Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Vi har udarbejdet forskellige løsningsforslag, så du som ung og kommende boligejer kan forberede dig på at skulle have 5% i udbetaling i forbindelse med dit kommende boligkøb.

Finanstilsynet indførte for nogle år siden et krav om at man som boligkøber selv skal komme med 5% af boligens købspris som udbetaling fra egne midler.

Før i tiden har det været muligt at låne til boligkøb helt uden selv, at skulle spar op, hvis man ellers havde talegaverne i orden. Dette har bankerne faktisk gjort i mange år uden denne lov – men nu er det altså først nu et krav og ikke kun en tommelfingerregel.

Formålet med den nye regel er at gøre boligkøbernes økonomi mere robust. Ved at skulle have den sjat penge til boligkøb, får man afprøvet sin evne til at spare op, inden man køber hus eller lejlighed.

Derudover mindsker den nye regel risikoen for, at optimistiske boligkøbere får sat sig for dyrt.
Her er vores forslag til, hvordan du kan skaffe pengene til udbetalingen.

Opsparing

Den mest simple løsning er selvfølgelig at spare pengene op. Det kan godt virke uoverskueligt, hvis man er på SU eller bare ikke får så meget udbetalt, men det kan altså lade sig gøre.

Sæt hver måned en bestemt beløb over på en anden konto, så du ikke bare får dem brugt til forbrug – og find evt. en konto, der giver den bedste rente. Prøv også at eksperimentere med en fleksibel opsparing, hvor du veksler mellem hvor stort beløb du overfører, alt efter hvor meget du har til rådighed den måned.

SU-lån

SU-lån er for mange studerende et oplagt valg af tage, for at lægge det til siden for for at kunne bruge det til udbetaling ved boligkøb. Hvis du er under uddannelse, kan du tage et SU-lån. Det er finansieret af staten, og i den periode du får penge udbetalt, dvs. mens du er studerende, skal du hverken betale renter eller afdrag. Et SU-lån er derfor klart den billigste låneform, man kan finde som studerende.

Her er det dog vigtigt at du sætter pengene til side og ikke klatter dem væk på forbrug.

Overarbejde

Det er altid en god idé at have et job ved siden af dit studie. Det giver dig både flere penge og mere erfaring – hvad enten det er studierelevant eller ej.

På mange arbejdspladser er der forskellige timesatser, alt efter hvornår og hvor meget man arbejder. Som studerende, der har rimelig meget fritid at råde over, kan det altså betale sig at arbejde lørdage og søndage, helligdage eller sene aftenstimer. Hvis din timeløn bliver højere, vil du have langt nemmere ved at spare op på kortere tid.

Pas på med udgifter

I stedet for kun at spare op, er det også en rigtig god ide at spare. Kig din økonomi igennem mindst hver halve år, og se, om der er ting, der kan gøres billigere. Dine forsikringer, mobilabonnement, tv-pakke osv.

Samtidig kan du også holde øje med, at du ikke betaler til ting, du reelt set ikke bruger, fx fitness, magasinabonnementer og lignende.

Og så sørg for at betale dine regninger til tiden. Gebyrer er den dummeste udgift, fordi du får absolut ingenting for pengene.

Kassekredit

Udbetaling boligkøb på 5% kan være svær at skaffe, men en mulighed kan være at bruge kassekreditten? Hvis du allerede har en kassekredit, kan du godt bruge de penge til udbetalingen på din bolig, men banken må ikke give dig én til formålet.

Der er som regel en ret høj rente på kassekreditter, så det er ikke den billigste løsning, men muligheden er der.