Sådan får du en god privatøkonomi
Udgivet 30. Jul. 2019
/ Opdateret 20. Aug. 2021
Vi giver dig 3 fejl, der giver en dårlig privatøkonomi, og 3 gode råd til at få en sund, god én af slagsen. Det er meget forskelligt hvad man opfatter som værende en god privatøkonomi. Men det bedste pejlemærke er, at du har nok til at have det forbrug, som du ønsker – hele livet. Og med den definition, kan langt de fleste danskere få en god og sund økonomi, det handler blot om at tage de rigtig valg.
Det er måske lettere sagt end gjort, og derfor guider vi dig her til hvordan du gør det smartest og nemmest.
De ting, der giver en dårlig privatøkonomi
Hvis du træffer dårlige beslutninger omkring din privatøkonomi, er virkningen som regel dobbelt negativ. Det skyldes, at du ikke bare mister enge her og nu, men også mister den udvikling i din formue, som pengene kunne have givet.
1. Du bor til leje
Nogle gange kan leje være den eneste mulighed. Når du flytter hjemmefra første gang, eller i en periode, hvor du ikke helt hvad du vil. Og her vil en leje-lejlighed måske redde dig fra forhastede beslutninger og unødige risiko. Men generelt vil det være det bedste at investere i en lejlighed.
Din boliginvestering, og hvor tidligt du gør det, er nemlig den faktor, der vil have størst betydning for din økonomi i hele dit liv. Hvis du bor til leje hele livet, vil du have svært ved at bygge en sund økonomi. Du vil nemlig bare betale til andres afkast på en ejendom og ikke selv få gevinst af at samfundet generelt bliver rigere og boligerne dermed stiger på langt sigt.
At bliv boligejer giver dig en bedre privatøkonomi over tid. Vi hjælper dig gerne med en pantebrevsfinansiering, hvis du bliver afvist til en lån i banken.
2. Du har forbrugslån
Forbrugslån er én af de helt store fælder, og roden til en dårlig økonomi. Renterne på sådan et lån vil som regel være langt højere, end andre lån, og når du ikke investerer pengene i noget holdbart, er det mest af alt penge ud af vinduet. Forsøg så vidt muligt at undgå forbrugslån, og hvis du har et, så få det afbetalt hurtigst muligt.
3. Du tager for store risici
Det er dumt at tro, at man kan blive rig med det samme. Man kommer hurtigt til at tabe alt – og mere til. Så lad være med at gamble alt for meget med dine penge. Det vil give dig langt mere at finde en solid investering og være tålmodig og vedholdende.
De ting, der giver en god økonomi
Du bliver ikke nødvendigvis rig. Og det behøver du heller ikke. Men alle mennesker kan godt lide at have en solid økonomi, uden for mange udsving, og med en god bund, der giver lidt tryghed. Hvis du følger disse tre råd, er du godt på vej.
1. Brug mindre end du tjener
Det er en kliché – og noget du helt har sikkert hørt før. Men der er altså noget om det. Den bedste start på en god økonomi er at bruge lidt mindre end du tjener hver måned. På den måde vil du have lidt til overs til uforudsete udgifter, du vil langsomt opbygge dig en opsparing og du vil lære dig selv at tænke over hvad du bruger dine penge på – alt sammen noget, der vil gavne dig hele livet.
2. Renters rente
Igennem et helt liv vil det ikke være din opsparing, der har størst betydning, men derimod dens renter. Renters rente-effekten er nemlig helt enorm, når du kommer op i årene. Det vil gå langsomt i begyndelse, og kan derfor virke ligegyldigt, men eftersom stigningen er eksponentiel, vil det pludselig tage fat og gøre en kæmpe forskel. Derfor er det både vigtigt at lave en opsparing, men også at få den forrentet ordentligt.
3. Tag en uddannelse
Et af de vigtigste beslutninger i dit økonomiske liv, er valget af din uddannelse. En god uddannelse, der giver en høj startløn, vil gøre det langt nemmere for dig at få en god økonomi. Der er selvfølgelig andre faktorer, end løn, der spiller ind, når du skal vælge hvad du vil bruge dit liv på, men hvis du gerne vil have en god, sund økonomi gennem hele livet, er en god uddannelse den sikre vej at gå.
Undgå at betale for meget for dine lån
Låneomkostninger er den største post i din økonomi gennem dit liv. Ved du, om du betaler for meget? Det kan have afgørende betydning at tjekke det regelmæssigt.
Har du nogensinde tænkt over, om du betaler for meget for dine lån i banken? Nogle gange kan det være svært at overskue eller vurdere, og mange mennesker har en tendens til at være lidt for autoritetstro, når det kommer til banken. Vi guider dig til at tjekke, om du betaler for meget for dine lån.
Hvis der var en helt sund konkurrence bankerne imellem, ville lån koste næsten det samme, lige meget hvilket bank du gik til. Men sådan er det ikke. Det kan sagtens være, at du lige nu betaler væsentligt mere for dit lån, end du ville gøre i en anden bank. Der kan nemlig være stor forskel på prisen på lån.
Kan du ikke få et lån i banken, bør du overveje et pantebrevslån til huskøb, dette er en smule dyrere end bank- og realkreditlån, men stadig attraktive for danskere som særligt ønsker et lån til køb af en billig bolig til 1 mio eller derunder.
Kend dit værd i banken
Først og fremmest er det vigtigt at have en sund privatøkonomi og kende sin sit eget værd i banken. Det er essentielt at være realistisk omkring, hvor god en kunde man er for en bank. Det kan du læse meget mere om i denne artikel.
Hvis du ved, hvad banken måler på, og hvilke krav du skal leve op til, kan du nemmere navigere i de forskellige tilbud og sikre dig, at du får de bedste muligheder.
Hvilken rente kan du få på dine lån?
Renteomkostninger vil være den absolut største post for din privatøkonomi set på et helt liv.
Du kan få en fornemmelse af, hvordan banken vurderer din økonomiske situation, ved at besvare nogle spørgsmål. Har du altid overholdt dine betalingsaftaler? Hvor sikker er du på dine indtægter? Hvor stor en risiko har du i din formue? Hvor stor formue kan du stille som sikkerhed for dine lån?
Vær ærlig over for dig
selv, når du besvarer disse spørgsmål, og vurder så, om du får vilkår i banken,
der passer til dine svar.
Bankerne gør stor forskel på folk, og du skal være bevidst om, om der er
sammenhæng mellem, hvor god en kunde du er, og hvor gode vilkår, du får i
banken.
Vær klar på at skifte bank
Det kan virke helt uoverskueligt at skifte bank. Så skal man have ny bankrådgiver, man måske ikke har det så godt med. Man skal have nye kort og nye koder – og en ny form for netbank. Men det er netop denne trang til tryghed, som bankerne lever godt af. Derfor er det vigtigt, at du stiller høje krav til din bank, og mindst en gang om året får gået alle dine lån og renter igennem, for at se, om der er steder, din bank kan give dig rabat. Tjek også, hvordan markedet ser ud, og om du kan få bedre vilkår andre steder.
Og så handler det om
at være villig til at skifte bank hvis du ikke synes, dine krav bliver mødt.
Det virker måske som et stort skridt, men hvis det kan give dig et langt større
rådighedsbeløb, sundere privatøkonomi, og det er helt sikkert det hele værd.