Close menu Login

Pantebrevslån henvender sig primært til boligkøbere, som ikke kan få et boliglån i banken. Pantebrevslån (eller ejendomskreditlån om man vil) kan både være relevant for dig, hvis du ønsker at købe en ny bolig, eller hvis du ønsker at låne op i friværdien i en eksisterende bolig. Formålet med denne side er at oplyse om lånemulighederne for almindelige danskere, som får et “nej” i banken.

Begrebet “pantebrevslån” er dog lidt misvisende, da alle lån til fast ejendom er baseret på et pantebrev. Hos Fair.kredit kalder vi dem derfor ejendomskreditlån.

Læs med og bliv klogere på dine muligheder for at få et pantebrevslån, som alternativ til boliglån i banken.

Hvorfor vælge pantebrevslån?

Du skal ikke opgive dine boligdrømme selvom du får nej fra banken. Med et pantebrevslån er det ofte muligt at forvandle et nej til et ja. I Fair.kredit kan vi hjælpe dig med at sondere pantebrevsmarkedet for det bedste lånetilbud i din aktuelle situation.

Det er desværre ikke alle som kan blive godkendt til et boliglån i banken, pga. bankerne hårde kreditpolitikker. Ligeledes kan det være svært at opnå realkreditfinansiering ved køb af fast ejendom landområder eller det mange kender som Udkantsdanmark.

Her spiller pantebrevslånet en vigtig rolle og giver mulighed for finansiering alligevel. Pantebrevslån er derfor ofte dyrere sammenlignet med realkreditlån – men hvis alternativet er ingenting og en lejebolig, vil pantebrevslånet stadig være en god og billig finansieringsmulighed til køb af fast ejendom.

Hvad er renten på et pantebrevslån?

Renten på pantebrevslån ligger på nuværende tidspunkt (2023) i niveauet 6,95-10%.

Ønsker du et lån med variabel rente kan du typisk forvente at renten ligger i den lavest del af intervallet 6,95 – 8%.

Ønsker du derimod fast rente, for ikke at risikere stigende rente, kan du typisk forvente en fast rente i niveauet 7,5 – 10%.

Løbetiden på lånet har også indflydelse på renten. Her vil du opleve, at jo kortere løbetid, jo lavere vil renten typisk også være.

Pantebrevslån til huskøb – Hvad er mulighederne?

Hvis du ønsker at lån penge til huskøb med pantebrevslån, kan du forvente at få et samlet lån på op til 95% af boligens købspris. Dette skyldes, at finanstilsynet stiller krav om at boligkøberen selv skal kunne ligge en udbetaling på 5% af boligens købspris.

Eksempel på pantebrevslån:

Ønsker du f.eks. et boliglån på 700.000 kr. til huskøb, kan du ofte nøjes med en udbetaling på kr. 35.000 (tilsvarende 5% af købesummen), og derved låne resten pengene som et samlet pantebrevslån på kr. 665.000.

Dette lån vil typisk blive udstedt til den maksimale løbetid på 25 år, hvilket vil give en månedlig betaling for boligkøberen på ca. 4.700 før skattefradrag og ca. 3.700 efter skattefradrag.

Hvis du vil vide hvor meget et pantebrevslån vil koste dig, så prøv vores låneberegnere lige her:

Prøv vores låneberegner til boligkøb: Beregn lån til køb af bolig

Prøv vores låneberegner til friværdi: Beregn din friværdi, og hvor meget du kan låne i den

Pantebrevslån og selvstændigt erhverv

Er du selvstændig erhvervsdrivende og ønsker du et boliglån? Så er du kommet til det rette sted. Ofte bliver selvstændige afvist i banken eller hos realkreditinstituttet, da deres økonomi kan fremstå mere usikker.

“Hos Fair.kredit ønsker vi, at give alle en fair adgang til boligfinansiering baseret på rådgivning, der sætter mennesket og muligheden forrest. Derfor interesserer vi os ikke for jobtitler, alder eller hvilket postnummer du ønsker at bo i. Faktisk bor rigtig mange af vores nuværende kunder i det såkaldte ’udkantsdanmark’ eller er selvstændig erhvervsdrivende.”

– Kenneth Grønbech, CEO Fair.kredit

Du kan læse mere om dine muligheder for at få et boliglån som selvstændig  her. Ønsker du et lån til køb af en erhvervsejendom, vil vi naturligvis også gerne hjælpe. Eftersom ansøgningen om lån til erhvervsejendomme og andre lån til ejendomsinvesteringer ikke helt passer ind i vores online formular anbefaler vi, at du i stedet ringer til os på tlf. 70272726. Du er også velkommen til at sende en mail til info@fairkredit.dk.

Pantebrevslån i friværdi

De fleste forbinder pantebrevslån med et lån til boligkøb, men faktisk kan et pantebrevslån også bruges til at op låne i friværdien, hvis man allerede har bolig og har tilstrækkelig friværdi. Her kan du læse mere om begrebet friværdi.

Som hovedregel kan du låne op til 80% af din boligs værdi. Det betyder, at har du f.eks. en eksisterende belåning på 60% af boligens værdi, er det realistisk at du kan få et lån i friværdi på op til 20% af boligens værdi, således at den samlede belåningsgrad lyder på maksimalt 80%.

Hvad er et pantebrevslån?

Pantebrevslån henvender sig primært til boligkøbere, som ikke kan få et boliglån hos banken eller realkreditinstituttet. Navnet “pantebrevslån” er dog lidt misvisende, da alle lån til fast ejendom er baseret på et pantebrev. Hos Fair.kredit kalder vi dem derfor ejendomskreditlån.

Pantebrevslån er som tidligere nævnt kun relevant for dig, hvis du ønsker at låne penge til at købe en ny bolig, eller låne op i friværdien i din nuværende bolig.

Et pantebrev er faktisk bare et dokument, der juridisk beviser, at du som låntager har stillet pant i din bolig som sikkerhed for en gældsforpligtelse over for en långiver. Den såkaldte “sikringsakt” for et pantebrev er tinglysning, hvilket er en måde at sikre, at långiveren har pant i din ejendom. Et pantebrev er altså blot et almindeligt boliglån med pantsikkerhed i din ejendom.

Fra en långivers perspektive, er fordelen ved et pantebrevslån er at tabsrisikoen begrænset, da der er stillet sikkerhed for lånet. Derfor kan pantebrevslån i mange tilfælde være billigere end et banklån, billån og forbrugslån.

Fairkredit hjælper dig med at indhente de bedste lånetilbud udenom bankerne, for at give dig de bedst mulige lånevilkår på pantebrevslån. Udover renten skal du også være opmærksom på stiftelsesomkostninger og indfrielseskursen når du udregner de samlede låneomkostninger. Den laveste rente er derfor nødvendigvis ikke lig med den laveste omkostning, hvis indfrielseskursen er høj eller eller udbetalingskursen lav.

Beregn pantebrevslån

Er du blevet nysgerrig på dine mulighed for lån til boligkøb? Eller er du interesseret i at låne i din friværdi? Så bør du prøve vores online låneberegner for pantebrevslån. Det er helt gratis og uforpligtende. Bemærk dog, at vores online låneberegner ikke kan oplyse de endelige lånevilkår, da vi har brug for at du udfylder hele vores ansøgningsformular før vi kan sige noget konkret om din aktuelle situation.

Der er naturligvis ikke to låneansøgninger der er ens, og det er heller ikke alle sager der er lige simple at forstå. Er du i tvivl om vi forstår din sag korrekt, så ring til os på tlf. 70272726 og få en snak med en af vores dygtige medarbejdere. Vi sidder klar ved telefonen alle hverdage mellem kl. 9 og 17.

Fast eller variabel rente – Hvad skal jeg vælge?

Et pantebrevslån kan have enten en fast eller en variabel rente. Du skal som lånetager selv afgøre, hvad du ønsker afhængig af din økonomiske situation. Som udgangspunkt skal du vælge et lån med fast rente, hvis du tror, at renten på et tidspunkt vil stige. Med en fast rente sikrer du dig således mod, at ydelsen på lånet stiger.

Tror du derimod, at renten falder eller forbliver på sit nuværende niveau, så skal du vælge et lån med en variabel rente. Her kan du drage fordel af et rentefald, men samtidig skal du sikre dig, at du økonomisk kan klare en rentestigning, da lånets ydelse i så fald stiger.

Hvis du ikke ved om renten vil stige eller falde, men ønsker at sove trygt om natten, tager du den mindste risiko med en fast rente. Her ændrer din rentebetaling sig ikke, uanset om samfundets konjunkturer går den ene eller den anden vej.

Hvilke vilkår gælder for et pantebrevslån?

Normalt fastsættes alle vilkår i pantebrevet; vilkår for afdraget, lånets løbetid og afregningskursen. Ved indgåelsen af aftalen med lånegiver, bestemmer I om lånet har en fast eller variabel rente. Samtidig vil du oftest skulle vælge en løbetid på mellem 5 og 25 år.

Du skal huske at justere det månedlige afdrag, så det modsvarer dit økonomiske råderum. Ofte kan lånegiveren til alle tider indfri pantebrevet til kurs 100 afhængig af pantebrevets præcise udformning. Kursen kan dog være højere, hvilket du skal være opmærksom på. Modsat betingelserne ved et banklån kan lånegiveren ikke opsige pantebrevet, så længe du som lånetager overholder de aftalte vilkår.

Læs mere i vores artikel: Hvor meget kan jeg købe bolig for?