Cookie mærket

Udgivet 30. jul. 2019  /  Opdateret 28. feb. 2020

Mange taler om friværdi, og endnu flere om at man kan låne i sin friværdi. Men hvad betyder det egentlig og hvordan regner man det ud?

Når du låner penge til at købe en bolig, begynder du typisk også at afdrage på det lån, du har optaget. Det er her friværdien opstår. Det er dog ikke kun afgørende, hvad du har afdraget, men også hvor meget din bolig er steget i værdi. Friværdi beregner du ved at fratrække din restgæld fra den nuværende pris på din bolig.

Det hele kan virke lidt svært at gennemskue, og derfor giver vi dig her en guide til at finde frem til din friværdi og hvad de selv kan gøre for at få en større friværdi.

Hvad er friværdi?

Kort og godt: Friværdien er værdien af de penge, du ville stå til overs med, hvis du solgte din bolig nu og her. Det er altså den nuværende boligværdi minus den tinglyste gæld i boligen.

Markedsværdien af din bolig og din restgæld er altså afgørende, og du kan have opnået en stor friværdi. Der er flere måder at opnå større friværdi den ene (og nok mest simple) er af betale af på din gæld og den anden er at hæve værdien på din bolig.

Du kan f.eks. hæve værdien af din bolig ved at istandsætte, renovere eller bygge til, men der er faktisk også en metode til at opnå stor friværdi uden at du behøver røre en finger. Denne metode kan du dog ikke selv kontrollere, da den omhandler at være boligejer i et boligmarked med stigende boligpriser, hvilket kan bringe dig i en lukrativ situation hvor din friværdi stiger måned for måned uden at du nødvendigvis rører en finger.

Hvordan udregner man friværdi?

Når du ejer en bolig, og afdrager på den, fungerer det som en slags sparegris. Hver gang du afdrager lidt, vil der være flere penge i din sparegris, hvis altså din bolig er det samme værd, eller er steget, i forhold til, hvad du købte den for.

Friværdien beregnes ved at finde ud af hvad boligen er værd, hvis den skulle sælges i dag, og så trække den gæld, der er i boligen, fra.

Regnestykket ser således ud:

Din boligs nuværende værdi – den gæld, der er i boligen = friværdien

Så hvis din bolig f.eks. er 3 mio. kr. værd og du skylder 2 mio. kr. i den, har du en friværdi på 1 mio. Kr.

Hvis du så solgte den til de 3 mio. kr., kunne du afbetale lånet med de 2, og stå tilbage med 1 mio. kr. Derfor er det summen af din friværdi.

Lån op i friværdien

Fordelen ved at have en stor friværdi, er blandt andet at det giver dig mulighed for at låne penge billigt mod pant i din boligs friværdi. Har du således brug for et låne, vil mange vælge at låne op i boligen ved at forhøje ens realkreditlån op til grænsen på 80% af boligens værdi.

Har du ikke mulighed for at låne op i boligen med et realkreditlån, bør du overveje ejendomskreditlån som et dyrere med stadig fornuftigt alternativ. Ejendomskreditlån hos Fairkredit finansieres af private investorer, hvilket giver rigtig mange som måtte være afvist i banken mulighed for at låne op i friværdien

Mange danske boligejere med friværdi optager ejendomskreditlån hos Fairkredit til indfrielse af dyrere gæld eller oplevelser såsom biler eller rejser. Mange bruger den således til det, de drømmer om.

Nedenfor vil vi gennemgå 3 konkrete situationer, hvor det giver rigtig god mening at låne op i friværdien:

1. Lån i friværdien til goder

Når du har friværdi, giver det dig en økonomisk frihed og fleksibilitet. Dermed får du potentielt mulighed at få nogle af dine drømme opfyldt.

Din friværdi kan bruges på den rejse, du altid har drømt om, til at lave de investeringer, du har gået og luret på, eller til en lejlighed til dit barn.

Men du kan også bruge din friværdi på at få styr på andre dele af din gæld. Det kan du læse om herunder.

Prøv vores låneberegner til lån i friværdi, og bliv klogere på dine muligheder for at låne op i friværdien.

2. Lån i friværdien til omlægning af anden gæld

Hvis du i årenes løb har opbygget en dyr gæld, som f.eks. forbrugslån, dyre kontokort, kviklån eller anden klatgæld, kan det være en ide at låne op i friværdien til at betale den ud.

Det kan både være kassekreditlån, kvik-lån eller andre former for lån, hvor renten er rigtig høj. Disse lån kan du indfri ved at optage et pantebrevslån eller ejendomskreditlån hos Fairkredit.

For at du kan få lov til at optage sådan et lån i friværdi, kræver det, at du har en væsentligt friværdi i din faste ejendom, som du kan stille i sikkerhed for lånet.

“Som tommelfingerregel kan du med et ejendomskreditlån låne op til 95% af din boligs værdi. Til sammenligning kan du “kun” låne op til 80% af din boligs værdi med realkreditlån. “

Hvis du indfrier de dyre lån med høje renter og går over til et pantebrev eller ejendomskreditlån, vil du typisk opnå store rentebesparelser samtidig med at du får et højere rådighedsbeløb og kan betale din gæld af endnu hurtigere, fordi alle dine penge ikke længere går til høje renter.

3. Lån i friværdien til ombygning eller renovering

Hvis du går og har et brændende ønske om at renovere, istandsætte eller bygge til din bolig, kan du også låne penge i din friværdi til det. Og hvis ombygningen har udsigter til at få boligens nuværende værdi til at stige, kan det faktisk blive en rigtig god forretning for dig.

Det gælder især, hvis du bygger din bolig større, får implementeret et helt nyt køkken eller udskifter eller renoverer taget. Alle scenarier er oftest med til at få boligen til at stige i værdi.

Som regel kræver det, at din nuværende friværdi skal kunne dække igangsætningen af byggeriet. Og så vil du have mulighed for, at betale byggeriet i rater hen ad vejen, som frigives i takt med, at byggeriet skrider frem. På den måde kan långiver sikre sig, at pengene rent faktisk går til byggeriet, og at din bolig dermed bliver mere værd.

Interesseret?

Hvis du vil høre mere om din friværdi, eller hvordan vi kan hjælpe dig med at låne i den, har du følgende 3 muligheder: