Skip to main content
Tak for din henvendelse
Din ansøgning er modtaget!

Hvad nu?
Nu går vi igang med at behandle din henvendelse. Du har modtaget bekræftelse på mail/SMS.

Vi glæder os til at tale med dig!

Tilbage

Et sælgerpantebrev er en finansieringsmulighed til boligkøb. Det er særligt, hvis du ikke har mulighed for at tage et lån i banken, at et sælgerpantebrev er en god løsning for dig.

 

Hvad er et sælgerpantebrev?

Et sælgerpantebrev er et pantebrevslån, som udstedes i forbindelse med boligkøb. Med et sælgerpantebrev betaler køber ikke hele beløbet af boligen på en gang, men der udstedes et pantebrev, hvori køberen erklærer at skylde penge til sælgeren af boligen.

Køber skal så betale resten af købesummen i aftalte rater og med renter. På den måde minder et sælgerpantebrev meget om et almindeligt banklån for køber. Derfor er et sælgerpantebrev en god finansieringsmulighed for dig, der ikke har mulighed for at tage et boliglån i banken.

Når pantebrevet laves, får sælger pant i boligen, og opnår på den måde en sikkerhed for sine penge.

Førhen har sælgerpantebreve været meget anvendte i forbindelse med boligkøb. I dag er det mindre udbredt, hvilket hænger sammen med bedre muligheder for at optage bank. og realkreditlån.

 

Tinglysning af sælgerpantebrev

Ligesom andre typer af pantebreve skal et sælgerpantebrev tinglyses for at være gyldigt. I dag tinglyses alle pantebreve digitalt.

Når pantebreve tinglyses er der en tinglysningsafgift på 1.660 kroner og herudover også en afgift på 1,5 % af værdien af pantebrevet. Der er altså i alt to udgifter, som skal betales, når et pantebrev skal tinglyses.

Når lånet er betalt af, er det vigtigt at huske at tinglysningen skal ændres, så sælger ikke længere står som panthaver i boligen.

Tinglysningsgebyret minder om det, der betales for tinglysning af såvel realkredit- som banklån.

 

Hvilke fordele er der ved et sælgerpantebrev?

Fordelen ved at sælgerpantebrev er muligheden for at finansiere et boligkøb mod at sælger får pant i boligen. På den måde er der mulighed for at stille sikkerhed i den købte bolig. Sælgerpantebrevet anvendes oftest uden for de store byer, hvor de almindelige bankinstitutter ikke er villige til at yde lån. Sælgerpantebreve opfylder et hul i markedet, hvorved sælger får lov til at komme videre – og køber kan købe en bolig, der ellers lå økonomisk udenfor egen rækkevidde.

I de senere år har sælgerpantebrevet fået et regulært ”comeback” i forbindelse med finanskrisen, der startede i 2007-2008. Her begyndte de danske banker at låne mindre ud til især det, der senere blev kendt som ”Udkantsdanmark”.

I mange tilfælde vælger sælger at sælge pantebrevet videre til en tredjepart, som fx et realkreditinstitut. På den måde får sælgeren penge på hånden med det samme, og opnår det fulde resultat af boligsalget.

 

Hvad er et ejerpantebrev?

Vi får 5 stjerner

Anmeldelser fra vores kunder


Nyhedsbrev Økonomiskolen

Vi deler ud af alt vores viden omkring boligfinansiering, tips og tricks samt gode råd og tilbud til din økonomi.

Fairkredit er reguleret af Finanstilsynet ID nummer 43029

En del af ForbrugerFinans ApS - All rights reserved 2018® - Dirch Passers Allé 4, 1. Sal, 2000 Frederiksberg