Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Det har altid været et velkendt faktum, at jo længere væk fra København du kommer, desto billigere bliver det at bo. Men ved du helt præcist, hvor meget du kan spare? Flyt ud af byen kan spare dig for mange penge, men mange vælger alligevel storbyen til.

Mange danskere tilvælger at blive i boende i storbyerne fordi det er her, de arbejder – og gerne vil undgå transporttiden. Men hvor stor prisforskel skal der til, før du er villig til at rykke lidt ud fra byen? Hvor meget du rent faktisk kan spare, vil nok overraske dig.

Forskellen i dag 

Siden finanskrisen i 2007, er forskellen på et hus, der ligger i Københavnsområdet og et tilsvarende hus 50 til 60 km uden for København, steget fra 1,3 millioner til 2,5 millioner kroner. Det er i kommuner som Lejre, Halsnæs og Frederikssund.

Men det er ikke kun i disse kommuner, at der er mange penge at spare. Et hus, der ligger mellem 20 og 50 kilometer væk fra København koster en til to millioner kroner mindre, end et tilsvarende hus i København. Kigger du 50-80 km uden for Købehavn er forskellen helt oppe på omkring tre millioner kroner. Det vil sige i kommuner som Ringsted, Faxe eller Sorø.

Hvis man flytter uden for København kommer der transportudgifter oveni – de skal selvfølelige medregnes. Men man kan alligevel komme langt med tog eller bil for tre millioner kroner …

Beregn huslån hos Fairkredit – klik her

Boligbeskatning kan gøre forskellen endnu større

Regeringens nylige udspil til boligbeskatning kan give endnu flere grunde til at kigge på boliger uden for Københavnsområdet. Forslaget vil medføre en kraftig stigning i beskatning af landets dyreste boliger, fordi skatten er holdt kunstigt nede af det eksisterende skattestop og loft over grundskylden.

Sammen med forslaget til reducering af rentefradraget, kan der være rigtig mange penge at spare på boligkøb uden for Københavnsområdet.

Salget er allerede stigende

Det allerede eksisterende prisspænd, og udsigterne til en endnu større forskel, kan da også ses på boligkøbet. Efter en lang periode med stilstand i boligsalget på Sjælland uden for Københavnsområdet, begyndte det at stige i 2012 – så meget, at det er over det niveau, der var før finanskrisen i 2007.

I kommunerne helt op til 60 kilometer fra København, mærker de også fordelene, og de har i disse år en omsætning, der er højere end inden finanskrisen. Der er dog fortsat meget stor forskal på boligpriserne i storbyer kontra resten at landet, hvor der fortsat er rigtig mange penge til at spare ved at flyt ud af byen.

Den største vækst i boligsalg er dog set i kommunerne tættest på hovedstaden, med en afstand på mellem 10 og 20 kilometer. Så noget tyder på, at Københavnerne så småt er parate til at forlade storbyen, men at de dog tager det i mindre etaper. Når det for alvor går op for dem, hvor meget mere hus, de kan få for pengene, kan det være det bliver en helt ny tilstrømning til hele Sjælland.