Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Overvejer du at renovere dit hus, så er der en lang række overvejelser som du bør gøre dig inden du går i gang. Ved at have en god plan inden du går i gang med et større renoveringsprojekt, forøger du markant sandsynligheden for at holde både budgettet, tidsplanen og at du bliver tilfreds med det endelige resultat. Renovering af hus er typisk et væsentligt større projekt end man forestiller sig, så det er vigtigt at være velforberedt.

I denne guide kommer vi til at tage fat i alle relevante emner, som du skal kende til, inden du går i gang med renovering af hus eller lejlighed.

1.    Kom godt i gang med renovering af hus

Inden du går i gang med et større renoveringsprojekt er det først og fremmest afgørende at du har finansieringen på plads. Man kommer desværre ikke langt uden penge til at betale for håndværkere, materialer, rådgivere og tilsvarende.

Når du har fået styr på finansieringen, kan du begynde at arbejde videre på renoveringsprojektet. Her er det afgørende at få et overblik over aspekter som projektets omgang, tidsplan, materialevalg, økonomi samt valg af håndværkere.

Det er vigtigt at være i god tid, da der både kan være lang leveringstid på udvalgte byggematerialer og for at være sikre på at få booket tid i kalenderen hos udvalgte håndværkere.

2.    Indhent byggelån

Du har som de fleste nok brug for et lån for at komme i mål med renoveringen. Denne finansiering bolig kaldes typisk for en byggefinansiering eller byggelån, og kan i de fleste tilfælde skaffes ved at kontakte din egen bank. Byggelånet vil typisk være et traditionelt banklån eller kassekredit som du kan bruge til at finansiere ombygningen med undervejs.

Siger banken nej byggefinansiering?

Er du ikke i den privilegerede situation at kunne få en finansiering til din renovering i banken, er det ikke nødvendigvis ensbetydende at du bør opgive at gennemføre projektet.

I denne situation er det oplagt at undersøge mulighederne for at få et lån uden om banken f.eks. ejendomskreditlån hos Fairkredit. Ejendomskreditlån er et nyt alternativ til bank- og realkreditlån, som giver danskere mulighed for at få et boliglån, selvom de ikke passer ned i bankernes firkantede kassetænkning.  

Ejendomskreditlån til renovering af hus

Med et ejendomskreditlån til at finansiere af renovering af hus, køkken, badeværelse eller andet, er det afgørende at du allerede forinden du igangsætter renoveringen har tilstrækkelig friværdi i din bolig til at kunne dække udgifter til gennemførelsen af boligrenoveringen.

Ansøg online og modtag et uforpligtende tilbud på ejendomskreditlån ved at klikke her.

3.    Fastlæg projektets omfang

Det er vigtigt at lægge en plan for projektets omfang, da dette også er afgørende for at holde budgettet nede og tidsplanen kort. Her kan det være en god idé at rådføre sig med en erfaren håndværker, entreprenør eller evt. rådgiver om der kan være særlige fordele ved at inddrage yderligere delprojekter i den samlede renovering.

4.    Indhent tilbud fra håndværkere

Nu, hvor du formentlig har styr på både finansiering og projektets ønskede omfang, er det tid til at indhente tilbud fra relevante håndværkere. Vi anbefaler at du indhenter tilbud fra 2-4 håndværkere, for at være sikre på at finde det rigtige match og IKKE blot den rigtige pris.

I forhold til valg af håndværkere er det vigtigt at du har en god mavefornemmelse, da dette ofte er afgørende for at vælge en håndværker som leverer den ønskede kvalitet og overholder tidsplanen. Det kan være en god idé at indhente anbefalinger på håndværkere fra dit personlige netværk eller finde nogen med mange gode anmeldelser online.

Totalentreprise vs. delentreprise

Omfatter dit projekt flere forskellige faggrupper f.eks. tømrer, elektrikere, vvs’ere og malere, bør du vælge om du ønsker en totalentreprise eller delentreprise.

Fordelen ved totalentreprise er, at du kun behøver koordinere med ét firma, som så tager ansvaret for renoveringens samlede gennemførsel. Dette er typisk en dyrere løsning, end hvis du selv indhenter tilbud fra de forskellige faggrupper, altså delentrepriser, men det kræver også væsentlig mere af dig som byggeleder. Selvom en totalentreprise på papiret ofte er en væsentlig dyrere løsning, kan det være en rigtig god idé, hvis du er usikker på dine egne evner som byggeleder.

Fordelen ved delentrepriser er at du selv kan vælge håndværkerene til samtlige faggrupper, og derved indhente de skarpeste priser, og at du undgår at der er en totalentreprenør som ligger ekstra avance ind for at koordinere de forskellige faggrupper.

Hvis der er tale om større renoveringsprojekter som f.eks. totalrenovering af hus, vil det nok for de fleste være det mest sikre valg at vælge en totalentreprise, da det som privatperson uden stor håndværksmæssig erfaring kan være vanskeligt at lede et større byggeri.

Ved mindre projekter, som f.eks. nyt tag eller køkkenrenovering, vil det ofte være fornuftigt at vælge delentrepriser, da disse ofte er mere overskuelige og typisk omfatter færre faggrupper.

Læs også Bolius’ anbefalinger: Tilbud fra håndværkere og håndværkeraftaler

5.    Fastlæg endeligt budget

Når du har modtaget tilbud for den samlede entreprise på hele renoveringen, kan du fastlægge det endelige budget. Det er i denne forbindelse vigtigt at ligge en stor buffer ind i budgettet på typisk 15-30% af projektsummen. Så er du sikker på, at du har råd til at gennemføre byggeriet, selvom der skulle opstå flere uforudsete udgifter (hvilket der ALTID gør).

6.    Vælg de rigtige håndværkere

Det er afgørende for at få et godt slutresultat på renoveringen, at du vælger de rigtige håndværkere, da der desværre er mange som lover mere end de kan overholde. Der er ingen faste regler for, hvordan du vælger de bedste håndværkere, men det kan være en fordel, hvis du finder nogle med gode anmeldelse online eller nogle som du har fået anbefalet fra dit eget netværk.

7.    Fastlæg betalingsrater

Når du har udvalgt den eller de håndværkere du ønsker at gå videre med, kan det i særligt større renoveringsprojekter være en god idé at aftale betalingsrater, således at du slipper for at betale hele beløbet forud. Dette skyldes, at det i særligt større projekter kan være for usikkert for dig som kunde at betale hele projektsummen forud, men samtidig er det også usikkert for håndværkeren, at udføre arbejde for flere hundredetusind kroner uden at have fået en krone.

Hvis ikke du er super erfaren inden for byggeri, kan det være en god idé at få håndværkeren / entreprenøren til at komme med et forslag til betalingsrater, og tage udgangspunkt i dette. Typisk vil der være en større betaling i forbindelse med igangsættelse af projektet til at dække materialeudgifter, 2-3 betalinger undervejes i byggeriet og 1 mindre afsluttende betalingsrate som du først betaler når lånet er 100% færdigt, og eventuelle fejl- og mangellister er gennemført.

8.    Sæt byggeriet i gang

Nu burde du være klar til at sætte gang i byggeriet. Held og lykke med det, og husk at være tålmodig og behandle dine medmennesker med respekt, selvom forløbet måske ikke følger planen 100%. HUSK: Byggeprojekter trækker ALTID ud!

9.    Indfri dit byggelånet med et realkreditlån

Når så renoveringen er gennemført, vil din bolig typisk være steget væsentligt i værdi. Den forøgede boligværdi kan du i mange tilfælde udnytte til at få et større realkreditlån til indfrielse af byggefinansieringen, banklån eller ejendomskreditlån. Du vil som udgangspunkt kunne låne op til 80% af boligens nye markedsværdi som realkreditlån.

Læs også: Realkreditlån: Sådan vælger du det bedste