Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Der findes flere forskellige typer at pantebreve, som hver især kan bruges til noget forskelligt. Fælles for alle typer er, at de bruges i forbindelse med at der skal tinglyses gæld på en aktiv. De mest populære aktiver er ejendomme og køretøjer. I dette indlæg vil vi gennemgå fordele og ulemper der er forbundet ved pantebrevstyperne: Sælgerpantebrev, realkreditpantebrev og ejerpantebrev.

Forskellige typer pantebreve

Lad os holde det helt simpelt og forklare hvad er et pantebrev grundlæggende er:

“Et pantebrev er et juridisk gyldigt dokument, der beviser, at du har stillet din ejendom som sikkerhed for et lån, således at långiveren har pant i ejendommen”.

Hvis du således f.eks. ønsker at låne til huskøb, har du brug for et pantebrev, for at kunne give din långiver sikkerhed i boligen. Du kan også finansiere din bolig gennem et såkaldt “pantebrevslån“, i tilfælde af at du ikke kan blive godkendt til et billigt realkreditklån.

Nedenfor gennemgår vi de tre forskellige muligheder: sælger-, realkredit- eller ejerpantebrev. 

Hvad er et sælgerpantebrev?

Et sælgerpantebrev kan sammenlignes med et almindeligt realkreditlån. Sælgerpantebrevet udstedes af långiver, og det har to funktioner: Det beviser, at der er stillet pant i boligen og det fungerer som et gældsbrev. I gamle dage var det oftest sælgeren af en ejendom, der udstedte sælgerpantebrevet til køberen af ejendommen. I dag er det primært professionelle långiver som Fairkredit og profesionelle ejendomshandlere, som udsteder boliglån baseret på sælgerpantebreve.

På den måde stiller køber sikkerhed i ejendommen, og sælger yder derfor køber et lån på restsummen ved en bolighandel. Fordelen er samtidig, at køber ofte får et lån med en lavere rente end renten ved et banklån.

Hvis det ikke er tilfældet, og sælgerpantebrevet udstedes af en anden kreditor end sælger, så kaldes det et pantebrevslån frem for et sælgerpantebrev. Vi kan hjælpe dig med at indhente lånetilbud på pantebrevslån af denne type.

Hvad er et realkreditpantebrev?

Der er mange lighedspunkter mellem et realkreditpantebrev, som bruges ved realkreditlån, og et sælgerpantebrev. Med et realkreditpantebrev stilles der også sikkerhed i ejendommen, og det fungerer samtidig som et gældsbrev.

Et realkreditpantebrev udstedes med et realkreditlån, hvor det tinglyste realkreditpantebrev udgør sikkerheden for lånet. Vi kan ikke være behjælpelige med at indhente tilbud på denne type pantebreve. Hvis du ønsker et realkreditlån, så anbefaler vi, at du kontakter et realkreditinstitut.

Hvad er et ejerpantebrev?

Med et ejerpantebrev fungerer ejeren af ejendommen både som kreditor og debitor. Det vil i praksis sige, at et ejerpantebrev er et pantebrev, der er udstedt af dig selv til dig selv.

Denne type pantebreve bruges som sikkerhed for et lån hos enten bank, realkreditinstitut eller anden kreditor, hvor ejerpantebrevet videresælges til långiveren som en sikkerhed for lånet.

Når gælden er indfriet, så bliver ejerpantebrevet returneret, og det kan eventuelt senere igen bruges som sikkerhed for et lån.