Cookie mærket

Udgivet 30. jul. 2019  /  Opdateret 18. feb. 2020

Hvis du står og skal låne penge i banken, og overvejer evt. bankskifte, kan det være en stor fordel at vide hvordan de vurderer de dig som kunde. Vi dig 4 konkrete forhold som du bør være opmærksom på inden du skifter bank. Men hvad måler de egentlig på? Hvilke faktorer er afgørende? Det guider vi dig igennem her.

Banken har meget afgørende betydning når man står over for at skulle låne penge. Enten til bil, bolig eller noget tredje. Men hvordan vurderer de, om du er en god kunde? Det er vigtig at vide. Både så du kan være forberedt på, hvad de vil sige, men ligeså vigtigt så du kan bruge det til din fordel – især hvis du står stærkt som kunde.

Vi guider dig igennem fire punkter, som din bank vurderer dig på baggrund af.

1. Indtjening og udgifter

Hvis banken skal vurderer dg som kunde, vil de først og fremmet kigge på dine indtægter og udgifter. Herunder kigger de især på dit rådighedsbeløb. Det vil sige, hvor meget du har tilbage til dig selv hver måned, efter faste udgifter er betalt.

Rådighedsbeløb giver et bedre billede af dig som kunde, end blot hvor meget du tjener fx. Hvis du får en god løn, men samtidig har høje faste udgifter, er du ikke nødvendigvis en god kunde. Hvis det er tilfældet, kan noget tyde på, at du har sat dig for dyrt, har unødige faste udgifter, bruger for mange penge på fornøjelser eller blot ikke har et overblik over, hvad du betaler for.

Inden bankskifte eller evt. boligkøb bør du selv tage en kritisk eftersyn af dit eget budget, for at finde ud af om der er faste udgifter du kan spare, så du kan sætte flere penge ind på opsparingskontoen.

2. Opsparing

Udover hvad du tjener og hvilke udgifter, du har, vil banken også kigge på hvad du har liggende på kistebunden. Nærmere betegnet, om du har en formue, enten på din konto, eller du har anden værdi i form af bolig, båd, bil, værdipapirer eller lignende.

For at banken skal kvalificere dig som god kunde, behøver du ikke nødvendigvis have en stor formue, men det er fornuftigt at kunne bevise, at man er i stand til at sætte til side løbende.

Overvejer du boligkøb, er det nødvendigt at kunne sætte penge til side løbende for lave en god opsparing, som mindst bør udgør 5% af købsprisen din kommende boliglån (dette er et krav fra Finanstilsynet, medmindre du er højt lønnet førstegangskøber)

3. Betalingsevne

Din betalingsevne er det mest afgørende for banken, når de kigger på dig som ny kunde eller mulig låntager. Betalingsevnen er overordnet set en sammenfatning af de to første punkter; indtjening, udgifter og opsparing.

Generelt set, er det din evne til at være økonomisk fornuftig. Det vil sige, du har faste udgifter, der passer til den løn du får. Du har ikke sat dig for dyrt, har unødige medlemsskaber eller andre dyre vaner, der gør, at du bruger rub og stub hver måned. Du har derimod bevist, at du kontinuerligt kan bruge lidt mindre, end du har til rådighed – og ikke omvendt; bruger lidt mere end du har hver måned.

Ud fra din betalingsevne laver banken i forbindelse med et bankskifte en kreditvurdering af dig, det vil sige de vurderer, om du er i stand til at betale lånet tilbage.

4. Betalingsvillighed

Din kreditvurderingen, og altså bankens opfattelse af dig, er også påvirket af, hvor villig du er til at betale. Det vil sige at de kigger på, om du betaler dine regninger til tiden – og om du altid har gjort det. Det sender nemlig et signal om, at du har styr på din økonomi, at du varetager den og er en god kunde.

Derudover vil banken kigge på, om du har kviklån med meget høje renter, har trukket din konto over gentagen gange eller har retsskat på din årsopgørelse. Alle disse faktorer peger nemlig på, at du har eller har haft en dårlig økonomi, har taget forhastede beslutninger eller blot ikke har haft et overblik og ordentlig styr på dine penge. Alle dele er noget, der gør dig til en risikabel kunde i bankernes øjne.

Kend dit værd

Hvis du har gået disse punkter igennem, og fundet frem til, at du er en god kunde, så kan du bruge det til din fordel i forbindelse med et evt. bankskifte. Her er det vigtigt at du er klar over, at du kan være meget værd for banken, og du kan tillade dig at forhandle om gode renter og vilkår.

Hvis du derimod er gået punkterne igennem er kommet frem til, at din kreditvurdering kunne være bedre, så kig ind på din økonomi og se hvor du kan rette op og gøre en forskel – hurtigst muligt.

Vi står altid klar til at hjælpe med privatøkonomisk sparring.