Close menu Login
Portræt af Kenneth.

Kenneth Grønbech

Cand.merc. Finansiering & Strategisk Ledelse

CEO & Ejer
kg@fairkredit.dk

Highlight stroke

Selvom du måske allerede er privilegeret nok til at føle at du har penge nok hver måned, har en sund privatøkonomi, og lever den livsstil du ønsker, kan du spare rigtig mange penge ved at oprette en budgetkonto, og derved give dig selv et fast rådighedsbeløb. På den måde kan du gøre en god økonomi bedre.

Beregn dine faste udgifter

Mange danskere får penge ind på kontoen hver måned, og bruger dem, de har brug for. For mange giver det mening at have en budgetkonto, som man overfører et fast beløb til i starten af hver måned, og herefter trække alle fast udgifter (f.eks. husleje, varme, el, lån osv.) direkte fra denne konto.

Lav et rådighedsbeløb

De penge der er tilbage efter du har indbetalt på budgetkontoen, er dit såkaldte “rådighedsbeløb” som du kan bruge til mad, indkøb, ferier og andre fornøjelser, uden af være bekymret for at du ikke har råd til at betale huslejen næste måned.

Men der er mange penge at spare ved at give sig selv et rådighedsbeløb og følge op på om det bliver overholdt. Et rådighedsbeløb er altså de penge du sætter af til husholdning, tøj, ferie, fornøjelse osv.

Mange sætter måske et ønsket rådighedsbeløb, men får så aldrig fulgt op på det. Og så ryger ideen lidt. Det eneste du skal gøre er:

Opret en budgetkonto: 

Nedenstående vejledning viser dig step for step hvordan du når i mål at lave en budgetkonto:

  1. Dan dig et overblik over dine faste udgifter
  2. Beregn et månedlig fast beløb som kan dække alle faste udgifter, og tillæg 5-10% til buffer.
  3. Kontakt din bankrådgiver, og bed om at få åbnet en ny konto
  4. Bed samtidig din bankrådgiver om at flytte dine eksisterende betalingsserviceaftaler over på budgetkontoen.
  5. Opret en fast overførsel fra din lønkonto til budgetkonto d. 1. i hver måned.

Ved at sætte et rådighedsbeløb, betyder det ikke at du nødvendigvis skal bruge færre penge, men du skal have styr over hvad du bruger, og planlægge dig ud af unødige og uforudsete udgifter.

Få overblik over din husholdning

Husholdningen er klart det sted, der er flest penge at spare. Det er oftest her, man tager de hurtigste og mindst gennemtænkte beslutninger – selvom det samtidig er her, man oftest bruger flest penge. En almindelig dansk familie bruger 40-50 % af deres rådighedsbeløb på husholdningen.

Derfor er det især vigtigt at det er din husholdning, du får et overblik over. Handl ind én gang om ugen, så du undgår madspild og sjat-handleture hvor du får noget med, du ikke har brug for. Gå også efter tilbud og skriv en indkøbsseddel hjemmefra og hold dig til den.

Undgå at hoppe i “budgetkonto-fælden”

Når du har været i gang med indbetalingerne på din budgetkonto i et stykke tid, vil du typisk opleve at der pludselig står et større beløb på denne konto, som endnu ikke blevet brugt til betaling af faste udgifter. Her er det vigtigt at du ikke bliver fristet til at hæve penge fra budgetkontoen til forbrug, da dette beløb skal fungere som buffer, hvis dine udgifter stiger, og til at betale udgifter som f.eks. ejendomsskat, forsikring, vægtafgift, realkreditlån som typisk forfalder hver 3. – 6. måned.

Ekstra bonus – Bliv mere kreditværdig

Som en ekstra bonus vil du blive belønnet på din kreditværdighed for at have bedre styr på din privatøkonomi i 2020. Dette vil f.eks. være en stor fordel for dig når du på et tidspunkt står overfor at skulle låne penge til et boligkøb, da du kan vise långivere at du har styr på din privatøkonomi, betaler alt rettidigt, og sjældent går i minus. Dette vil føre til bedre lånevilkår forbindelse med ansøgning om et boliglån, realkreditlån, pantebrevslån, ejendomskreditlån eller tilsvarende.