Cookie mærket

Udgivet 30. jul. 2019  /  Opdateret 18. feb. 2020

Når du står og skal købe hus, vil du normalt have mulighed for at overtage sælgers eksisterende belåning. Det at overtage sælgers lån vil i mange tilfælde kunne spare dig for mange penge, men der vil også være tilfælde hvor det ikke kan svare sig.

Overvej muligheden

Det aller første du skal gøre er, at du skal undersøge hvilke lån der er tinglyst i ejendomme, og lånevilkårene på dette. Du kan finde oplysninger om hvilket type lån sælger har i salgsopstillingen, såfremt boligen handles gennem en ejendomsmægler. Er dette ikke tilfælde kan du slå adressen op i tingbogen, for at se hvilke lån er der tinglyst på ejendommen. ,

Viser det sig at de eksisterende lån i ejendommen er en låntype, som passer din økonomi og risikovillighed, bør du overveje muligheden for at overtage det eksisterende realkreditlån.

For at dette kan lade sig gøre, bør du rette henvende til en konkrete realkreditinstitut, og spørge ind til omkostningerne og mulighederne for at overtage af det eksisterende realkreditlån. Vælger du herefter at gå videre med processen, vil det naturligvis også kræve at de bliver kreditgodkendt af realkreditinstituttet.

Det er vigtigt, at du så tidligt som muligt undersøger, om det kan svare sig for dig at overtage sælgers lån, fordi processen med at realkreditinstituttet skal godkende dig kan være lang.

Derfor er det billigere

Hvis du overtager det gamle realkreditlån, er det typisk ikke forbundet med de samme høje omkostninger, som hvis du skal have et ejerskiftelån (nyt realkreditlån). Et nyt ejerskiftelån skal tinglyses med 1,45 % af hovedstolen med tillæg af retsafgiften på 1.640 kr.

Hvis du kan overtage det gamle lån, skal der blot laves en gældsovertagelseserklæring som typisk koster få hundrede kroner.

Det kan derfor være en god ide at overtage det eksisterende realkreditlån – også selvom nettoydelsen er nogle hundrede kroner dyrere. Den samlede tilbagebetaling vil i mange tilfælde være billigere – og et bedre finansielt valg på sigt.

Du kan overtage lån, selvom det ikke er nok

Måske har sælger allerede afdraget så meget på lånet, at du har brug for at låne mere. Det kan sagtens lade sig gøre, så drejer det sig blot om et supplerende lån.

I så fald vil du bl.a. spare penge på tinglysningsafgiften til staten, som skal betales, hver gang du optager et lån, og som udregnes ud fra en procentsats af lånets størrelse. Dette skyldes at tinglysningsafgift skal så kun betales af det nye, supplerende lån.