Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Du har sikkert ofte spurgt dig selv spørgsmålet “Hvad er en andelsbolig egentligt?” og hvordan adskiller boligtypen sig fra øvrige ejendomstyper som f.eks. hus og ejerlejligheder. Andelsboliger adskiller sig markant fra andre boligtyper, og det er derfor er det vigtigt at du er opmærksom på fordele såvel som ulemper ved boligtypen “andelsbolig”.

Hvad er en andelsboligforening?

En andelsbolig er en bolig som er en del af en andelsboligforening. En andelsboligforening er en form forening, hvis medlemmer i fællesskab ejer en ejendom med flere boliger i. Medlemmerne, altså andelsboligejerne/andelshaverne i andelsboligforeningen, har brugsret til hver deres bolig i foreningen. Andelsboligforeningens formål er således at eje, drive og vedligeholde ejendommen.

Som andelshaver får du et andelsbevis, som er dit bevis på at du har ejer/har brugsret til en andel (bolig) i foreningen. Derudover skal du som andelsboligejer betale en fast månedligt boligafgift / boligydelse, til dækning af boligens andel af ejendommens fællesudgifter, lån, udgifter til vedligeholdelse, skatter, mm.

Hvordan fastsættes prisen på en andelsbolig?

Andelsboliger adskiller sig væsentligt fra traditionelle ejerboliger ved at der er en øvre grænse for hvad en andelsbolig må handles til. Denne øvre prisgrænse for andelsboliger kaldes “maksimalprisen”.

Maksimaltprisen på andelsboliger er grunden til at denne boligform, er særligt attraktiv, da priserne på andelsboliger typisk stiger og falder relativt mindre end ejerlejligheder. Dette gør i praksis er priserne på andelsboliger er holdt “kunstigt” nede.

Mht. fastsættelsen af maksimalprisen på andelsboliger, kan det variere fra forening til forening, hvordan værdien af andelsboligerne fastsættes. I de fleste tilfælde bruger man dog følgende 2 metoder til bestemmelse af andelskronen.

  1. Offentlig ejendomsvurdering
    Andelsboligernes pris tager udgangspunkt i den offentlige ejendomsvurdering. I praksis benytter de fleste andelsboligforeninger denne metode. Andelsboligforeninger vælger dog at begrænse værdien til 70-90% af den offentligt vurdering, for at holde priserne nede.
  2. Valuarvurdering
    I mange andelsboligforeninger, er det besluttet at andelskronen skal fastsættes ud fra en valuars (vurderingsmand) vurdering af ejendommens værdi, som hvis ejendommen havde være en privat udlejningsejendom. Denne metoder giver typisk de højeste vurderinger, hvorfor den er meget udbredt.

Bemærk at der kun er en øvre grænse for prisen på andelsboliger – maksimalprisen. Der er altså sjældent begrænsninger for at man som andelsboligejer må sælge sin andelsbolig til en lavere pris end maksimalprisen. Dette skyldes, at det ikke nødvendigvis er muligt at sælge boligen til maksimalprisen, hvorfor det kan være nødvendigt at sætte prisen ned for at få andelsboligen solgt.

Køb af andelsbolig

I forbindelse med køb af andelsbolig, skal du være særligt opmærksom på foreningens økonomi og vedtægter. Læs vores boligindlæg HER som går i dybden med hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med køb af andelsbolig.

Hvis ikke du allerede har fundet din kommende andelsbolig, har vi også skrevet en blogindlæg med konkrete råd til at finde en billig andelsbolig.

Brug for et andelsboliglån?

Har du fundet den rette andelsbolig, som du gerne vil købe, er du kommet til rette sted. Her hos Fairkredit tilbyder vi andelsboliglån uden om banken med en variabel og fast rente.

Hos Fairkredit er vi specialiseret i lånetypen ejendomskreditlån, som er en lånetype som primært henvender sig til danskere som ikke kan blive kreditgodkendt til et boliglån i deres egen bank. Det skyldes ofte bankernes meget firkantede kassetænkning.

Lånetypen ejendomskreditlån er således ikke kommet til verden for at være den billigste. Derimod er lånetypen det mest løsningsorienterede alternativ, som giver danskere mulighed for at få et lån selvom deres økonomi ikke passer ned i bankerne kasser.

Nedenfor vil vi gennemgå de væsentligste fordele ved anvende ejendomskreditlån til finansiering af andelsboligkøb.

1. Markedets hurtigste andelsboligfinansiering

Vi kan hos Fairkredit desværre ikke bryste os med at have markedets billigste renter. Til gengæld har vi formentlig markedets hurtigste svartid, fra ansøgning til kreditgodkendelse, hvilket typisk kan ske på 1-2 døgn. Denne hastighed er vigtig for mange andelsboligkøbere, da man ofte har en kort frist til at skaffe en endelig finansiering, når man er blevet tilbudt en attraktiv andelsbolig.

2. Lån til andelsbolig – også når banken siger nej!

Foruden en hurtig svartid på andelsboliglån, adskiller ejendomskreditlån sig ved at en markant højere godkendelsesprocent på låneansøgninger. Dette skyldes, at vi i højere grad kreditvurdere vores ansøgere udfra en helhedsvurdering end bankerne.

Prøv vores låneberegner andelsbolig gratis og uforpligtende, og blive klogere på hvor meget det koster at låne til køb andelsboliger.

Hvis du vil høre mere om dine muligheder for et andelsboliglån hos Fairkredit, har du følgende 3 muligheder: