Lån penge til bolig – også hvis banken siger nej!


Udgivet 30. Jul. 2019
/ Opdateret 24. Feb. 2025
Drømmer du om at købe bolig, andelsbolig eller en anden ejendomstype, men er blevet afvist af banken? Så er du ikke alene – og der findes heldigvis alternative muligheder.
Når du skal låne penge til bolig, bør du først undersøge muligheden for et realkreditlån eller et billigt prioritetslån gennem banken. Disse låneformer har de laveste renter og de bedste vilkår, så hvis du kan blive godkendt, er det næsten altid den bedste løsning. Men hvad gør du, hvis banken eller realkreditinstituttet afviser din ansøgning? I de seneste år er det blevet langt sværere at blive kreditgodkendt til et realkreditlån på grund af skærpede krav fra Finanstilsynet. Heldigvis findes der alternative lånemuligheder – blandt andet ejendomskreditlån, som Fairkredit er blandt de førende formidlere af.
Lån penge til bolig uden om banken med et ejendomskreditlån
Hvad er et ejendomskreditlån?
Ejendomskreditlånet er en ny lånetype, der er skabt til dem, der ikke kan få et realkreditlån eller et banklån. Denne låneform er uafhængig af bankernes kreditpolitikker, hvilket gør det lettere at blive godkendt.
Ejendomskreditlån kan bruges både til lån til boligkøb og til at belåne friværdien i din eksisterende ejendom.
Hvad koster et ejendomskreditlån?
Renten på ejendomskreditlån ligger typisk mellem 5-9 %, afhængigt af:
- Din økonomiske situation
- Ejendommens kvalitet
- Om du vælger fast eller variabel rente
Da investorerne bag ejendomskreditlånene påtager sig en højere risiko, er renten en smule højere end ved traditionelle realkreditlån.
Derfor er det blevet sværere at få et realkreditlån
Når banker og realkreditinstitutter låner penge ud, stiller de stadig skrappere krav til låntagere. Ifølge tal fra Nationalbanken fortsætter denne tendens, og bankernes kreditpolitikker strammes løbende som følge af nye reguleringer fra Finanstilsynet.
En af de mest markante stramninger kom i 2015, hvor det blev et lovkrav, at boligkøbere selv skal lægge mindst 5 % i udbetaling ved boligkøb. Dette har især gjort det vanskeligere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet.
I 2016 anbefalede Finanstilsynet desuden en mere forsigtig kreditvurdering – især i områder som København og Aarhus, hvor boligpriserne er steget kraftigt. Som konsekvens heraf er det nu endnu sværere at få godkendt et realkreditlån, selv for økonomisk ansvarlige låntagere.
Hvad betyder stramningerne for boligmarkedet?
Formålet med stramningerne er at:
- Undgå en boligboble
- Sikre, at boligpriserne ikke bliver kunstigt oppustede
- Forhindre, at folk låner mere, end de kan tilbagebetale
Alligevel har boligpriserne – især i København – fortsat deres himmelflugt i 2015 og 2016. Dette skyldes primært en stigende efterspørgsel, snarere end spekulative investeringer.
Desværre ser det ikke ud til, at bankernes lånekrav bliver lempet i de kommende år. Tværtimod forventes yderligere stramninger, hvilket betyder, at endnu flere danskere vil være nødt til at søge alternative finansieringsmuligheder som pantebrevslån eller ejendomskreditlån for at realisere deres boligdrømme.
Erhvervslivet har lettere adgang til lån
Mens privatpersoner oplever stramninger, er det faktisk blevet lettere for etablerede virksomheder at låne til ejendomsinvesteringer og produktionsudvidelser.
Dette skyldes, at erhvervslivet stadig har adgang til realkreditlån med lave renter, hvilket giver dem mulighed for at investere i nye ejendomme og skabe vækst.
Hvad med selvstændige?
For mindre selvstændige erhvervsdrivende er situationen dog en anden. Mange oplever store udfordringer med at få lån – særligt hvis de har gæld til det offentlige. Dette har vi faktisk skrevet et andet blogindlæg omkring: Så svært har selvstændige ved at låne.
Vi oplever at mange selvstændige bliver afvist i banken pga. gæld til det offentlige, men dette behøver ikke være en hindring hos Fairkredit. Læs mere om mulighederne for lån til indfrielse at gæld til det offentlige her.