Gæld i huset – sådan undersøger du det
Langt de fleste danskere har gæld i huset, da det er de færreste, som har nok penge på kontoen til at købe et hus kontant. Det er faktisk ikke som sådan en negativ ting at have gæld i huset, da det er meget billigt at låne penge til hus i fast ejendom. Boliglån med pant i fast ejendom er nemlig typisk den billigste lånetype, da långivere har mulighed for at tage pantsikkerhed i huset, hvilket giver en ekstra sikkerhed for långiver.
Vidste du, at det faktisk er muligt at undersøge, hvad naboen (eller andre) skylder i deres hus? Dette er frit tilgængelig information, som alle har adgang til gennem tingbogen. Tingbogen er i dag digital og du finder den på tinglysning.dk. Du skal blot kende den fulde adresse på ejendommen for at undersøge, hvor meget gæld der er i huset. Denne information kan bruges, hvis du er nysgerrig på, hvor meget gæld naboen har optaget, eller hvis du f.eks. skal købe en bolig, og vil undersøge, hvor meget sælgeren skylder i huset. Det kan ofte have relevans for, om sælgeren er villig til at gå ned i pris på boligen.
Når du skal have et nyt lån, vil det gavne dig at vide, at man typisk deler boliglån op i to forskellige typer. Man kan enten få et huslån til boligkøb eller et lån i friværdi, hvor du låner penge op i din egen boligs værdi.
Gæld i huset: Find tinglyst gæld i huse
Er der gæld i huset? Det kan være et spørgsmål, du stiller dig selv, hvis du ønsker at købe en ny bolig. Det kan være en taktisk fordel, når du skal forhandle om prisen. Ved du at sælgeren ikke har særlig meget gæld, kan du ofte lettere presse prisen lidt. Er det i stedet tilfældet, at sælgeren er belånt op over begge øre, vil det formentlig være sværere at forhandle om prisen og få et stort afslag.
Gæld i boligen: Hvad betyder det?
Gæld i boliger er meget forskellige. Hvor meget man skylder efter 5 år eller 10 år, er sjældent det samme. Det afhænger af, hvor meget man har betalt for boligen, hvilke lån man har oprettet og hvordan man har afdraget på dem. Derudover kan man også omlægge sine lån. Det kan f.eks. være for at få en bedre rente, eller hvis man vil låne i husets friværdi til eksempelvis en renovering. Sådan nogle “ekstra” gæld i boligen kan betyde, at man skal vente et år eller to med at sælge huset, hvis ikke renoveringen har forøget husets værdi det tilsvarende.