Close menu Min låneansøgning
Portræt af Kenneth.

Kenneth Grønbech

Cand.merc. Finansiering & Strategisk Ledelse

CEO & Ejer
kg@fairkredit.dk

Highlight stroke

I mange år har realkreditlånet været den billigste løsning for danskerne. Derfor har langt de fleste selvfølgelig også valgt det. De seneste år er der dog sket nogle ændringer som gør, at realkreditlånet ikke nødvendigvis er det billigste for dig. Prioritetslån er banklån med realkredit lignende rente – og de er kommer for at blive!

Derfor er realkreditlånet ikke altid det billigste

De seneste år er bidragssatserne fx steget – og det især for belåninger over 60 % af ejendomsværdien. For nogle år tilbage indførte man også regler om Særligt Dækkede Obligationer, som medførte, at pengeinstitutter nu har mulighed for at udstede obligationer mod pant i fast ejendom.

Alt dette har gjort, at bankernes prioritetslån kan være billigere end de traditionelle realkreditlån – og i modsætning til realkreditlånene, kan prisen på banklånene ikke stige undervejs i aftaleperioden.

Hvornår skal jeg ikke vælge realkreditlån?

Hvis du skal købe bolig, hvor der er 60 % belåning eller mere, kan du med fordel kigge efter andet end realkreditlån. Ved lån på mellem 60 og 80 % af ejendomsværdien er realkreditinstitutternes bidragssatser højest, og derfor er det her, banken kan være en billigere løsning.

Banken kan være mere fleksibel

Realkreditinstitutterne fungerer sådan, at deres lån er finansieret ved salg af obligationer. Derfor følger betalingerne også salgene af obligationerne, og det giver ikke mulighed for en særlig fleksibel tilbagebetaling af lånet.

Hos bankerne derimod, kan man optage lån der minder om en kassekredit, hvor du kan låne, når det passer dig og betale tilbage når det passer dig.

Prioritetslån er altså gode til folk med større udsving i deres indtægter og omkostninger.

Læs relateret artikel: Realkreditlån: Sådan vælger du det bedste

Risikoen ved prioritetslån

De fordele der ligger i, at banklån kan være mere fleksible end realkreditlån, betyder til gengæld også, at banken i visse tilfælde kan kræve lånet indfriet før tid.

Hos realkreditinstitutterne kan du altid være sikker på, at hvis du overholder din del af aftalen med tilbagebetaling, så får du lov at beholde lånet til aftalt tid – også selvom du går konkurs, mister dit arbejde eller andre forhold ændrer sig.

Bankerne derimod har som regel klausuler der gør, at de kan kræve, at du tilbagebetaler lånet før tid. Det kan være et problem, hvis du netop er gået konkurs og dermed ikke nødvendigvis kan få et lån hos en anden udbyder.

Hvad skal du vælge Realkreditlån eller Prioritetslån?

Lige præcis hvilket lån, der passer bedst til dig, afhænger meget af hvor meget is du har i maven, og hvor stabil din økonomiske situation er.

Realkreditlån er de sikre og stabile, men banklånene kan gøres billigere og mere fleksible.

Det vigtigste er, at du også får læst det med småt på dine kontrakter – så klausuler og den slags ikke kommer bag på dig, når du først står i fedtefadet.