Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Når det kommer til finansiering af ejendom, tilbyder finansmarkedet en række forskellige lånetyper, der hver især har sine fordele og ulemper. Et af de vigtigste lån i denne sammenhæng er prioritetslånet. Men hvad er et prioritetslån egentlig, og hvad gør det anderledes end traditionelle banklån? Dette blogindlæg vil udforske disse spørgsmål og vise, hvorfor det kan være mere attraktivt for en investor at have et lån med første prioritet fremfor anden prioritet.

Definition af prioritetslån

Et prioritetslån refererer til et lån, hvor långiveren får sikkerhed i ejendommen og er rangeret efter en prioriteret orden baseret på tidspunktet for tinglysning. Når vi siger “Hvad er et prioritetslån”, taler vi om et lån, hvor långiver har første pant i ejendommen. Det betyder, at denne kreditor får betaling før andre kreditorer. I en situation hvor ejendommen skulle blive solgt som følge af en tvangsauktion eller lignende situation.

Forskellen på prioritetslån og andre banklån

Den væsentligste forskel mellem et prioritetslån og andre banklån er sikkerhedsstillelsen og prioritetsrækkefølgen ved tilbagebetaling. I modsætning til almindelige personlige lån eller forbrugslån, hvor kreditorer kan have sværere ved at inddrive deres tilgodehavender, tilbyder prioritetslån en højere grad af sikkerhed for långiver. Dette sker gennem tinglysning, som offentligt registrerer långivers ret til ejendommen.

Fordele ved prioritetslån

En af de største fordele ved et prioritetslån er, at det typisk tilbyder lavere rentesatser sammenlignet med andre typer af usikrede lån. Dette skyldes den lavere risiko, som långiver påtager sig ved at have førsteprioritet i ejendommen. For låntagere kan dette betyde lavere månedlige betalinger og mindre betalt i samlet rente over lånets løbetid.

Hvordan prioritetslån påvirker investorer

For en investor kan evnen til at sikre et prioritetslån være afgørende for investeringens rentabilitet. At have første prioritet betyder, at man står først i køen til at modtage betaling. Altså hvis ejendommen skal sælges. Dette reducerer risikoen betydeligt og gør investeringen mere attraktiv. Desuden kan investorer, der kan tilbyde at finansiere køb med prioritetslån, ofte opnå bedre betingelser for køb af ejendomme, som de ellers ikke ville have adgang til.

Overvejelser før du optager et prioritetslån

Det er vigtigt for både private boligkøbere og investorer at forstå betingelserne og forpligtelserne forbundet med et prioritetslån. Selvom de lavere renter og sikkerheden ved førsteprioritet er tiltalende, indebærer det også et ansvar for at opretholde betalinger. Ellers kan misligholdelse føre til tab af ejendommen.

Er du interesseret i at lære mere om, hvad det koster at låne en million til ejendomsinvesteringer eller til køb af dit drømmehjem? Besøg Hvad koster det at låne en million? for detaljerede beregninger og muligheder. Og hvis du overvejer at optage et prioritetslån, kan du starte din ansøgning på vores underside her.