Cookie mærket

Udgivet 1. feb. 2021  /  Opdateret 1. feb. 2021

Det er de færreste, der ikke har gæld i huset. Det er ikke som sådan en negativ ting at have gæld i fast ejendom. Selvom man skylder et par millioner, har man naturligvis selve huset som pant. Det vil sige, at man har værdi tilsvarende gælden – nemlig huset. Restgæld i huse kan dog også blive større end husets værdi. Det kan ske, hvis du har belånt boligen eller hvis ejendomsværdien er faldet, efter du har optaget dine lån. 

Du kan se gæld i hus tinglysning på al fast ejendom i Danmark. Du ved formentlig godt, hvor meget din egen gæld er på. Men du kan i stedet bruge tingbogen til at undersøge andres gæld. Det kan bruges, hvis du er nysgerrig på, hvor meget gæld naboen har optaget. Eller hvis du f.eks. skal købe en bolig og vil undersøge, hvor meget sælgeren skylder i huset. Det kan ofte have relevans for, om sælgeren er villig til at gå ned i pris på boligen. 

Find tinglyst gæld i huse 

Er der gæld i huset? Det kan være et spørgsmål, du stiller dig selv, hvis du står overfor at købe en ny bolig. Det kan være en taktisk fordel, når du skal forhandle om prisen. Ved du at sælgeren ikke har særlig meget gæld, kan du ofte lettere presse prisen lidt. Er det i stedet tilfældet, at sælgeren er belånt op over begge øre? En stor gæld i hus ved salg kan gøre det sværere at forhandle om prisen og få et stort afslag. 

Se gæld i huse i tingbogen

Hvor meget gæld i hus kan du altid se online på Tinglysning.dk. Her kan du forespørge på en specifik adresse. Du behøver ikke at logge ind. Du vil få vist netop de lån, der er tinglyst på ejendommen. Det kan være realkreditlån, ejerpantebreve eller udlæg fra andre kreditorer. Alt i alt kan du bruge tingbogen til at blive lidt klogere og se om der er gæld i huset. 

Sådan gør du:

  1. Klik ind på www.tinglysning.dk
  2. Vælg knappen “Forespørg uden log ind”
  3. Vælg fanen “Fast Ejendom”
  4. Indtast den ønskede adresse f.eks. “Falkoner Alle 1, 2000 Frederiksberg”, og klik på “Søg”.
  5. Når du har indtastet adresse korrekt, vil de komme frem til en skærmbillede tilsvarende billeder nedenfor. Her kan du oplysninger om nuværende ejere under “Adkomst mv.”, oplysninger om tinglyst gæld under “Hæftelser” og naturligvis servitutter der påhviler ejendommen under “Servitutter”.

Se mere om hvordan du tjekker tinglyst gæld i tingbogen her.

Gæld i boligen – hvad betyder det?

Gæld i boliger er meget forskellige. Hvor meget man skylder efter 5 år eller 10 år, er sjældent det samme. Det afhænger af, hvor meget man har betalt for boligen, hvilke lån man har oprettet og hvordan man har afdraget på dem. Derudover kan man også lægge sine lån om. Det kan f.eks. være for at få en bedre rente. Eller hvis man vil låne i husets friværdi f.eks. til en renovering. Sådan “ekstra” gæld i boligen kan betyde, at man skal vente nogle år med at sælge huset eller at renoveringen skal have fået husets værdi til at stige tilsvarende. 

Gæld i naboens hus – sådan ser du det 

Gæld i huse kan være interessant at kigge på. Måske er du nysgerrig efter at vide, om din nabo eller nogle i din familie har stor gæld i hus? Du skal blot kende den fulde adresse på ejendommen, så kan du slå den op på tinglysning. Dét du skal være opmærksom på, er, at det er hovedstolen på lånet, der er tinglyst. Hvis lånet er tinglyst for 10 år siden, kan du dog ikke se præcist, hvad naboen skylder på lånet i dag.