Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Når du skal til at købe bolig, sidder du formentlig tilbage med spørgsmålet: “hvad kan jeg låne?”

Der er naturligvis mange faktorer, der spiller ind, når du skal til at købe bolig, og du skal finde ud af, hvad du kan låne. Denne guide giver dig en indikator på, hvor meget du reelt kan låne for. Vores råd skal forstås som indikatorer, da faktorerne for at optage huslån varierer en hel del efter det individuelle tilfælde.

I denne guide vil vi dog give dig et par gode råd, du kan tage in mente, inden du skal til at søge og optage lån.

hvad kan jeg låne til boligkøb

Hvad kan jeg låne – med indkomstmetoden

Vi har tidligere forklaret indkomstmetoden. Denne er en rigtig god indikator på, hvad du kan købe bolig for i forhold til husstandens indkomst. Som metodens navn indikerer, tager den altså udgangspunkt i din indkomst, som du simpelt kan gange med 3,5.

Dette kan du, hvis du skal låne hele beløbet til køb af din drømmebolig. Her opleves det ofte, at långiver ganger husstandens indkomst med 3 til 3,5, når der opgøres, hvad du kan købe bolig for.

Denne regel gælder dog ikke, hvis du har gæld eller har et højt forbrug – det er eksempelvis to faktorer, långiveren vil inkludere i vurderingen. Derfor skal det også blot ses som et praj.

Derudover kan du måske låne endnu mere, end reglen indikerer, hvis du har en høj opsparing eller en høj friværdi i din bolig. Derfor kan der altså være god grund til at have en fornuftig opsparing ved siden af alt dette. De fleste realkreditinstitutter og banker kræver ofte også, at du har en opsparing på minimum 5% af, hvad din bolig koster.

Kan du ikke blive kreditgodkendt til et billigt realkreditlån i banken, kan et ejendomskreditlån (tidligere kendt som pantebrevslån) gennem Fairkredit måske være løsningen for dig. Renten på ejendomskreditlån er dog væsentligt højere (5-9%) end renten på et realkreditlån, hvorfor du oftest ville skulle ned omkring en gældsfaktor på 2, hvis dit budget fortsat skal hænge sammen.

Hvad kan jeg låne til boligkøb? Der kan dog være mange andre forhold end gældsfaktor som spiller ind i den samlede kreditvurdering, så giv os hellere et kald på tlf. 70272726, så vi kan tage en konkrete snak om dine konkrete muligheder for at låne.

hvad kan jeg låne

Hvor meget kan jeg låne – udregnet med boligudgiftsmetoden

En anden metode der kan give dig et skøn over, hvor meget du kan låne, er den såkaldte boligudgiftsmetode. Den er meget simpel, men den kræver, at du har styr på dit private budget og økonomi. Du skal gøre op, hvad du månedligt har råd til at bruge på boligudgifter. Her er forbrugsudgifter og vedligeholdelse inkluderet. Når du har fundet det beløb, ganger du det med 165. Lad os antage, at du har råd til at bruge 10.000 kroner om måneden på boligudgifter:

10.000 x 165 = 1.650.000 kroner vil være det mulige beløb, du kan låne. Husk på, at dette blot er et skøn. Der er nemlig mange andre faktorer, som afgør, hvor meget du kan låne for.

Boligudgiftsmetoden er nok i praksis vanskelig at bruge, da mange er i tvivl om hvordan beløbet præcist skal beregnes, men kan derfor alligevel godt tjene som en fornuftigt pejlemærke. Hos Fairkredit er vores renter, som tidligere nævnt, højere end på realkreditlån, da vi ønsker at hjælpe de danskere som bliver afvist i bankerne, fordi passer ned i bankerne kassetænkning. Således bør du kun gange dine forventede boligudgifter med ca. 100, for at nå frem til et passende estimat for hvor dyrt et hus du kan købe.

Andre faktorer, der afgør, hvor meget du kan låne for

Udover begreberne ovenfor er der nogle andre ting, du bør være opmærksom på, når du skal finde ud af, hvor meget du kan låne for. Din såkaldte gældsfaktor er her meget relevant. Renten er lav for tiden, og derfor ønsker banker og realkreditinstitutter større sikkerhed hos låntageren. Det betyder, at du gerne skal have en relativt lav gæld i forhold til husstandens indkomst. Du behøver selvfølgelig ikke at være komplet gældfri, men gældsfaktoren kan give dig et skøn over, hvor meget gæld du maksimum må have i forhold til husstandsindkomsten. Din gældsfaktor skal nemlig gerne ligge på omkring 3,5-4, hvis du ønsker at optage et realkreditlån eller et banklån.

Du kan læse meget mere, om hvordan din gældsfaktor udregnes her. Er din gældsfaktor højere end det, din bank kræver den skal ligge på, er der dog andre alternativer til at låne. Det kan blandt andet foregå gennem et pantebrevslån. Her er renten højere, men lånet gives af private investorer, som er mere risikovillige og løsningsorienterede. 

Brug for et boliglån?

Så kan vi helt sikkert hjælpe dig! Vores kreditvurdering væsentlig mere løsningsorienteret end bankernes, hvilket gør at vi ofte kan tilbyde attraktive boliglån til både boligkøb og som lån i friværdi.

Vores kunder elsker os og giver os 5 stjerner! Tjek evt. vores gode anmeldelser på Trustpilot ved at klikke her.