Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Der er nogle vigtige overvejelser, hvis du står over for et boligkøb for første gang. I denne artikel “Boligkøb for begyndere” giver vi dig de fire væsentlige overvejelse du bør gøre dig i forbindelse med dit første boligkøb.

Når man skal ud og købe bolig, skal man som regel også låne penge. Og at optage et lån er ikke en lille beslutning. Der er mange ting, du skal overveje grundigt, og det kan virke uoverskueligt. Vi giver dig de fire vigtigste overvejelser lige her.

1. Hvorfor vil du købe bolig?

Man hører ofte om folk, der tjener gode penge på at have investeret i en bolig. De har købt til en god pris, og få år efter kan de sælge med en stor gevinst. Derfor kan man godt selv blive fristet af fortjenesten, og se et boligkøb mere som en investering end et hjem.

Men et boligkøb er en risiko – og det kan være dyrt både at optage et lån og flytte. Derfor vil vi i langt de fleste tilfælde råde dig til at købe et hjem. Altså finde en bolig, du kan se dig selv i mange år. Vil du have børn i den bolig? Skal de vokse op der? Overvejer du nyt job og dermed at flytte til en helt anden by snart? En tommelfingerregel er at man kun bør købe bolig, hvis man forventer at bo der i mindst 5 år.

Det er ikke altid, man kan sælge fra den ene dag til den anden, så om du ser dig selv leve i den pågældende bolig, er en vigtig overvejelser.

Hvis du allerede ejer en bolig, og din økonomi og friværdi er god, kan man sagtens begynde at spekulere i boliginvestering, men det vil kræve at du står solidt rent økonomisk.

2. Hvor meget kan du købe for?

Sideløbende med overvejelserne om, hvilke bolig du vil have, der kan være dit hjem i mange år frem, skal du også kigge på hvor meget du kan og vil låne.

Her vil banken, eller vi, kunne hjælpe i forhold til hvad det koster at bo, hvordan ens budget skal se ud osv. Som tommelfingerregel siger man, at man kan låne 2,5-3 gange din husstands årlige bruttoindkomst. Det vil sige, at hvis I tilsammen tjener 300.000 om året før skat, kan I låne op til 1,5 mio.

Det betyder ikke at der ikke kan være særtilfælde eller boliger, hvor du enten kan låne mere eller mindre, men reglen er fin at følge, fordi den også siger noget om, hvad man mener er realistisk at sidde for. Måske ville I godt kunne låne en stor sum penge, men hvis det gjorde, at I hver eneste måned endte i et lille underskud eller det forringede jeres livskvalitet, så er det ikke en holdbar løsning. Så gå altid ud fra den ramme, så ved I nogenlunde, hvor meget I kan sidde for.

Samtidig er det vigtigt at få sat sig ned og lagt et budget. Find ud af hvor mange faste udgifter I har, hvor meget der klattes væk, og vær ærlige. Hvor meget har I brug for for at opretholde den levestandard I har lige nu – og skal den så ændres lidt, eller er den passende i forhold til jeres ønsker.

Læs også relateret artikel: Hvor meget kan jeg købe bolig for?

3. Hvilken beliggenhed ønsker I?

Jo tættere du kommer på by, og hvor andre mennesker også drømmer at bo, desto dyrere bliver boligerne. Men det er ikke den eneste faktor du skal have in mente.

Storbyer er dyrere at bo i, ja, men til gengæld kan man som regel også få lov til at låne mere, hvis man køber i en storby, fordi der er en større sikkerhed i, at det kan blive solgt igen, hvis efterspørgslen er stor. Hvis du derimod vil længere ud på landet, kan du måske få mere for pengene, men til gengæld ikke låne ligeså meget, fordi markedet kan være mere usikkert.

Samtidig er der andre omkostninger ved at flytte ud på landet – her har du måske brug for 1-2 biler, hvor du i byen kan nøjes med en cykel, det offentlige eller en enkelt bil. Og ud fra teten om at tid er penge, har du så råd til at bruge en time på transport hver dag, fx?

Det er alt sammen noget, I skal overveje, inden I køber en bolig.

4. Hvilket lån, skal man vælge?

Der findes flere forskellige typer lån, og hvilket du skal vælge er afhængigt af hvilken type bolig, du køber, og hvor god din økonomi er.

Realkreditlånet er til ejerboliger og kan optages i banken eller realkreditinstitutter. Her kan du typisk låne op til 80% af boligen pris, og så skal resten lægges selv eller optages som et banklån.

Hvis du derimod køber en andelsbolig, kan du ikke få et realkreditlån, hvorfor et andelsboliglån det oplagt valg. Andelsboliglån kan optages gennem alle banker, men mange oplever desværre at blive afvist, hvorfor det er blevet mere normalt at optage andelsboliglån uden om banken hos såkaldte ejendomskreditselskaber som f.eks. Fairkredit.

Lånetypen kaldes som nævnt andelsboliglån og gør, at långiver tager pant i din andelsbolig.

Samtidig kan du i de forskellige lånetyper vælge, om du vil have en variabel eller fast rente.

Alt sammen afhænger af din økonomi og hvor meget is, du har i maven. Du kan altid tage kontakt til os, så kan vi guide dig til en skræddersyet løsning til dig.

Håber denne omgang “Boligkøb for begyndere” har bidraget til at du føler dig bedre klædt på til at gennemføre dit første boligkøb. Har du konkrete spørgsmål til boligkøbsprocessen, lån til boligkøb eller andet er du mere end velkommen til at ringe til os for en gratis og uforpligtende snak med en af vores eksperter

Læs også relateret artikel: Boligkøb for begyndere – Sådan vurderer banken, om du er en god kunde