Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Selvstændige skal tage stilling til mange ting i hverdagen. Der er mange bolde i luften i den daglige drift. Det gør at overskuddet sjælendt er der til at sætte sig ind i, hvordan man skatteoptimerer, således man beholder flest mulige af sine hårdt tjente penge. Skal man betale udbytte gennem virksomheden eller udbetale løn til sig selv og hvor meget? Bliv klogere på dette i følgende blogindlæg. 

Løn op til topskattegrænsen

Hvis man er selskabsejer, så har man mulighed for at betale løn ud til sig selv, da man i princippet er sin egen arbejdsgiver. Det vil sige det man får en lønseddel, som hvis man havde en ganske normal lønmodtager stilling.

For år 2023 kan man udbetale en årsløn op til 619.506 kr. før der skal betales topskat. Det er vigtigt at bemærke, at dette beløb er brutto. Det vil sige før AM-bidrag og ansattes egen andel af ATP betaling. Skattesatsen lyder således.
40,0 % for udbetalt løn op til 429.305 kr.
42,7 % for udbetalt løn fra 429.305 kr. til 619.506 kr.

Hvis man vælger at spare op til en ratepension eller livsvarig livrente, så kan det fratrækkes i topskatteberegningen. Det vil sige man kan hæve sin lønudbetaling tilsvarende, det man sparer op til denne type opsparing.

Løn udover topskattegrænsen

Hvis man vælger at udbetale løn, som overgår topskattegrænsen på 619.506 kr. så lyder skattesatsen på 54,8%. Det vil altså være markant dyrere skattesats man skal betale ved at overgå denne grænse.

Minimum udbyttebetaling

Dernæst er det mest optimalt at betale minimumsudbytte til en udbytteskatte sats på 27 %. I 2023 kan der vedtages udbyttebetaling op til 58.900 kr. for ugifte og 117.800 kr. for gifte.

Det er vigtigt at bemærke, at ægtefællernes private aktieindkomst fra private værdipapirdepoter eller lignende reducere udbyttebeløbet, således det samlet beløb må udgøre 117.800 kr.

Hvis man når et udbyttebeløb, som overgår de 58.900 kr. eller 117.800 kr, så vil udbyttebeskatningen lyder på 42%.

Udbytte eller lønudbetaling?

Det er tydeligt, at lønudbetalinger over topskattegrænsen er den markant dyreste løsning, som en selvstændig virksomhedsejer kan vælge. Om man skal vælge minimumsudbytte betaling på 58.900 kr. eller 117.800 kr. kan overvejes med tanke på ens privatøkonomi.

Hvis man har et relativt stort likviditetsbehov i sin privatøkonomi, så kan lønudbetaling under topskattegrænsen være fordelagtigt. Hvis man omvendt har et mindre likviditetsbehov, så kan udbyttebetaling under 58.900 kr. og 117.800 kr. være en god løsning. Hvis man vælger sidste løsning, så skal man være opmærksom på størrelsen af ens private aktieindkomst. Det skyldes man maksimalt må have en samlet aktieindkomst og udbyttebetaling på henholdsvis 58.900 kr. for ugifte og 117.800 kr. for gifte.

Har du brug for hjælp?

Der er altså nogle overvejelser at gøre sig som selvstændig erhvervsdrivende og stor forskel på skattesatserne, alt efter hvilken løsning man vælger. Hvis man er tvivl anbefaler vi at man tager fat i sin revisor, for at få vejledning til den rette løsning. Da det naturligvis afhænger af den enkeltes situation.

Hvis du har brug for et lån i din friværdi eller anden boligfinansering, så kan du kontakte fairkredit på:
Telefon: 70 27 27 26
email: info@fairkredit.dk