu på forbrugsgoder – det er sværere end man tror!

Man skal derudover ikke undervurdere værdien af at have styr på sin økonomiske situation og kontrol over sit forbrug. Overvej hvad der er nødvendigt i dit mobilabonnement, internet eller i din TV-pakke. Dermed ikke sagt at man skal spinke og spare hele livet, men med lidt fornuft, kan de fleste få ekstra luft i økonomien, og derved frigøre fleste penge til opsparing og investeringer. 

4. Tag en god uddannelse

En god uddannelse er en af de største sikkerheder for en god økonomi gennem hele livet, og er derved ofte en væsentlig betydning for hvordan man bliver rig.

Selvom man aldrig er sikret et job, ikke altid kan regne med at få løn efter ens uddannelse og aldrig ved, hvad der sker i ens liv, vil en god uddannelse lægge et godt og solidt udgangspunkt for at få en høj indkomst.

De flest mennesker med gode lange uddannelser, får en høje fast løn, betalt ferie og en god pensionsordning, og er derved både sikret at der er penge nok til at leve et godt liv og samtidige spare op til alderdommen. En god uddannelse giver altså luft i økonomien, plads til at investere og dermed mulighed for at tjene dig en lille formue.

Dog skal man være opmærksom på, at en høj løn som regel medfører et højere forbrug – og så bliver det lidt ligegyldigt (hvis altså man går efter at få en stor formue). Men hvis du formår også at holde fast i punkt nr. 3, at bruge mindre end du tjener, og samtidig investere din opsparing fornuftigt, har du et meget stabilt grundlag for at blive rig.

Her finder du en opdateret liste (2023) over de uddannelser som gennemsnitlig giver den højeste løn. 

5. Arv

Arv er en forklaringen på hvordan man bliver rig, for rigtig mange mennesker. Det er dog ikke noget man selv er herre over, men hvis du arver er det vigtigt at investere dem rigtigt, og ikke klatte dem væk på forbrugsgoder, selvforkælelse og andre unødvendigheder. S

Selv en lille arv kan vokse sig stor hvis du investere den rigtigt, eller også kan arven hjælpe dig med at udbetale et dyrt banklån, forbrugslån eller andet, der tærer på din økonomi hver måned.