Close menu Login
Forfatter
Portræt af Paw Becker.

Paw Becker

Cand.merc. finansiering og regnskab

Medstifter
pb@fairkredit.dk

Highlight stroke

Der findes et online boligregister kaldet Boligejer.dk. Her kan du finde mange forskellige boliginfo om alle ejendomme i Danmark. Dette kan være særligt relevant for dig som overvejer at købe bolig for første gang. Der er dog mange forhold man skal være opmærksom på når man køber bolig, så det er meget at holde tungen lige i munde. Det drejer sig blandt andet om følgende:

  • Generelle oplysninger om ejendommen
  • Bolig ejerforhold
  • Ejeroplysninger bolig
  • Rapporter f.eks. tilstandsrapport, elinstallationsrapport, energimærkerapport
  • BBR-meddelelse
  • BBR-oplysninger
  • Gældende ejendomsvurdering
  • Tidligere vurderinger og salgspriser
  • Ejendomsskat
  • Kommuneplaner og zonestatus

Du kan med andre ord finde rigtig mange oplysninger om ejendommen og ejerforholdene, som ikke er oplyst i en almindelige salgsopstilling. Alle boligejere såvel som boliger i Danmark er opført i dette register, og du kan dermed undersøge forholdene på enhver ejendom, du ønsker at vide mere om. Det kan være en stor fordel, for dig der overvejer at købe boligen. Det kan være, at du opdager forhold på grunden, der gør, at du ikke er villig til at betale salgsprisen for boligen. Eller at du finder forhold, du vil have undersøgt nærmere, inden du byder på boligen.

Faktisk kan du også tjekke hvor meget gæld der er tinglyst i alle danske boliger på tinglysning.dk, hvilket også kan være rart at vide inden man går ind i en forhandling omkring et evt. boligkøb. Du kan læse mere om hvordan du tjekker restgælden vha. tingbogen i vores indlæg “Tinglysning – alt du har du behov for at vide”.

Antal boligejere i Danmark

I Danmark er der mere end 1.500.000 boligejere. Du finder dermed rigtig mange boligejeroplysninger online. Alle boligerne er naturligvis ikke til salg. Men hvis du har udset dig en bolig, der ikke er til salg, er det et godt sted at søge mere information om den. Når den ikke er til salg, er der netop ikke nogen salgsopstilling hos en ejendomsmægler. Men på boligejer.dk vil du kunne se tidligere rapporter, salgspriser og mange andre relevante informationer.

Hvad er boligejer BBR? Denne oplysning om ejendommen findes både på Boligejer.dk, men også på BBR.dk og OIS.dk. Her kan du se nærmere på boligens størrelse, hvor mange og hvilke rum der er og om der er andre bygninger på grunden. Derudover vil du også kunne se et billede af ejendommen taget oppefra. Det er ejer selv, der har pligt til at opdatere ejendomsdata på BBR. Det kan f.eks. være, hvis der opføres en ny garage eller anden bygning på ejendommen. Dog kan det gå lidt langsom for nogle, og derfor kan der godt være flere bygninger eller flere rum i boligen, end hvad der er oplyst på BBR.

Boligvurderinger – hvilken betydning har de?

Det der især kan være interessant at kigge på online, er de tidligere vurderingspris bolig og salgspriser. De giver dig en bedre idé om boligens værdi og om den angivne salgspris hos ejendomsmægleren er realistisk. Hvis du holder disse vurderinger og tidligere priser sammen med alle de andre informationer, du kan finde om ejendommen og boligen, vil det være lettere for dig at komme frem til en konkret salgsværdi bolig. Med andre ord hvad du er villig til at betale for huset.

Man skal dog huske at tage ejendomsvurderingerne med et gran salt. De vil typisk være markant lavere end en optimal salgspris. Derfor skal du også kigge på, hvad boligen tidligere er solgt for og hvordan markedet var dengang.

Bliv boligejer: Derfor skal du investere i en ejerbolig

Hvis du ikke er boligejer, og ejer fast ejendom, er det måske nu, du skal slå til? Hvis du har en god fast indtægt, og har formået at spare minimum 5% op til udbetalingen på din drømmebolig, kan du formentlig kreditgodkendes til et boliglån hos Fairkredit.

Boligejere er rigest ..

Historien viser, at en af de letteste veje til at tjene millioner, er ved at købe fast ejendom og blive boligejer, og beholde den i mange år. Den primære årsag er, at gevinster på ejerboliger som udgangspunkt ikke beskattes (hvis den har tjent som privatbolig).

Derudover har fast ejendom den fordel, at de på lang sigt næsten altid stiger i pris. Udover løbende prisstigning på fast ejendom, vil du typisk også afdrage på dit boliglån, hvilket også over tid medvirker til at få får en rigtig stor friværdi.

Boligpriserne  har det med at bevæge sig i bølger, da de i høj grad følger samfundets generelle konjunkturer. Derfor kan timingen for din boligkøb være rigtig afgørende for hvor god en investering du gør. Som udgangspunkt handler det jo om af købe billigt og sælge dyrt, hvilke man gør ved at købe under lavkonjunkturer og sælge i højkonjunkturer. Det lyder nemt, ikke? Det er ikke ikke nødvendigvis i praksis, men alligevel en godt pejlemærke for dig som ønsker at gøre en god ejendomsinvestering.

På den måde er det vigtigt at være med på investeringsbølger, der opstår i din levetid. Hvis dit første køb og dit sidste salg ligger på velvalgte tidspunkter, har du formentlig sikret dig en mindre formue. Men det kan godt føles angstprovokerende og meget skræmmende at skulle tage det første skridt ud i boliginvestering og blive boligejer. Vi guider dig til, hvordan du bedst kommer igang investering i din første ejerbolig.

Det rigtige tidspunkt er lige nu

Det er ikke nemt at time sit boligkøb med konjunkturerne, da de typisk løbe i ca. 10 årige cykluser. Derfor kan i i praksis være vanskeligt at planlægge efter.

Hvis du lige nu bor til leje – og ikke ejer fast ejendom i forvejen, kunne det godt være tiden lige nu til at tage skridtet ud i at investere, da du muligvis kan blive boligejere uden af betale mere end det koster dig er sidde i din nuværende lejebolig. Derudover vil du formentlig afdrage på dit lån løbende, hvilket også hjælper dig til at lave en større opsparing over tid.

Fokusér på dit boligbehov først og fremmest

Det er dog stadig vigtigt, at din primære drivkraft er dine boligbehov – og ikke tendensen i samfundet eller den lave rente. Fejlkøb kan koste dig rigtig mange penge, så hvis du ikke er helt sikker på hvor du vil bo om et år, slet ikke kender dine behov de næste fem år, eller ikke føler for at binde dig, så skal du selvfølgelig ikke investere i fast ejendom. Men hvis en investering passer til dine behov lige nu, bør du undersøge mulighederne for at gøre det.

Der er selvfølgelig altid en risiko ved at investere, og de ovennævnte faktorer er ikke en garanti for, at priserne vil storme derud af. Men de makroøkonomiske forhold i samfundet lige nu, lader til at være gode til en investering – også bedre end mange andre investeringer, du kunne lave. I mange markeder vil der være stor risiko, og de få steder, der ikke er, vil du næsten ikke få noget afkast af din investering. Derfor er boligmarkedet lige nu vigtigere for din privatøkonomi, end det har været meget længe.

Boligkøb sænker risikoen i din økonomi

Fast ejendom har den fordel, at der er en lav korrelation med aktiemarkedet. Det vil sige, at hvis aktierne falder, gør den faste ejendom ikke nødvendigvis – og slet ikke ligeså meget.

Det er især væsentlig set i et længere perspektiv, fordi det betyder, at hvis du ejer en fast ejendom, så har du en lavere risiko i din formue, uden at det vil sænke dit forventede afkast.

Vi har flere penge og bliver ældre

Danskerne generelt får mere i løn, er blevet rigere og har flere penge mellem hænderne end nogensinde før. Samtidig, bliver vi ældre end vores forældre og bedsteforældre gjorde, og derfor har vi en større opsparing at tage hensyn til, men også en længere pensionsperiode. Derfor er det vigtigere end nogen at være opmærksom på formue og fast ejendom – og helst i en så tidlig alder som muligt.

Når det handler om fast ejendom, gælder det, at jo tidligere du kommer i gang, desto bedre. Mange har tendens til at vente, leje sig ind i nogle år og ikke have lyst til at binde sig. Men det kommer til at koste på den lange bane. Det er også fristende at gå og vente til prisen er helt rigtig, eller længst nede, men i praksis er det meget svært at ramme, når prisen er lavest, og så hellere købe så snart du kan, og begynde at afdrage, for det vil i længden blive billigere for dig, end at vente og så købe til en lidt lavere pris.

Vi hjælper dig til at blive boligejer

For at blive boligejer, skal du først og fremmest have styr på finansieringen. Dette kan vi hjælpe med, og endda uden om banken. For at komme videre herfra anbefaler vi :

(1) at du giver os et uforpligtende kald på tlf 70272726

(2) Starter din låneansøgning online ved at klikke på START LÅNEANSØGNING