Cookie mærket

Der kan være stor forskel på forskellige huslån og ikke mindst priserne på dem. Det kan godt være svært at finde rundt i de forskellige typer lån, og vi har derfor lavet en oversigt her over 3 forskellige typer huslån.

Øverst på siden kan du prøve vores huslån beregner, som tager udgangspunkt i pantebrevslån, som vi har specialiseret os i hos Fairkredit.

HUSK at det er 100% gratis og uforpligtende af prøve og beregn prisen på huslån i ovenstående låneberegner til huslån.

Realkreditlån

Realkreditlån er et af de mest anvendte boliglån. Et realkreditlån bliver finansieret ved at der udstedes forskellige obligationer. Når du tager er realkreditlån, stiller du din bolig som sikkerhed for lånet, og derfor er realkreditlån oftest det billigste huslån.

Som hovedregel er renten på realkreditlån de laveste renter du kan finde i forbindelse med boliglån.

Etableringsomkostningerne ved et realkreditlån er til gengæld ofte høje, og hvis du derfor skal låne penge til et billigt hus, kan det ikke altid betale sig at tage et realkreditlån, selvom det er her den laveste rente tilbydes. Tommelfingerreglen hedder 500.000 kroner – over dette beløb giver et realkreditlån som regel mening.

Du kan maksimalt låne 80 % af boligens værdi via et realkreditlån. Resten skal du enten selv betale, eller fx finansiere via et banklån. Når du kun kan låne op til 80 % af boligens værdi i realkreditlånet, har realkreditinstituttet gode muligheder for at få deres penge hjem igen, hvis der sker noget, som gør at du ikke kan afdrage som planlagt.

Hvis du køber som selskab, kan du kun finansiere 60 % med et realkreditlån.

Sommerhuse kan finansieres med op til 75 % for private i samtlige realkreditinstitutter. Er 75% finansiering ikke nok for dig, kan du evt. overveje et pantebrevslån, da denne lånetype gør det muligt at låne op til 95% af værdien på dit kommende eller eksisterende sommerhus.

Læs evt. vores blogindlæg: Lån til sommerhus – Derfor bør du investere i et sommerhus

Banklån

Banklån er anden finansieringsmulighed til boligkøb som også bliver brugt af mange. Ved et banklån er renten højere men til gengæld har lånet ikke lige så høje stiftelsesomkostninger og det kan derfor bedre betale sig, hvis du fx skal låne til et hus der koster under 500.000.

Det er dog svært at sætte er præcist beløb for hvornår det bedst kan betale sig med et banklån eller realkreditlån, da det kommer meget an på din situation og de nuværende renter. Samtidig afgør obligationsmarkedet priserne for et realkreditlån. Det kan derfor godt være at det kan betale sig for højere beløb end 500.000, da der er mange variable faktorer der afgør prisen på lånene.

Pantebrevslån

En tredje finansieringsmulighed til dit boligkøb er et pantebrevslån. Pantebrevslån har fået et comeback for danske boligkøbere siden finanskrisen i 2008.

Et pantebrevslån er oftest dyrere end banklån og realkreditlån, men det er til gengæld nemmere at få et pantebrevslån. Så hvis banken har sagt nej til at låne dig penge, er et pantebrevslån en udmærket mulighed for dig.

Det er specielt, hvis du kigger på boliger i mindre byer eller ude på landet, hvor banken måske vurderer at boligen bliver svær at sælge igen, at det kan være svært at få et traditionelt banklån.

Fairkredit er blandt de førende aktører på markedet for pantebrevslån, og tilbyder renter fra 5-9% og løbetider op til 25 år.

Lånetyper kaldes i andre sammenhænge også ejendomskreditlån, og er særligt anvendelig for dig som:

  1. Ønsker at låne til boligkøb / huskøb til under 1,5 mio. Beregn lån til boligkøb her.
  2. Ønsker at låne op i friværdi på din eksisterende bolig. Beregn lån i friværdi her.

Pantebrevslån for selvstændige

Er du selvstændig erhvervsdrivende kan det også ofte være vanskeligt at blive kreditgodkendt til boligkøb, selvom du har en fornuftig indtægt. Dette skyldes som regel, at bankerne vurderer at der er højere risiko ved at låne til dig, fordi du er selvstændig, og derfor ofte har mere svingende indtægt. Er du selvstændig og kan du ligge genkendende til ovenstående, kan et pantebrevslån måske også være noget for dig.

Uanset hvilken lånetype du måtte vælge, gælder det for alle huslån, at din långiver vil tage pant i boligen, hvilket i sidste ende gør at långiver har mulighed for at begære huset på tvangsauktion såfremt du ikke betaler dine ydelser på lånet. Derudover skal der betales tinglysningsafgift ved oprettelse af lånet uanset hvilken lånetype du måtte vælge.

Hvad er et pantebrev?

Hvor meget kan jeg købe bolig for?

Beregn dit lån her