Close menu Login

Et sælgerpantebrev er en finansieringsmulighed til boligkøb. Sælgerfinansiering er særligt oplagt, hvis du ikke har mulighed for at få et tilsvarende lån i banken eller realkreditinstituttet.

Hvad er et sælgerpantebrev?

Et sælgerpantebrev er et pantebrevslån, som udstedes i forbindelse med ejendomshandel. Med et sælgerpantebrev betaler køber ikke hele beløbet af boligen på en gang, men der udstedes et pantebrev, hvori køberen erklærer at skylde penge til sælgeren af boligen.

Køber skal så betale resten af købesummen i aftalte rater og med renter. På den måde minder et sælgerpantebrev meget om et almindeligt banklån for køber. Derfor er et sælgerpantebrev en god finansieringsmulighed for dig, der ikke har mulighed for at tage et boliglån i banken.

Når pantebrevet laves, får sælger pant i boligen, plads i prioritetsrækken og opnår på den måde en sikkerhed for sine penge. I sælgerpantebrevet som bliver tinglyst er lånevilkår angivet lånevilkårene for lånet.

Førhen har sælgerpantebreve været meget anvendte i forbindelse med boligkøb. I dag er det mindre udbredt, hvilket hænger sammen med bedre muligheder for at optage bank. og realkreditlån.

Tinglysning af sælgerpantebrev

Ligesom andre typer af pantebreve skal et sælgerpantebrev tinglyses for at være gyldigt. I dag tinglyses alle pantebreve digitalt.

Når pantebreve tinglyses er der en tinglysningsafgift på 1.640 kroner og herudover også en afgift på 1,45 % af værdien af pantebrevet. Der er altså i alt to udgifter, som skal betales, når et pantebrev skal tinglyses.

Når lånet er betalt af, er det vigtigt at huske, at låne ska slettet fra tingbogen, så sælger ikke længere står som panthaver i boligen.

Tinglysningsgebyret minder om det, der betales for tinglysning af såvel realkredit- som banklån.

Køb og salg af pantebreve

Hos Fairkredit arbejde vi med køb, salg og udstedelse af ny pantebreve og pantebrevslån. Har du et ønske om at investere i pantebreve, vil vi gerne høre fra dig, men det til typisk kræve at du har mindst 5 millioner, du ønsker at investere i pantebreve, før vi kan tage dig ind. Du kan læse med om investering i pantebrevslån her.

Hvilke fordele er der sælgerfinansiering?

Fordelen ved at sælgerpantebrev er muligheden for at finansiere et boligkøb mod at sælger får pant i boligen. På den måde er der mulighed for at stille sikkerhed i den købte bolig. Sælgerpantebrevet anvendes oftest uden for de store byer, hvor de almindelige pengeinstitutter ofte er tilbage holdende med at yde lån. Sælgerpantebreve opfylder et hul i markedet, hvorved sælger får lov til at komme videre – og køber kan købe en bolig, der ikke havde være mulig, hvis det stod til bankens kreditvurdering.

I de senere år har sælgerpantebrevet fået et regulært ”comeback” i forbindelse med finanskrisen, der startede i 2007-2008. Her begyndte de danske banker at låne mindre ud til især det, der senere blev kendt som ”Udkantsdanmark”.

I mange tilfælde vælger sælger at sælge pantebrevet videre til en tredjepart. På den måde får sælgeren penge på hånden med det samme, og opnår det fulde resultat af boligsalget.

Har du et sælgerpantebrev, som du overvejer at sælge? Så kan vi i Fairkredit sandsynligvis være behjælpelig med at afsætte dette. Kontakt os på tlf. 70272726 eller pb@fairkredit.dk for at høre nærmere.

Hvad er et ejerpantebrev?