Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Ejerboliger bliver dyrere og dyrere, måske er det tid til at overveje at investere i et sommerhus i stedet for. Vi giver dig fordelene og ulemperne her.

En ny planlov, et godt afkast og gunstige skattevilkår gør sommerhuse til en god investering lige nu. Men der er stadig faldgruber og mange ting at overveje inden – det guider vi dig igennem her.

Plan-hvad for-noget?

Staten er med til at regulere dit brug af bolig og sommerhus – og dermed også, hvor meget du må opholde dig i dit sommerhus om året. Den regulering kaldes en planlov, og den 1.juli 2017 forventes en ny planlov at falde på plads. Hvor der hidtil har været en del stramninger i loven, er den denne gang blevet lempet.

Ændringer i loven gør det nu muligt at bo 34 uger om året i sit sommerhus, hvor det førhen var 26. Samtidig kan du som pensionist få lov til at bo i dit sommerhus fuldtid, efter du blot har ejet det et år. Samtidig gør de nye regler det muligt at låne op til 75% af sommerhusets værdi som realkreditlån.

Dermed er der virkelig gode vilkår for sommerhusejere, og vi vil højst sandsynligt se stigninger på priserne på sommerhuse optil og efter den nye planlov træder i kræft.

Sommerhus: bedre end en pensionsordning

Det er altså sandsynligt, at priserne kommer til at stige på sommerhuse. Det kan du glæde dig over, hvis du allerede ejer et, men også skynde dig at drage nytte af ved at investere i et.

Prisstigningerne er selvfølgelig afhængige af beliggenhed, og de populære steder vil priserne stige mere. Men det er lige meget hvad en rigtig fin investering, fordi du forholdsvis nemt kan låne det ud i perioder, du ikke selv bruger det

Udlejning giver en anden grund til, at et sommerhus kan være en god investering, fordi du faktisk kan leje dit sommerhus ud uden at betale skat af indkomsten op til 46.100 kr i 2024. Så gunstige skatteregler findes ikke andre steder. Dertil kommer, at hvis dit sommerhus stiger i pris, og du får et afkast når du sælger, vil det som regel være skattefrit.

Alle disse ting gør, at sommerhuset i mange tilfælde faktisk kan være en bedre investering end fx en pensionsordning. Derudover skal man selvfølgelig også medregne alle de gode stunder, et sommerhus kan give – både til dig selv og andre.

Sommerhus: Det skal du overveje

Selvom det er en god investering, er investering i fast ejendom altid en risiko – og noget der skal overvejes. Det mest afgørende er hvor længe du kan og vil beholde det. Hvis du sælger om få år, løber du en meget stor risiko. Og sandsynligheden for tab er langt større. Men hvis du kan se dig selv drikke rosé på terrassen og gå ture i skoven i mange år frem og måske endda gøre det til din faste bopæl når du går på pension, så vil et sommerhus med meget stor sandsynlighed være en rigtig god investering.

Giv dig god tid og tænk dig om. Undersøg hvor god stand huset er i kontra hvad du selv evner og magter at putte i det. Undersøg beliggenheden, om den giver mening for dig – og mening for andre når det engang skal sælges eller udlejes. Samtidig skal du også sørge for at få en solid og rentabel finansering, så der bliver så få transaktionsomkostninger og renter som muligt.

Skynd dig

Sommerhusmarkedet bærer ikke præg af planloven endnu, men det vil helt sikkert stige og blive langt mere attraktivt. Så hvis du har økonomien og lysten til det, så skal du ikke vente for længe, men slå til hurtigt.

Lad os hjælpe med finansiering af sommerhuset

Har du brug for et uforpligtende tilbud på finansiering sommerhus, kan du ansøge direkte her på siden med vores låneberegner sommerhus. Alternativt er du mere end velkommen til at ringe for en uforpligtende snak om dine muligheder for at låne til sommerhus på tlf. 70 27 27 26