Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Kutymen når man skal købe bolig, er at forhandle om prisen. Men skal man gå rundt og lade som om, man ikke kan lide huset, eller skal man hoppe og danse i iver? Og hvor meget kan man tillade sig at prutte om? Prisforhandling boligkøb behøver ikke være så svært – du får her 5 konkrete råd.

1. Belys dine behov før du finder din bolig

Det kan være fristende bare at storme ud og kigge på boliger – men du vil få mest ud af at tænke dig godt om først. Sæt dig ned med din familie og beslut jer for, hvilke behov I har. Om det skal være villakvarter, tæt på skov, ude på landet eller noget helt fjerde. Og hvor meget plads har I brug for indenfor og udenfor? Herefter kan I begynde at lede efter boliger, der passer til jeres ønsker.

På den måde risikerer I ikke at forelske jer hovedkulds i noget, som faktisk ikke dækker de behov, I har. Og så bliver jeres forhandlingsmagt også større, fordi I sikrer jer, at I ikke bare forelsker jer i noget, men kigger mere realistisk på jeres behov.

2. Kig i nærheden

Når du har fastlagt dine behov, kan du begynde at kigge på lignende huse. Både i det område, du gerne vil bo i og i den størrelse, du kigger på. Husk, at der er stor forskel på, hvad et hus er sat til, og hvad det bliver solgt til. Undersøg salgspriser og liggetider, så du ved, hvad du kan forvente.

3. Tag til fremvisning

Det er meget væsentligt i forbindelse med prisforhandling boligkøb, ikke at stirre dig blind på ét hus, men have flere muligheder og dermed flere kort på hånden.

Vær altid to når I skal ud og se en bolig. Så kan den ene være den positive, mens den anden spiller negativ. Det giver den bedste kombination, så mægler har en tro på, at der kan gå et salg igennem, men at der alligevel skal justeres lidt i prisen.

4. Forhandlingerne

Når du har fundet et hus, du gerne vil byde på, så husk ikke at låse dig fast på et konkret hus. Det er stadig godt at have flere huse i sigte. Mæglerne vil højst sandsynligt også sige, at der er et andet par, som er ved at købe. Så samme stærke position, skal du sætte dig i.

Det er vigtigt at du har styr på finansieringen inden gå går seriøst i gang med forhandlingerne, da ejendomsmæglere sjældent tager ens bud seriøst medmindre der er styr på boliglånet.

Hos Fairkredit kan vi være behjælpelig med et ejendomskreditlån til boligkøb inden for blot 2-3 hverdage, men vi er en smule dyrere end bank- og realkreditlån. Vi anbefaler derfor at starter med at søge om et realkreditlån i banken, medmindre du er i seriøst tidspres eller allerede er blevet afvist til realkreditlån

Sørg for der er et forhandlingsrum, hvori I kan komme til enighed, men beslut dig også for, hvor langt du er villig til at gå op i pris. Spørg dig selv: Hvornår bliver jeg skuffet, hvis en anden har fået huset til den pris? Ville jeg have givet det, eller synes jeg, det er for dyrt?

5. Luk handlen

Du skal ikke gå højere op i pris, end du har lyst til. Derfor skal du ikke være bange for at holde fast i den, selvom forhandlingerne spidser til.

Her er det igen en fordel, hvis det ikke er den eneste bolig, du har kig på. Vær ærlig over for dig selv og mægler, og spil rimelig hurtigt ud, hvad din max pris for huskøbet er.

Nu burde du være klædt godt på til prisforhandling boligkøb. Bare kast dig ud og det – det skal nok gå uanset hvad, men undgå helst urealistiske skambud.