Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Vi betaler til det – men hvad får vi ud af det? Hvad er tinglysningsafgift i grunden? Og hvordan beregner man egentlig tinglysningsafgift i 2024? Det vil vi i dette indlæg forsøge at gøre dig klogere på.

Beregn tinglysningsafgift – Hvad er det, og hvordan gør man?

Mange har hørt ordet før og ved formentlig, at det har noget med boligkøb at gøre, men udover det er det kun ganske få, der ved hvad tinglysning egentlig er. Af denne grund har vi valgt at skrive denne korte artikel, som henvender sig til dig, som er ved at købe hus, og gerne vil vide mere om tinglysning i forbindelse med boligkøbet. Lad os lige starte med at finde ud af hvad ordet tinglysning egentligt betyder: “Det at registrere og bekendtgøre et privatretligt forhold, fx et skøde, et pant, en servitut eller en ægtepagt, ved en offentlig retsinstans” (Kilde: Den danske ordbog). Men andre ord sikrer tinglysning i forbindelse med boligkøb at man får sit ejerskab og/eller pant (lån) registreret i et offentligt registrer. I forbindelse med boligkøb er der to forskellige tinglysninger som skal gennemføres. Nedenfor vil vi gennemgå begge typer tinglysning.

Tinglysningsafgift af skøde

 • Tinglysning af skøde sikrer boligkøber at ejerskabet af en given ejendom bliver registreret i købers navn i et offentligt registre. Det betyder, at der aldrig ville kunne opstå tvivl omkring ejerskabet af ejendommen.
 • Pris: Omkostningerne til tinglysning af skøde udgøres af kr. 1.850 i fast afgift + 0,6% af boligens købspris.
 • Eksempel: Hvis du vil købe et hus til kr. 1.000.000, skal du betale: 1.850 + (1.000.000 * 0,6%) = kr. 7.850
 • Hvem gør det?
  Tinglysning af skøde udføres typisk af købers advokat eller anden rådgiver. Priserne spænder lige fra kr. 1.500 – 10.000. FairKredit samarbejder med flere advokater og rådgivere, og vi hjælper dig gerne til en konkurrencedygtig pris. Kontakt os hvis vi skal sætte dig i forbindelse med en af vores kompetente samarbejdspartnere.

Læs mere om tinglysning generelt i vores blogindlægget “Tinglysning – alt du har du behov for at vide”.

Tinglysningsafgift af pantebrev

 • Tinglysningsafgift 2024 af pantebrev er reelt långiveres registrering af deres pant i ejendommen. Denne registrering betyder, at långivere kan sætte ejendommen på tvangsauktion hvis boligejer ikke betales sine forpligtelser.
 • Pris: Omkostninger til tinglysning af pantebrev udgøres af kr. 1.825 i fast afgift + 1,45% af det pantsikrede beløb.
 • Eksempel: Hvis du vil købe et hus til kr. 1.000.000, skal du betale: 1.825 + (1.000.000 * 1,45%) = kr. 16.325
 • Hvem gør det?
  Tinglysning af pantebrev udføres typisk af långiver selv, hvilket oftest betyder at omkostningen hertil også er inkluderet i din belåning. Har du spørgsmål til dette kan du kontakte din egen rådgiver, eller kontakte FairKredit for et godt råd uden beregning.

Stempelrefusion ved tinglysning af pantebrev

 • Som nævnt ovenfor skal der ved optagelse af et nyt boliglån, betales tinglysningsafgift på pantebrevet på: 1.825 i fast afgift + 1,45% af det pantsikrede beløb. Såfremt der ved låneoptagelsen skal indfries et eksisterende boliglån, kan restgælden på de gamle lån overføres til det nye lån, således at der kun skal betales 1,45% i tinglysningsafgift af forskellen mellem de nye og de gamle lån.
 • Eksempel: Hvis du vil købe et hus til kr. 1.000.000, og der er en eksisterende lån i huset på kr. 500.000 skal du betale: 1.825 + (1.000.000-500.000) * 1,45% oprundet til nærmeste 100 = kr. 9.125

Kunne du tænke dig at blive endnu klogere på tinglysningsafgift, tinglysningsafgift beregner og stempelrefusion, har vi skrevet indlægget “Tinglysningsafgift: Hvad er det, og hvordan du kan spare den?” som er endnu mere dybdegående.

Kunne du tænke dig at bliver klogere på ejendomskreditlån, så besøg søsterside ejendomskreditlaan.dk hvor vi går helt i dybden med fordele og ulemper ved lånetypen.

Tinglysningsafgift Beregner

Beregn tinglysningsafgift på skøde

Indtast købesummen:

Beregn tinglysningsafgift på pantebrev

Indtast hovedstolen: