Gæld til Gældsstyrelsen? Her er dine muligheder
Udgivet 19. Dec. 2020
/ Opdateret 15. Jan. 2024
Har du gæld til det Gældsstyrelsen, er du blot én blandt rigtig mange danskere. Vi oplever i praksis, er det typisk er mindre selvstændige erhvervsdrivende med enkeltmandsfirmaer, som udgør størstedelen af danskere med gæld til det offentlige. Og ofte skyldes det, at mindre selvstændige erhvervsdrivende ikke får hjælp fra revisor eller bogholder til deres skatte-, afgifts-, og momsbetalinger samt øvrige indberetninger til det offentlige.
Udfordringen med skattegæld, eller anden gæld til det offentlige, er at det ofte kan være grund til afvisning i banken, når man som privatperson ønsker at optage et boliglån eller låne friværdien i eksisterende bolig.
Der kan være mange årsager til, hvorfor man har skattegæld, eller anden gæld til det offentlige. De mest hyppige årsager vi hører fra kunder er:
- Manglende momsbetalinger for selvstændige
- Manglende indbetaling af børnepenge
- Manglende betaling af grøn ejerafgift
- Skattegæld efter lukning af enkeltmandsfirma
Gæld til det Gældsstyrelsen – Hvad gør jeg?
- Først og fremmest bør du undersøge præcis, hvor stor din gæld til Skat er. Det kan du gøre ved at kontakte Gældstyrelsen og du kan (få kontaktoplysninger ved at klikke her).
- Når du har fået overblik over din restgæld til Skat, har du følgende muligheder for at nedbringe gælden:
- Indfri straks den fulde restgæld: Du kan indfri den samlede gæld til det offentlige ved at anmode om en såkaldt ”indfrielsesopgørelse”. I indfrielsesopgørelsen vil der være angivet din samlede gæld til Gældstyrelsen, samt betalingsoplysninger til indfrielsen. Det kræver naturligvis at du har pengene til at indfri det fulde beløb nu og her. Har du ikke alle pengene til indfrielse af din gæld, kan det ofte svare sig at optage et lån til indfrielsen
- Indgå en afdragsordning med Gældsstyrelsen: Ved at kontakte Gældsstyrelsen og få en personlig dialog med dem kan du indgå en afdragsordning med dem. Når du indgår en afdragsordning med Gældsstyrelsen er det vigtigt, at du har deres rente på ca. 8% med i dine tanker. Du skal nemlig tilbagebetale mere end 8% af skattegælden, for at du reelt afdrager på skattegælden. Vi anbefaler at du mindst indbetaler 15% af gældens størrelse årligt.
- Optag lån til indfrielse af skattegælden (VORES ANBEFALING): For at få skattegælden ud af verden én gang for alle, kan du optage et lån til indfrielse af din skattegæld. Dette er i mange tilfælde den bedste løsning. Det skyldes skattegæld trækker meget ned på din kreditscore i banker, realkreditinstitutter og øvrige finansieringsselskaber. Hos Fair.kredit kan vi i mange tilfælde hjælpe dig med en finansiering til dette, hvis du er boligejer og har friværdi i din bolig. Ved hjælp af vores online låneberegner, kan du nemt og hurtigt beregne prisen på et lån hos os. Klik her for at starte låneansøgning til indfrielse af din skattegæld
Gældsstyrelsens rente
Hos Gældsstyrelsen betaler du naturligvis rente for din gæld, på lige fod med andre långivere. Renten på gæld til skat udgør pt. 7,25% (2023). Du kan altid tjekke den aktuelle rentesats på gæld til gældsstyrelsen.dk
Forældelse af gæld til gældsstyrelsen
Hvis du har en gammel gæld til det offentlige, har du måske overvejet om den er forældet. Hovedreglen er, at gæld til det offentlige forældes efter 3, 5 eller 10 år, afhængig af hvilken type gæld der er tale om.
I 2018 trådte en ny lov i kraft, som fastslår at forældelsesfristen først træder i kraft fra d. 20/11 2018, hvilket betyder at gælden tidligst kan blive forældet 20/11 2021. Denne lov skyldes eftersigende fejl på Skat’s systemer. Det medførte at Skat i en årrække ikke var i stand til at opkræve skattegæld eller anden gæld til det offentlige.
Er du i tvivl om din er forældet, anbefaler vi at du søger hjælp hos en advokat. Alternativt kan du læse mere her: https://www.advodan.dk/da/privat/viden-til-dig/ny-lov-gaeld-foraeldes-forst-fra-2021/
Gældsstyrelsen: Indfri gæld hos Fair.kredit
Det er oftest ikke muligt at låne til indfrielse af skattegæld hos banker eller realkreditinstitutter, da de ikke giver lån til personer med skattegæld. Men hos Fair.kredit hjælper vi hver måned mange danskere med at indfri deres skattegæld, ved at de låner op i deres friværdi. Fordelen ved dette, er at efter indfrielsen af deres skattegæld er vores kunder typisk kreditværdige hos banken eller realkreditinstituttet igen.
Kunne du tænke dig at høre mere om mulighederne for at låne hos Fairkredit, anbefaler vi at du ringer ind på tlf. 70 27 27 26 og får en uforpligtende snak om dine konkrete muligheder for at låne.