Cookie mærket

Udgivet 30. jul. 2019  /  Opdateret 14. aug. 2020

Billige andelsboliger er særligt i storbyerne en mangelvare. Når man først er heldig nok til at finde én, er det med at slå til med samme! I denne artikel vil vi forsøge at klæde dig godt på til dit første andelsboligkøb, samt hvilke tanker du bør gøre dig i forbindelse med optagelse af lån til andelsbolig. Læs med og blive klogere på køb af andelsbolig og få gode råd til at sikre dig det bedste andelsboliglån.

Andelsboligforeningens økonomi

En andelsbolig vil altid være en del af en andelsboligforening. For at vurdere om du har fundet en attraktiv andelsbolig er det væsentligt at kigge på foreningens økonomi og vedtægter.

For at vurdere en andelsboligforenings økonomi, skal du helst kunne sætte flueben ved følgende:

  • Er der positiv egenkapital i foreningen?
  • Der må ikke være såkaldte “SWAP-lån” i foreningen
  • Andelsforeningens gæld må helst ikke udgøre mere en foreningens egenkapital (tommerfingerregel)
  • Er der overskud på seneste årsregnskab?

Sidst men ikke mindst, skal du naturligvis have plads i dit økonomiske råderum til at betale både den månedlige boligafgift til andelsboligforeningen og samtidig betale af på andelsboliglånet til din bank eller anden långiver.

Det at vurdere økonomien i en andelsboligforening, kan selv for professionelle økonomer være vanskeligt, hvorfor det er helt naturligt hvis du synes at ovenstående økonomi-snak er ren “volapyk”. I så fald kan du med fordel spørge din långiver, da de fleste udbydere af andelsboliglån også er eksperter i vurdere økonomien i andelsboligforeninger.

Lån til andelsbolig / Andelsboliglån

Du skal egentlig opfatte et andelsboliglån som et helt almindeligt lån i banken. Der et typisk tale om et lån af typen annuitetslån, hvor du tilbagebetaler en fast ydelse hver måned i hele lånets løbetid.

I forhold til renten på andelsboliglån er det også en anden vigtig pointe: At renten typisk er del højere end hvis du f.eks. have købt et hus eller ejerlejlighed.

Andelsboliglån er dyrere end realkreditlån, da långivers muligheder for at tage pantsikkerhed i boligen, er knap så gode som andre boligtyper. Andelsboliglån er typisk en form for banklån, da realkreditinstitutterne ikke tilbyder andelsboliglån.

Modsat realkreditlån, kan et ejendomskreditlån hos Fairkredit også anvendes som lån til andelsbolig. Renten på andelsboliglån hos Fairkredit varierer typisk fra 5-9%.

Rentefastsættelsen på andelsboliglånet afhænger typisk af låneansøgers økonomi, andelsforeningens økonomi samt boligens stand og beliggenhed.

Ønsker du at låne til andelsbolig i banken, kan rente svinge helt fra 3 til 13 procent. Således er der ingen garanti for at et andelsboliglån i banken er hverken dyrere eller billigere end et andelsboliglån hos Fairkredit.

Prøv evt. vores andelsboliglån beregner.

Fastsættelse af lånevilkår

Lånevilkår på et hvilket som helst lån, vil altid blive fastsat ud fra hvor attraktivt långivere synes det er at tilbyde lånet. Således vil en ansøger med stor opsparing og sund økonomi næsten altid bliver tilbudt en lavere rente, end en ansøger med dårligt økonomi.

Udover rente skal man som andelsboligkøber også være opmærksom på eventuelle ekspeditionsgebyrer, stiftelsesomkostninger og indfrielsesvilkår.

Andelsboliglån uden om banken

Ejendomskreditlån hos Fairkredit anvendes hyppigt til finansiering af andelsbolig. Særligt for lånetypen ejendomskreditlån er det at den bliver finansieret gennem et netværk at professionelle investorer. I praksis er investorerne således i konkurrence om at tilbyde dig de mest attraktive lånevilkår, hvilket er din garanti for de bedste lånevilkår uden om banken.

Ønsker du fast rente på dit lån til køb af andelsbolig, er Fairkredit blandt de eneste aktører i markedet som kan tilbyde dette, da banker af mystiske årsager KUN tilbyder andelsboliglån med variabelrente.

Indfrielse af andelsboliglån

De fleste andelsboliglån kan indfries med 3 måneders varsel til en termin, til en indfrielseskurs på 103-105. Det betyder, at du med de fleste andelsboliglån på markedet med relativt kort varsel ville kunne opsige dit lån, hvis du skal flytte eller omlægge til et billigere lån.

Brug for hjælp til andelsboliglånet?

Fairkredit er garant for et hurtigt svar på din låneansøgning, og vi er samtidig super skarpe i andelsboliglån i hele landet.

Ring til os på tlf. 70272726 for at høre mere om dine muligheder for at låne, eller ansøg online her på siden og få svar indenfor 1-2 hverdage.