Skip to main content
Tak for din henvendelse
Din ansøgning er modtaget!

Hvad nu?
Nu går vi igang med at behandle din henvendelse. Du har modtaget bekræftelse på mail/SMS.

Vi glæder os til at tale med dig!

Tilbage
Martin Hjarsbæk
Martin Hjarsbæk
Økonomichef
Tags:
Opsparing
Læsetid: 1-2 min.
Brug for hjælp?
Mange taler om friværdi, og endnu flere om at man kan låne i sin friværdi. Men hvad betyder det egentlig og hvordan regner man det ud?

Når du låner penge til at købe en bolig, begynder du også at afdrage på det lån, du har optaget, og det er her, begrebet om friværdi opstår. Men det er ikke kun afgørende, hvad du har afdraget, det handler også om den nuværende pris på din bolig.


Alt sammen kan virke lidt svært at gennemskue, derfor giver vi dig en lille guide her. 

 

Hvordan udregner man friværdi?

Når du ejer en bolig, og afdrager på den, fungerer det som en slags sparegris. Hver gang du afdrager lidt, vil der være flere penge i din sparegris, hvis altså din bolig er det samme værd, eller er steget, i forhold til, hvad du købte den for.


Friværdien beregnes ved at finde ud af hvad boligen er værd, hvis den skulle sælges i dag, og så trække den gæld, der er i boligen, fra.


Regnestykket ser således ud:
Din boligs nuværende værdi – den gæld, der er i boligen = friværdien


Så hvis din bolig fx er 3 mio. kr. værd og du skylder 2 mio. kr. i den, har du en friværdi på 1 mio. kr.

Hvis du så solgte den til de 3 mio. kr., kunne du afbetale lånet med de 2, og stå tilbage med 1 mio. kr. Derfor er det summen af din friværdi.


Herunder kan du se, hvad du kan bruge din friværdi til. 

 

Lån i friværdien til goder

Når du har friværdi, giver det dig en økonomisk frihed og fleksibilitet, og dermed mulighed for at få nogle af dine drømme opfyldt.


Din friværdi kan bruges på den rejse, du altid har drømt om, til at lave de investeringer, du har gået og luret på, eller til en lejlighed til dit barn.


Men du kan også bruge din friværdi på at få styr på andre dele af din gæld. Det kan du læse om herunder. 

 

Lån i friværdien til omlægning af anden gæld

Hvis du i årenes løb har opbygget en dyr gæld, som primært er forbrugslån, eller klatgæld, kan det være en ide at låne i friværdien til at betale den ud.


Det kan både være kassekreditlån, kvik-lån eller andre former for lån, hvor renten er rigtig høj. Disse lån kan du indfri ved at optage et pantebrevslån. Men for at få lov til at optage sådan et, kræver det, at du har en friværdi i din faste ejendom, som du kan stille i sikkerhed for lånet.


Men hvis du indfrier de dyre lån med høje renter og går over til et pantebrevslån, stillet i sikkerhed af din friværdi, så kan du få et højere rådighedsbeløb hver måned, fordi alle dine penge ikke går til renter. 

 

Lån i friværdien til ombygning

Hvis du går og har et brændende ønske om at renovere eller bygge til din bolig, kan du også låne penge i din friværdi til det. Og hvis ombygningen har udsigter til at få boligens nuværende værdi til at stige, kan du faktisk låne mere, end hvad du har i friværdi.


Det gælder især, hvis du bygger din bolig større, eller udskifter eller renoverer taget. Begge ting er oftest med til at få boligen til at stige i værdi.


Som regel kræver det, at din nuværende friværdi skal kunne dække igangsætningen af byggeriet. Og så vil du have mulighed for, hen ad vejen at betale byggeriet i rater, som frigøres i takt med, at byggeriet skrider frem. På den måde kan långiver sikre sig, at pengene rent faktisk går til byggeriet, og at din bolig dermed bliver mere værd.

Værd at vide
De nye låneregler påvirker forældrekøb. Se hvordan her.
Forældrekøb er fortsat populært, og derfor er det relevant at se på, hvordan de kommende låneregler og -stramninger påvirker lige netop denne type bolighandel.
Værd at vide
Sådan vurderer banken, om du er en god kunde
Hvis du står og skal låne penge i banken, vurderer de dig som kunde. Og de har det sidste ord. Men hvad måler de egentlig på? Hvilke faktorer er afgørende? Det guider vi dig igennem her.
Værd at vide
Sådan så 2017 ud på boligmarkedet
Vi troede 2016 var vild på boligfronten - men '17 slog alligevel nye rekorder.
Værd at vide
Denne gruppe er hårdest ramt af de stigende boligpriser
Denne gruppe er hårdest ramt af de stigende boligpriser

Vi får 5 stjerner

Anmeldelser fra vores kunder


Nyhedsbrev Økonomiskolen

Vi deler ud af alt vores viden omkring boligfinansiering, tips og tricks samt gode råd og tilbud til din økonomi.

Fairkredit er reguleret af Finanstilsynet ID nummer 43029

En del af ForbrugerFinans ApS - All rights reserved 2018® - Dirch Passers Allé 4, 1. Sal, 2000 Frederiksberg