Cookie mærket

Udgivet 13. apr. 2020  /  Opdateret 14. aug. 2020

Du har sikkert ofte spurgt dig selv spørgsmålet “Hvad er en andelsbolig egentligt?” og hvordan adskiller boligtypen sig fra øvrige ejendomstyper som f.eks. hus og ejerlejligheder.

Hvad er en andelsbolig?

En andelsbolig er en bolig som er en del af en andelsboligforening. En andelsboligforening er en form forening, hvis medlemmer i fællesskab ejer en ejendom med flere boliger i. Medlemmerne, altså andelsboligejerne/andelshaverne i andelsboligforeningen, har brugsret til hver deres bolig i foreningen. Andelsboligforeningens formål er at eje, drive og vedligeholde ejendommen.

Som andelshaver får du et andelsbevis, som er dit bevis på at du har ejer/har brugsret til en andel i foreningen. Derudover skal du som andelsboligejer betale en fast månedligt boligafgift / boligydelse, til dækning af boligens andel af ejendommens fællesudgifter, lån, vedligehold. skatter, mm.

Hvordan fastsættes prisen på en andelsbolig?

Andelsboliger adskiller sig væsentligt fra traditionelle ejerboliger ved at, at der er en øvre grænse for hver en andelsbolig må koste også kaldt “maksimalpris”.

Det kan variere fra forening til forening, hvordan værdien af andelsboligerne fastsættes, men i de flest tilfælde bruge man følgende 2 metoder til bestemmelser af andelskronen.

  1. Offentlig ejendomsvurdering
    Andelsboligernes pris tager udgangspunkt i den offentlige ejendomsvurdering. I praksis har de fleste andelsboligforeningen, som benytter denne metode, valgt at begrænse værdien til 70-90% af den offentligt vurdering, for at holde priserne nede.
  2. Valuarvurdering
    I mange andelsboligforeninger, er det besluttet at andelskronen skal fastsættes ud fra en valuars (vurderingsmand) vurdering af ejendommens værdi, som hvis ejendommen havde være en privat udlejningsejendom. Denne metoder giver typisk de højeste vurderinger, hvorfor den er meget udbredt.

Bemærk at der kun er en øvre grænse for prisen på andelsboliger – maksimalprisen. Der er altså sjældent begrænsninger for at man som andelsboligejer må sælge sin andelsbolig til en lavere pris end maksimalprisen. Dette skyldes, at det ikke nødvendigvis er muligt at sælge boligen til maksimalprisen, hvorfor det kan være nødvendigt at sætte prisen ned for at få andelsboligen solgt.

Køb af andelsbolig

I forbindelse med køb af andelsbolig, skal du være særligt opmærksom på foreningens økonomi og vedtægter. Læs vores boligindlæg HER som går i dybden med hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med køb af andelsbolig.

Hvis ikke du allerede har fundet din kommende andelsbolig, har vi også skrevet en blogindlæg med konkrete råd til at finde en billig andelsbolig.

Brug for et andelsboliglån?

Har du fundet den rette andelsbolig, som du gerne vil købe, er du kommet til rette sted. Her hos Fairkredit tilbyder vi andelsboliglån uden om banken fra 5,5% i variabel rente og 7% i fast rente.

Prøv vores låneberegner andelsbolig gratis og uforpligtende, og blive klogere på hvor meget det koster at låne til køb andelsboliger.

Hvis du vil høre mere om dine muligheder for et andelsboliglån hos Fairkredit, har du følgende 3 muligheder: